Μαίρη Τσιακίρογλου: «Οι νέοι και οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά».

«ΕΦ ΟΛΗΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Με αφορμή την κακή εικόνα που παρουσιάζει η πόλη και η ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά  σε όλη την Χώρα, αλλά και η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την αυτοδιοίκηση αλλά και σε Εθνικό επίπεδο, η XanthiTimes.gr συνομίλησε με την πρόεδρο της ΟΕΒΕ Μ. Τσιακίρογλου.

Η αλήθεια είναι ότι στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε τους δικούς της στόχους και την πιθανή συμμετοχή της στα πολιτικά δρώμενα.

«Σφίγγα» είναι η απάντηση που εισπράξαμε σε αυτή μας την προσπάθεια, όμως, η όλη συζήτηση μας αποζημίωσε γιατί η Μαίρη Τσιακίρογλου είναι επικεφαλής ενός δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου όπου εκεί το παιγνίδι δεν «παίζεται» με πολιτικούς όρους και άρα είναι πιο σκληρό από αυτό της πολιτικής, όπου τον πρώτο λόγο στην Ξάνθη, τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια,  έχει η οικονομική δύναμη του υποψηφίου και φυσικά τους συμπρωταγωνιστές που έχουν την δυνατότητα να φέρουν στην παράταξη τους περισσότερους ψήφους, κάτι ανάλογο και στην Εθνική Πολιτική Σκηνή.

Το πρόγραμμα και οι όποιες δεσμεύσεις του κάθε υποψηφίου, μάλλον έρχονται σε δεύτερο πλάνο.

Το ερώτημα όπως είναι φυσικό, έχει να κάνει με την μεγάλη αποχή του αστικού ιστού της Ξάνθης από την εκλογική διαδικασία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαίρη Τσιακίρογλου: «Θα πρέπει η νέοι άνθρωποι, η δική μας η γενιά, να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά, όποιο πόστο και αν είναι αυτό, να δοθεί κίνητρο σε αυτούς τους ανθρώπους, να μπούνε στην διοίκηση, και να δοθεί κίνητρο στις γυναίκες οι οποίες έχουν πολύ μικρή εκπροσώπηση στα κοινά, σε οποιαδήποτε βαθμίδα, είτε αυτό έχει να κάνει με την αυτοδιοίκηση, τον συνδικαλισμό, την κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι λίγες οι γυναίκες οι οποίες ασχολούνται. Η φύση της γυναίκας είναι πολύπλευρη, πολυδαίδαλη, έχει να ασχοληθεί με πολλά πράγματα, έχει να φέρει σε πέρας πολλές υποχρεώσεις, θεωρώ όμως ότι είναι υποχρέωση όλων μας, ακόμη και εμάς των γυναικών που ασχολούμαστε με τα κοινά να οδηγήσουμε τις γυναίκες στην ενασχόληση τους».

Κάθε 4 χρόνια έχουμε το δικαίωμα ψήφου ας το ασκήσουμε

Η Μαίρη Τσιακίρογλου, αναφερόμενη στα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα όπου η συμμετοχή του αστικού ιστού ήταν πολύ μειωμένη, ανέφερε ότι θα πρέπει ο αστικός ιστός να συμμετάσχει, να ενεργοποιηθεί και να επιλέξει αυτόν που κατά την κρίση του θα είναι ο ικανότερος για τον εκπροσωπήσει. «Δεν δέχομαι κάποιον που δεν ψήφισε να ασκεί κριτική στους έχοντας την διοίκηση, άρα εκτιμώ ότι θα πρέπει ο αστικός ιστός να κινητοποιηθεί, να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και μετά να ασκήσει κάθε κριτική. Έχουμε το δικαίωμα κάθε 4 χρόνια να ψηφίσουμε και να πάρουμε την τύχη της πόλης, του νομού ή της Ελλάδος στα χέρια μας».

Ενημερωμένος ο αστικός ιστός, γιατί δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα;

Η Μαίρη Τσιακίρογλου απαντώντας, ανέφερε ότι αυτό, κατά την δική της εκτίμηση, έχει να κάνει με την απαξίωση του πολιτικού συστήματος ευρύτερα και αυτό συμβαίνει στην δική της γενιά των 30ριδων plus και σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα πρέπει να δοθεί το κίνητρο να ασχοληθεί και κυρίως να ψηφίσει.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ: Όμως εξ αιτίας αυτής της αδράνειας και απαξίωσης, οι δρόμοι της Ξάνθης θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη του εμπορικού ιστού με παρεμβάσεις ανάσας, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και ούτω καθ΄εξής ενώ παράλληλα η καθημερινότητα των Ελλήνων Πολιτών είναι δύσκολη λόγω της ενεργειακής – οικονομικής κρίσης και των αυξημένων ειδών πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, πώς θα πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους πάτε να ψηφίσετε γιατί θα παραμείνει αυτή η άσχημη εικόνα στην πόλη μας και η οικονομική απραξία στην Ελλάδα. τι λέτε επ αυτού;

 

ΜΑΙΡΗ ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ: Κατ΄αρχάς θα πρέπει να συμβαδίσει το παλιό με το νέο και θα πρέπει να γίνει ένας συγκερασμός της εμπειρίας και της δυναμικής. Οι νέες γενιές έχουν διαφορετική οπτική γωνία του τρόπου αντίληψης των πραγμάτων. Οπότε θεωρώ ότι η νέα γενιά μπορεί να συνυπάρξει με την παλιά για το κοινό καλό. Ακόμη ακόμη, μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι συνδικαλιστικοί φορείς και να υπάρξει μία δια δραστικότητα δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οι παραγωγικοί φορείς, όπως είναι ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία, να τους δοθούν αυτά τα κίνητρα για να φέρουν ποιο κοντά τους επαγγελματίες, να καταθέσουν τις απόψεις τους και για παράδειγμα αναφέρω τον εξωραϊσμό της Δημοτικής Αγοράς, να προτείνουν και κυρίως να έρθουν ευρωπαϊκά χρήματα στην πόλη μας. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που ανοίγεται είναι το θέμα του Τουρισμού. Κάπου διάβασα ότι η Δράμα θέλει να κάνει  Brand Name τα Νεστοχώρια όπως είναι τα Ζαγοροχωρια κ.λ.π. γιατί κάτι αντίστοιχο να μην γίνει και στην περιοχή της Ξάνθης; Όλα αυτά όμως, απαιτούν πολύ δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλοι αυτοί, πρέπει να πάνε πόρτα πόρτα, να ενημερώσουν τον κόσμο, να πάρουν ιδέες, να ανταλλάξουν απόψεις, διαφορετικά, δεν μπορεί να περπατήσει».

 

Η κυρία Τσιακίρογλου, κάνοντας αναφορά στην διάχυση της πληροφορίας στους νέους ανέφερε ότι σαφώς και έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα λήψης της πληροφορίας και εκεί μπαίνει το θέμα του φιλτραρίσματος και της αξιολόγησης της πληροφορίας για το κοινό καλό.

Συμφωνεί στην λογική ότι πολιτικοί φορείς πριν ανακοινώσουν τα όποια προγράμματά τους, να έχουν ήδη κάνει τον απαραίτητο κοινωνικό διάλογο και με βάση αυτό, οι δημότες ή οι πολίτες να ψηφίσουν. «Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί το «εναρκτήριο λάκτισμα», ας μου επιτραπεί η φράση της κινητοποίησης των νέων. Δίνοντας το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, επαγγελματιών, φορέων πολιτιστικών δρώμενων και ούτω καθ εξής. Είναι αδύνατο ένας άνθρωπος μόνος του ή μία μικρή ομάδα γύρω του,  να αποκρυσταλλώσει τις πραγματικές ανάγκες και φυσικά αυτό όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ: Δεν θα έπρεπε σε εύλογο χρόνο 1ή ίσως και 2 χρόνια πριν τις εκλογές ο κάθε υποψήφιος να ξεκινήσει τις διεργασίες του;

Μ. ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ: Είναι κάτι που δεν το γνωρίζω και δεν έχω ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση, είναι τελείως διαφορετικός ο χώρος ο οποίος εκπροσωπώ, ας μου επιτραπεί η φράση,  ο συνδικαλισμός είναι πιο σκληρός χώρος γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις άλλου είδους εξωγενής παράγοντες, ο κάθε χώρος έχει τις δικές του δυσκολίες, οι ζυμώσεις σαφώς και πρέπει να έχουν ξεκινήσει, κάποιοι τις έχουν ξεκινήσει, οπότε εκτιμώ είναι στην δικαιοδοσία του κάθε υποψηφίου δημάρχου, τον χρόνο το οποίον θα ορίσει ο ίδιος να επικοινωνήσει την εξωστρέφειά του με τον κόσμο. Ναι, θα πρέπει να υπάρχει η επικοινωνία με τον πολίτη σε πρώιμο χρόνο για να μπορεί να ξέρει τι θα επιλέξει.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ