Αγρότες-Κτηνοτρόφοι ΑΜ-Θ | Δεν πάει άλλο, φτάσαμε στα όρια μας!

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού για στήριξη των αγροτών με επτά νέα μέτρα ύψους 170 εκ. ευρώ με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Έτσι την Πέμπτη 03/02 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η κλιμάκωση του τρόπου διεκδίκησης με δυναμική κινητοποίηση  αγροτών και Κτηνοτρόφων στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή  την Πέμπτη 10/02/2022 στις 12:00 στο κτήριο της Περιφέρειας.

Οι Σύλλογοι καλούν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Περιφέρειας να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.

«Ο κόμπος έχει ξεπεράσει το χτένι», δηλώνει στο ENA Channel ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου Σάββας Αργυράκης επιβεβαιώνοντας την πρόθεση αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας να προβούν σε κινητοποιήσεις.

Τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους παραγωγής με άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου σε όλους τους αγρότες, τη μείωση των τιμών των αγροεφοδίων, την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις καταστροφές (στο σύνολό τους στη ζωική και παραγωγή) και τέλος με τα μέτρα για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος από τη μείωση της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ήδη κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από χθες οι αγρότες της Θεσσαλίας, έχοντας δώσει ραντεβού με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους στον κόμβο της Νίκαιας.  Οι διαμαρτυρίες αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούν από την κυβέρνηση να δοθούν λύσεις.

Τα αιτήματά τους είναι τα εξής:

Κόστος παραγωγής:

 Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου.

 Κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής ρεύματος.

 Ενίσχυση για ζωοτροφές , λιπάσματα και αγροεφόδια.

Νέα ΚΑΠ:

 Για τη νέα ΚΑΠ πάρθηκαν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

 Οι ενισχύσεις να δίνονται σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν τη γη και τα ζώα.

 Να σταματήσει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ να είναι ο φτωχός συγγενής του Εθνικού Αποθέματος και επιτέλους οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της Α.Μ.Θ να εισπράττουν αυτά που πραγματικά δικαιούνται.

ΕΛΓΑ

 Δίκαιες και Άμεσες αποζημιώσεις για Αγρότες και Κτηνοτρόφους όποτε  υπάρχουνε ζημίες.

 Να εκσυγχρονιστεί ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να στελεχωθεί ο ΕΛΓΑ με εξειδικευμένα στελέχη, να γίνονται οι διαδικασίες εκτίμησης με διαφάνεια και να υπάρξει ουσιαστική Ενεργητική προστασία.

ΑΤΑΚ–Ηλεκτρονικά Ενοικιαστήρια

 Κατάργηση του μέτρου αυτού, μέχρι η πολιτεία να ολοκληρώσει Κτηματολόγιο, Αναδασμούς και Δασικούς χάρτες. Δεν είναι υποχρέωση των Αγροτών και Κτηνοτρόφων να λύσουν τα προβλήματα μεταξύ του κράτους και των ιδιοκτητών γης.

Το Αρμόδιο Υπουργείο επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος στην Αθήνα. Πιο αναλυτικά συναντήθηκε με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο και Σίμο Κεδίκογλου. Τους ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας, τη μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, πετρέλαιο και ενέργεια), τα βοσκοτόπια  και τις διεκδικήσεις για τη νέα ΚΑΠ.