Κ. Κουρτίδης: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Συνομιλήσαμε με τον Κ. Κουρτίδη αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και θέσαμε το θέμα του κατά πόσον είναι έτοιμος ο νομός να ανταπεξέλθει σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Στην τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προεδρεύοντας του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κ. Κουρτίδη, έγινε επικαιροποίηση των σχεδίων που αφορούν μία πιθανή πυρκαγιά στον νομό Ξάνθης και του πώς θα κινηθεί ο κάθε μηχανισμός, κατόπιν συντονισμού από την Π.Υ. Ξάνθης.

Όπως ανέφερε ό ίδιος, στις προτεραιότητες των παρεμβάσεων όλων των εμπλεκομένων με πρωταγωνιστή την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ξάνθης, συνεπικουρούμενη από την Αστυνομία, τον Στρατό και τις εθελοντικές ομάδες, λήφθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση πυρκαγιάς στα όρια του νομού, με δεδομένη την συνδρομή και από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, με προτεραιότητα πάντοτε την σωτηρία των συμπολιτών μας από μία πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριο μέλημα όλων, ξεκινώντας από τον ίδιο που έχει την ευθύνη συντονισμού, σε συνεννόηση πάντοτε με την Π.Υ., δίδεται άμεση προτεραιότητα στην προστασία της ζωής των ανθρώπων, των ζώων, και των υποδομών.

«Άρα», όπως τόνισε, «προηγούνται σε μία πυρκαγιά, οι ζωές των συμπολιτών μας και σε αυτό δεν χωρεί δεύτερη συζήτηση».

Ο σχεδιασμός είναι να σωθεί πρώτα η ανθρώπινη ζωή, να γίνουν οι προσπάθειες από την πυροσβεστική υπηρεσία κατάσβεσης της πυρκαγιάς και υπάρχει σχέδιο εκκένωσης των οικισμών προκειμένου  να μην εγκλωβιστούν στο πύρινο μέτωπο συμπολίτες μας  και γίνεται η χρήση όλων των οχημάτων των δήμων, του Στρατού και αν αυτά δεν επαρκούν υπάρχουν οι ιδιώτες με μηχανήματα,  οι οποίοι είναι ενημερωμένοι και συμμετέχουν ενεργά στην διάνοιξη των αντιπυρικών ζωνών και όπου αλλού παραστεί ανάγκη.

Έχουν δεσμευτεί τα προβλεπόμενα κονδύλια για να ανταπεξέλθει η Π.Ε. Ξάνθης σε όποια έκτακτη οικονομική ανάγκη προκύψει κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Κ. Κουρτίδη, η σύγκλισή του  Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Σ.Ο.Π.Π.), πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων-χιονοπτώσεων και παγετού χειμερινής περιόδου και φυσικά δασικής ή οικιστικής πυρκαγιάς κατά την καλοκαιρινή περίοδο με ιδιαίτερη έμφαση στις δασικές πυρκαγιές».

Ο Κ. Κουρτίδης, δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην συνεδρίαση του οργάνου, στην λογική ότι σε αυτήν την συνάντηση, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, την εμπειρία,  την δεδομένη δύναμη των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και των εθελοντικών ομάδων, είναι η ευκαιρία για να μετρηθούν οι δυνατότητες  πυροπροστασίας. «Είδη η Π.Υ. ανακοίνωσε τον καθαρισμό οικοπέδων, ενίσχυσε την παρουσία της με τμήματα και οχήματα που διαθέτει σε όλες τις περιοχές του νομού, στην λογική πάντοτε τις πρόληψης, ελέγχθηκαν τα οχήματα που διατίθενται από τους δήμους, επισημάνθηκε το προσωπικό το οποίο ήδη με την άνοδο της θερμοκρασίας τέθηκε σε επιφυλακή, ειδοποιήθηκαν οι ιδιώτες με τα μηχανήματά τους και ο Στρατός όρισε το προσωπικό κατά μηχανήματα που θα συμμετάσχουν αν παραστεί ανάγκη.

Παράλληλα δε, υπάρχουν οχήματα της πυροσβεστικής στα ορεινά του νομού, που περιπολούν καθώς και στο περιαστικό δάσος, ενώ παράλληλα, μικτά τμήματα αποτελούμενα από τους Αστυνομικούς, στρατιώτες και εθελοντικές ομάδες περιπολούν πεζή.

Στην συνέχεια ανέφερε τις υποχρεώσεις της Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π,Ε, Ξάνθης όπου και αυτή, όπως όλες οι Π.Ε. της ΑΜΘ καθώς και  οι αρμοδιότητες που ασκεί η Περιφέρεια στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν και επανασχεδιάστηκαν στο τελευταίο Σ,Ο,Π,Π που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του Κ. Κουρτίδη όπως: Ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, εντός των ορίων της Π.Ε. Ξάνθης και εννοείτε, με την συνεχή επαφή και παρουσία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΑΜΘ, κρατούν σε εγρήγορση το τμήμα Π.Π. της Ξάνθης.

Επίσης, όπως σημείωσε, υπάρχει συνεχή ενημέρωση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία και την κατάταξη της Π.Ε. Ξάνθης στην βαθμίδα επικινδυνότητας και αυτός είναι ο οδηγός της σήμανσης συναγερμού από την βαθμίδα τρία και πάνω.

Τον ρωτήσαμε αν είναι ικανοποιημένος με την παρουσία της δασικής υπηρεσίας στην Ξάνθη και αν τα κονδύλια δασοκαθαρισμού από το  Υπουργείο Εσωτερικών επαρκούν και αν η Π.Ε. τα εκμεταλλεύτηκε. Ο Κ. Κουρτίδες ανέφερε ότι πλέον  Μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αλλάξει τα δεδομένα και η Π.Ε. δεν έχει εικόνα γιατί δίδονται απευθείας στην Δασική Υπηρεσία τα κονδύλια.

Δήλωσε ικανοποιημένος από τις παρεμβάσεις της Δασικής Υπηρεσίας στις δασικές εκτάσεις του νομού και ανέφερε την παρουσία της κατά την διάρκεια του χειμώνα όπου η ξύλευση της ξυλείας για θέρμανση, γίνεται με τέτοιο τρόπο που να δημιουργούνται ζώνες πυρασφάλειας.

Σημείωσε ότι είναι ευθύνη της Π.Ε. Ξάνθης η εφαρμογή του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, σύμφωνα πάντοτε με τις οδηγίες της Περιφέρειας, καθώς επίσης και η  διατύπωση εισηγήσεων για το σχεδιασμό πολιτικής προστασίας της περιφέρειας, προκειμένου αυτέ2ς οι εισηγήσεις, να αποτελέσουν αντικείμενο για τον ετήσιο εθνικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας από τη Διυπουργική Επιτροπή, καθώς επίσης, είναι επιφορτισμένη να εισηγηθεί στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, για την έκδοση απόφασης κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις περιπτώσεις τοπικών καταστροφών.

 

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αναδείχθηκε, σύμφωνα με τον Κ. Κουρτίδη,  κατά την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας,  ήταν  η συμμετοχή όλων στην εκπόνηση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας δασικών εκτάσεων, στο σχεδιασμό και στη μελέτη μεθόδων και μέσων για την πρόληψη και καταστολή τους και επισημάνθηκε η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και η  συμμετοχή στο συντονισμό και στην αξιοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων, στο πλαίσιο συνεργασίας, για τη δασοπυρόσβεση.

Τέλος ο Κ. Κουρτίδης, επεσήμανε, για πολλοστή φορά, την προτεραιότητα στον άνθρωπο, τονίζοντάς το αυτό, κατά την διάρκεια της   συζήτησης μας, και έχει να κάνει με την προτεραιότητα διάσωσης των πολιτών κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, τον σχεδιασμό διαφυγής τον οποίο και θα αξιολογήσουν με την Π.Υ. επί τόπου,  την εκκένωση οικισμών που είναι έργο της Αστυνομίας, κυρίως όμως, έχουν επισημανθεί από τώρα, οδικοί άξονες οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση, αν «ου μη γένοιτο» εκδηλωθεί πυρκαγιά στον ορεινό όγκο για να τονίσει λέγοντας. «Προηγείται η ανθρώπινη ζωή. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι μία ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να εκτιμηθεί οικονομικά. Είναι προτεραιότητά μας στον σχεδιασμό μας, να σωθούν πρώτα οι άνθρωποι. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι περιουσίες, σαφέστατα και πρέπει να προστατευθούν, μπορεί να εκτιμηθούν και να επανέλθουν, αν όμως «φύγει» ο άνθρωπος, τότε όλα αυτά δεν έχουν καμία αξία».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ