ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΞΑΝΘΗΣ

Το μεγάλο στοίχημα των 4 δημάρχων της Ξάνθης

Αν πιστεύουν οι 4 δήμαρχοι της Ξάνθης,  ότι με μία καταχώρηση προβολής της Ξάνθης σε κάποια τοπικά, πανελλαδικά και ξένα μέσα ενημέρωσης ή την συμμετοχή μας σε τουριστικές εκθέσεις,  θα πετύχουν ως δια μαγείας, το θαύμα της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Ξάνθης, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Για να επιτευχθεί το θαύμα της τουριστικής ανάπτυξης στον τόπο μας, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι Ξανθιώτες, οι επαγγελματίες, και οι πολιτικοί.

Οι δήμαρχοι των δήμων της Ξάνθης, έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι και δεν χρειάζονται ειδικούς συμβούλους για να τους συμβουλεύσουν πώς θα αναπτύξουν τον δήμο τους και πώς θα πείσουν τους Ξανθιώτες να αλλάξουν, ξεκινώντας πρώτα από τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Αλήθεια πόσοι από τους δημότες των 4 δήμων της Ξάνθης είδαν τους δημάρχους τους να περπατούν με τα πόδια την πόλη τους ή τα χωριά τους;

Πόσοι από αυτούς ξεκίνησαν από το σπίτι τους, πριν   πάνε να «θαφτούν» στο χαρτομάνι και σε ανούσιες συναντήσεις για τους δημότες,  στο γραφείο τους, στο δημαρχείο,  και να το πράττουν κάθε μέρα από διαφορετικό δρόμο;

Ή οι δήμαρχοι της περιφέρειας που μένουν στην Ξάνθη και πριν πάνε στην έδρα του δήμου τους στην Γεννησέα, στο Εύλαλο και στην Μύκη, στάθηκαν, την κάθε φορά, σε διαφορετικό οικισμό να πιούνε έναν καφέ πριν πάνε να θαφτούν στο χαρτομάνι και ανούσιες για τον δημότη, συναντήσεις;

Για υπηρεσιακά θέματα, υπάρχουν οι Γενικοί Γραμματείς και οι Αντιδήμαρχοι για να επιληφθούν.

Οι δήμαρχοι είναι για να αποκρυσταλλώσουν τις πραγματικές ανάγκες σε κάθε κομμάτι της επικράτειας του δήμου τους ή του οικισμού τους και να χαράξουν πολιτικές με χρονοδιαγράμματα που αυτές θα τις υλοποιήσουν οι Αντιδήμαρχοί τους και οι προϊστάμενοι των τμημάτων και των υπηρεσιών.

Άρα, ο κάθε δήμαρχος θα πρέπει να έχει δική του εικόνα.

Άρα, ξεκινώντας από την βασική αρχή να αλλάξουμε εμείς ως Ξανθιώτες, το καλό παράδειγμα, πρέπει να το δώσουν οι δήμαρχοι και είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι οι πολίτες θα ακολουθήσουν και θα στηρίξουν τους δημάρχους τους.

Για παράδειγμα, το Δέλτα του Νέστου, που δεν έχει δρόμο για να πάνε οι επισκέπτες, ο δήμαρχος Θ. Μίχογλου, προσπάθησε να ανοίξει δρόμο με τα ελαφρά μηχανήματα έργων που διαθέτει, τα οποία βέβαια και χάλασαν, γιατί δεν είναι για αυτές τις δουλειές. Ζήτησε την συνδρομή του δασαρχείου, της Νομαρχίας και του Στρατού αλλά, 2 χρόνια τώρα,  ακόμη φως δεν είδε.

Πώς λοιπόν θα στηριχθεί ο δήμος του με επισκέπτες;

Ο δήμαρχος Αβδήρων έχει ένα πλούσιο γεωθερμικό πεδίο, αλλά η πολιτεία, γύρισε την πλάτη στην αξιοποίηση του. Πώς λοιπόν ο δήμος Αβδήρων θα πάρει τα «πάνω» του όταν η ίδια η πολιτεία του γυρνάει την πλάτη;

Στην Μύκη για παράδειγμα, ο δήμαρχος έχει μία απαράμιλλή φυσική ομορφιά, έχει τα λουτρά που αποδεδειγμένα κάνουν καλό στην υγεία των πολιτών,  και περνούν τους καλοκαιρινούς μήνες εκατοντάδες Βούλγαροι από την επικράτεια του δήμου του, και δεν κρατάει κανέναν για να τους έχει και τον χειμώνα.

Αφήσαμε τέλος τον Δήμο Ξάνθης, όπου ως μαέστρος που κρατάει την μπαγκέτα της ορχήστρας, θα πρέπει να οργανώσει μία διαδημοτική «ορχήστρα» για να έχει η Ξάνθη το επιθυμητό αποτέλεσμα στα θέματα του τουρισμού, χειμώνα καλοκαίρι.

Με λίγα λόγια, θα πρέπει όλες οι ομορφιές του τόπου να μαζευτούν επάνω σε ένα τραπέζι με την καθοδήγηση των δημάρχων,  να αρχίσει η υλοποίηση της αλλαγής της λογικής των Ξανθιωτών.

Πόσοι Ξανθιώτες επισκέφθηκαν τους καταρράκτες του Λειβαδίτη;

Πόσοι Ξανθιώτες πήγαν στα λουτρά της Μύκης;

Πόσοι επισκέφθηκαν εκδηλώσεις στην δημοτική πινακοθήκη στην παλιά πόλη;

Τελικό συμπέρασμα, για να φέρουμε ξένους επισκέπτες στην τόπο μας, θα πρέπει πρώτα εμείς να τον γνωρίσουμε και να γίνουμε πρεσβευτές, εμείς οι ίδιοι του τόπο μας, και αυτή την λογική, οι δήμαρχοι, οργώνοντας εκδηλώσεις σε περιοχές ενδιαφέροντος, μπορούν να το πετύχουν και όλοι μαζί οι δήμαρχοι, μπορούν, να «ανεβάσουν» τουριστικά την Ξάνθη.

Για να γίνει αυτό, οι Ξανθιώτες πρέπει να ενδιαφερθούν για τον τόπο τους, να τον αγαπούν, να τον σέβονται, να τον φροντίζουν, να τον κρατούν καθαρό, να πιέζουν την δημοτική αρχή να δουλέψει περισσότερο και φυσικά οι επαγγελματίες πρέπει να φύγουν από την λογική τη; «αρπαχτής».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ