Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης μαθαίνουν για τον τόπο τους. Επίσκεψη στην Αρχαία Ζώνη-Μεσημβρία

 

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, οι μαθητές/τριες της Γ τάξης του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης – Μεσημβρίας( ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Μαρώνεια)

Η αρχαία Ζώνη ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Σαμοθράκης πιθανώς στα τέλη του 7ου αι. π.Χ.,  όμως γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της κατά τον 5ο και τον 4ο αι. π. Χ.

Το τείχος που περιέβαλε τη Ζώνη – Μεσημβρία έχει αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς σώζεται η πύλη αλλά και υπολείμματα πύργων. Κατοικίες και δημόσια κτήρια έχουν επίσης έρθει στο φως, μαζί με δύο σημαντικούς αρχαίους ναούς: το μαρμάρινο ιερό της Δήμητρας, και το ιερό του Απόλλωνα.

Οι σπάνιοι αμφορείς με στόμιο κοντά στο έδαφος που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία  Ζώνη οδηγούν στο συμπέρασμα πως εξυπηρετούσαν στην αποστράγγιση του εδάφους, ενώ, έξω από το τείχος ανακαλύφθηκε το νεκροταφείο της πόλης.

Η αρχαία Ζώνη πλήρωνε τον υψηλότερο φόρο από όλες τις πόλεις της Σαμοθρακικής Περαίας στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Ο χώρος ανασκάπτεται συστηματικά από το 1966 και αποτελεί έναν οργανωμένο, φυλασσόμενο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Τους/ τις  μαθητές/τριες συνόδεψαν οι καθηγητές: Ο. Χαιροπούλου, Α. Καλλίδου, Χ. Μαυροφρύδης, Θ. Μπαρακλιανός και Ι. Γιάκατη.

Φωτογραφικό υλικό: Γιάκατη, Μαυροφρύδης

Η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης

Έλενα Τάτσιου