Τουρκία: Προετοιμάζει την έξοδό της από το ΝΑΤΟ;  Υπέγραψε σύμβαση για δεύτερη συστοιχία S-400

Επιμένουν στους S-400 οι Τούρκοι παρά τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον

Η Τουρκία έχοντας πάντοτε κατά νου την αποπομπή της από την απόκτηση των αεροσκαφών  F35 και φυσικά τον διεθνή διασυρμό της λόγω της στάσης των Αμερικάνων τεντώνει ακόμη περισσότερο το σκοινί των ΝΑΤΟ τουρκικών σχέσεων υπογράφοντας συμφωνία για δεύτερη συστοιχία S 400 με την Ρωσία παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση της Αμερικής.

Ο Ερντογάν στην λογική του Ανατολίτικου παζαριού προσπαθεί να τα επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικάνους όλα τα θέματα που άπτονται της παραμονής της στο ΝΑΤΟ ακόμη και των F35 προκειμένου να τα αποκτήσει και φυσικά την απρόσκοπτη παρουσία της στην Μεσόγειο.

Ο μόνος τρόπος να κάνει τους Αμερικάνους να την «παρακαλέσουν» να μείνει στο ΝΑΤΟ  έστω και σε βάρος των Εθνικών Συμφερόντων της Ελλάδας, είναι να τους εκβιάσει με την παραμονή της στο ΝΑΤΟ ή όχι.

Σύμφωνα με την διεθνή ειδησεογραφία, σύμβαση για την παράδοση ενός δεύτερου συντάγματος του πυραυλικού συστήματος S-400, υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία, όπως δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS), Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ Army-2022 της Μόσχας.

 

«Μια αντίστοιχη συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει την τοπική παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος (S-400 Triumf) στην Τουρκία», δήλωσε.

 

Ο Σουγκάγιεφ δήλωσε με βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια, οποιαδήποτε χώρα είναι απίθανο να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα πυραυλικά συστήματα S-400 Triumf. «Το συμβόλαιο με την Τουρκία τίθεται επί του παρόντος σε εφαρμογή», πρόσθεσε.

 

Η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα το 2017. Η απόφαση της Άγκυρας προκάλεσε την αρνητική αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και της συμμαχίας στο σύνολό της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειές τους για να απαλλαγεί η Τουρκία από τις ρωσικές πυραυλικές συστοιχίες. Καθώς η Τουρκία δεν έχει ενδώσει σε αυτή την πίεση, η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.