Τ. Τσακιρίδης: Υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από την Παλιά Πόλη και το Σαμακώβ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ “ΙΩΛΑΟΣ”

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Η «ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» συνομίλησε με τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας Τούλη Τσακιρίδη ο οποίος απαντώντας στα ερωτήματά μας, ανέφερε ότι υπάρχει επικαιροποίηση του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του δήμου όπου για τις πυρκαγιές έχει τον κωδικό ονομασίας «ΙΩΛΑΟΣ»

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας παρακολουθούν καθημερινά  όλες τις μετεωρολογικές καταστάσεις και τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, τα μηνύματα της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα τους δείκτες επικινδυνότητας και αναλόγως πράττει.

Η υπηρεσία κάνει τον έλεγχο του προσωπικού και των μέσων που θα συνδράμουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Τις επόμενες μέρες προγραμματίζουμε τον καθαρισμό ορισμένων δασωδών σημείων, τα οποία είχαν καθαριστεί πέρυσι και θα χρειαστεί να γίνει συντήρηση». Συμπλήρωσε όταν έγινε αναφορά στον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων όπου και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβλέψει το σχετικό κονδύλι.

«Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία μες την Π. Υ της Ξάνθης, βλέπουμε το μητρώο, βάζουμε τον κόσμο και τα συνεργεία του δήμου Ξάνθης σε επιφυλακή αυτό το διάστημα και λέμε να αυξήσουμε τις περιπολίες με το υπάρχων προσωπικό του δήμου αλλά και με εθελοντικές ομάδες».

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ;

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει αντιπυρική Ζώνη η οποία περικλείει όλη την παλιά πόλη και από εκεί όλο το Σαμακώβ και θα γίνει εκεί ο επανακαθαρισμος και έδωσε τις σχετικές  εντολές να γίνει τελευταίος έλεγχος.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΙΩΛΑΟΣ»;

 

Ο Τ. Τσακιρίδης επιβεβαίωσε ότι είναι επικαιροποιημένο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του δήμου Ξάνθης  την επωνυμία «ΙΩΛΑΟΣ» σε περίπτωση πυρκαγιάς. «Είναι επικαιροποιημένο και εγκεκριμένο από το δημοτικό συμβούλιο και είναι ευαγγέλιο για την Πολιτική Προστασία». Ανέφερε

Τι προβλέπει το σχέδιο σε περίπτωση πυρκαγιάς;

«Το σχέδιο προβλέπει την σύγκληση του αρμοδίου οργάνου και ανάλογα με την κατάσταση συναποφασίζουν κάποια πράγματα και αξίζει να αναφέρουμε ότι προβλέπει πολλά πράγματα και σίγουρα δεν μπορούμε να το αναλύσουμε τώρα, και την ώρα της πυρκαγιάς, ο καθένας κάνει αυτά που πρέπει . Ο δήμος Ξάνθης έχει προβλέψει κάποια πράγματα και έρχεται και τα εφαρμόζει»

Όσο για την εκκένωση του πληθυσμού της παλιάς πόλης και των οικισμών στα ορεινά του δήμου Ξάνθης ο κ. Τσακιρίδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή  για πρώτη φορά  έχουν γίνει συναντήσεις μας με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας.  «και εγώ προσωπικά, έχω κάνει τις επαφές μου, καθώς και με το ερευνητικό κέντρο Αθηνά, συλλέγουμε τις πληροφορίες μας και θα έρθουν τεχνοκράτες για να συντάξουν ένα σχέδιο εκκένωσης, όλα αυτά εδώ, δεν τα είδε κανένας και δεν ασχολήθηκε ποτέ κανένας, όμως, σε πολύ λίγο χρόνο θα έχουμε όλα τα σχέδια και θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία δράση στο πεδίο, δηλαδή μία άσκηση με λίγα λόγια, μία άσκηση εκκένωσης της παλιάς πόλης σε περίπτωση πυρκαγιάς με την συμμετοχή όλων των φορέων.  Ήταν ένας στόχος μου, έχω βρει τις άκρες και θα γίνει».

Θέσαμε το ερώτημα αν αύριο πιάσει φωτιά, ποιος θα μεριμνήσει για να περιθάλψει τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιά.

«Υπάρχουν τα πρωτόκολλα που προβλέπουν τις δράσεις της Κοινωνικής Μέριμνας όπου και θα στεγάσουν και θα περιθάλψουν τους παθόντες».