Κήρυξη του Δήμου Τοπείρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω
πλημμυρικών φαινομένων

Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα – βροχοπτώσεις- και το σπάσιμο των αναχωμάτων του Νέστου που είχε σαν αφορμή να πλημμυρίσουν οικισμοί και περιουσιακά στοιχεία, ο δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου συν αισθανόμενος την ανάγκη προστασίας των δημοτών του έκανε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου ο δήμος του να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι δημότες του να αποζημιωθούν για τις τυχόν ζημιές που έχουν προκληθεί αφού, ευτυχώς δεν είχαμε θύματα.
Μάλιστα όπως πληροφορηθήκαμε κινητοποίησε τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Ευφραιμίδη προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στα αναχώματα του ποταμού Νέστου.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΠΑΡΑ ΤΟ
ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ.
ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

Σαφέστατα και προκύπτουν ευθύνες για το σπάσιμο των αναχωμάτων του ποταμού Νέστου όχι μόνο στον πεδινό όγκο αλλά και βορειότερα όπως και στην Γαλάνη και κακώς ίσως δεν λήφθηκε μέριμνα και για εκείνα τα σημεία που τα νερά βγήκαν στο δρόμο απαγορεύοντας στους επαγγελματίες της περιοχής όχι μόνο να εργαστούν αλλά και να πνιγούν αυτοί και οι επιχειρήσεις τους.
Πληθώρα αναρτήσεων στο διαδίκτυο αποδεικνύει του λόγου το αληθές όμως το θέμα είναι η πρόληψη και όχι η προσπάθεια επούλωσης των πληγών που προκαλούν τα καιρικά φαινόμενα, αφού πλέον είναι δεδομένο ότι με τις απερίσκεπτες παρεμβάσεις του ανθρώπου επηρεάζονται και οι λειτουργίες της φύσης, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε και ήδη έχουμε, εκρήξεις στην κυριολεξία της φύσης, όπου τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά και αυτός είναι ένας λόγος ακόμη, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της πρόβλεψης της έντασης ενός καιρικού φαινομένου και να λάβει έγκαιρα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Αντί αυτού τι είδαμε τον τελευταίο καιρό με τις βροχοπτώσεις; Να πλημμυρίσει ο Νέστος Ποταμός που είναι κατά κανόνα ευλογία και να μετατραπεί σε κατάρα για ανθρώπους και περιουσίες που βρίσκονται κοντά του.

Τι έπρεπε να γίνει που δεν έγινε;

Μα φυσικά το αυτονόητο. Δηλαδή να καθαριστεί το ποτάμι από φερτές ύλες και να ενισχυθούν τα αναχώματα.
Δεν είναι δυνατόν τα εκατομμύρια να πέφτουν από την Περιφέρεια σαν το χαλάζι για γιορτές και πανηγύρια και εκεί που πρέπει να πέσουν, δηλαδή στην ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, να πέφτουν ψίχουλα ή τίποτα.
Μήπως είναι καιρός η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος με την άμεση συμβολή των Αντιπεριφερειαρχ’ών του να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους με γνώμονα πρώτα την ασφάλεια των πολιτών και σε δεύτερη μοίρα να έρθουν οι γιορτές, τα πανηγύρια και ο πολιτισμός;
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, ότι αφού δεν είμαστε ικανοί να βγάλουμε ως περιοχή χρήματα από τον πολιτισμό και τον τουρισμό, ας φροντίσουμε ως περιφέρεια να διασφαλίσουμε την ζωή και την περιουσία των πολιτών.
Άρα πλέον κ. Μέτιο, αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχοι της Ξάνθης, είναι καιρός να επαναπροσδιορίσετε όλοι τις προτεραιότητες σας και αφού εκ του αποτελέσματος, δεν μπορείτε να συνδράμετε με πρωτοβουλίες δράσεις και συμφωνίες στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, τουλάχιστον μην τους αφήνετε να πνίγονται, να καίγονται, να κρυώνουν και να πεινούν.