Δύο χρόνια από τις εκλογές της Περιφέρειας στις ΠΕ Καβάλας & Θάσου!

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις τελευταίες Περιφερειακές Εκλογές, στις οποίες οριακά εξελέγη η σημερινή διοίκηση. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός απολογισμός πεπραγμένων. Τα κοινότυπα Δελτία Τύπου, οι στημένες καταχωρήσεις και οι φωτογραφίες στο Facebook δεν στοιχειοθετούν απολογισμό! Έτσι, παραθέτουμε μερικά μόνο δείγματα των συνεπειών της αδράνειας και αναποτελεσματικότητας τους:

  1. Στα δύο χρόνια, η πανδημία του Covid σάρωσε την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, η διοίκηση (του Facebook και των χωρίς νόημα ανακοινώσεων) στάθηκε ανίκανη να καταβάλει τα χρήματα της «μη επιστρεπτέας ενίσχυσης» στους πληγέντες δικαιούχους/επιχειρηματίες.
  2. Από το πρόγραμμα αυτό, η διοίκηση της Περιφέρειας, ουσιαστικά, εξοβέλισε όλες τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από εποχικότητα και ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών βρίσκονται στις ΠΕ Καβάλας & Θάσου και συμμετέχουν με ένα τεράστιο ποσοστό στο Α.Ε.Π της περιοχής.
  3. Η οικονομία των ΠΕ Καβάλας & Θάσου πέρσι δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα λόγω του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας, που έμεινε κλειστός λόγω αδιαφορίας της διοίκησης της Περιφέρειας. Αντιστοίχως όφελος σημείωσε π.χ. η οικονομία των ΠΕ Χαλκιδικής & Πιερίας αφού οι περισσότεροι επισκέπτες μας τελικά κατέληξαν εκεί. Η διοίκησης της Περιφέρειάς μας κατάφερε να οδηγήσει τους τουρίστες εκεί …
  4. Φέτος, η οικονομία των ΠΕ Καβάλας & Θάσου αλλά και όλης της Περιφέρειας δέχθηκε ακόμη ένα δυσφημιστικό πλήγμα λόγω του προσωρινού κλεισίματος της Νυμφαίας, το οποίο «πέτυχε» η ανικανότητα της διοίκησης της Περιφέρειας λόγω της αδυναμίας της να αντιληφθεί την κρισιμότητα αλλά και να συμβάλλει στην δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Τα χειρότερα αποσόβησε ο Ελληνικός Στρατός, ο οποίος δημιούργησε τις απαραίτητες υποδομές, με την καθοριστική συμβολή του ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλου, των τοπικών βουλευτών και των Επιμελητηρίων. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Δημάρχου Θάσου και των βουλευτών, τέως Υπουργών.
  5. Οι αμπελουργοί της ΠΕ Καβάλας δεν έχουν εισπράξει αποζημίωση που (όντως) δικαιούνται από το πλήγμα που δέχθηκαν τα προϊόντα τους λόγω πανδημίας(ποσότητες & τιμές) γιατί η διοίκηση της ΠΕ Καβάλας ουδέποτε ως σήμερα έστειλε στο αρμόδιο Υπουργείο τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να τεκμηριωθεί η ζημία και να μπορέσει να εκδοθεί η σχετική απόφαση για την καταβολή της αποζημίωσης, όπως π.χ. έκανε η ΠΕ Ημαθίας. Η διοίκηση αρκείται στο μοίρασμα έμμισθων οφίκιων συμβούλων στην ΠΕ Καβάλας!
  6. Επί ένα έτος, η διοίκηση της Περιφέρειας και της ΠΕ Καβάλας καθυστέρησε την νέα σιδηροδρομική χάραξη «Θεσσαλονίκη – Ασπροβάλτα – Καβάλα» λόγω καθυστέρησης στην παροχή θετικής γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η απόφαση λήφθηκε στο ΠΣ μετά από σειρά παρεμβάσεων που πραγματοποίησε η δική μας παράταξη. Ας σημειωθεί ότι χωρίς την δική μας ενεργή υποστήριξή στην σχετική ψηφοφορία δεν θα λαμβανόταν η θετική απόφαση. Σημειώστε ότι τα μέλη της διοίκησης και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ήταν απόντες από την προσπάθεια !
  7. Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία του Απ. Παύλου στην Ελλάδα δεν συμπεριλήφθηκαν οι Αρχαίοι Φίλιπποι, ο χώρος δηλαδή όπου ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, κήρυξε τον Χριστιανισμό, ίδρυσε την πρώτη ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και βάπτισε την Αγία Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή Ορθόδοξη. Ενδεικτική η επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων κ.κ. Στεφάνου.
  8. Η Καβάλα περιλαμβάνεται στους ουραγούς όσον αφορά την παροχή Φυσικού Αερίου για οικιακή και επαγγελματική χρήση. Η διοίκηση της Περιφέρειας ποτέ δεν έχει πει πόσες συνδέσεις και σε ποιες περιοχές προβλέπονται όσον αφορά την Καβάλα, υποκρύπτοντας πως πρόκειται για πολύ λίγες συνδέσεις σε ένα μόνο σημείο.
  9. Η Τουριστική προβολή των ΠΕ Καβάλας & Θάσου είναι επιεικώς αναιμική αν όχι ανύπαρκτη. Επιπλέον σημαντικές εκδηλώσεις όπως το Air Sea Show ματαιώνονται «μετακομίζοντας» στην Θεσσαλονίκη ενώ ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης δηλώνει άγνοια επί του θέματος. Επιπλέον για εκδηλώσεις της Περιφέρειας που είχαν καθιερωθεί τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. Via Egnatia) δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προσαρμογή τους στις τρέχουσες συνθήκες και για την συνέχισή τους.
  10. Κανένα ουσιαστικό αναπτυξιακό έργο υποδομής δεν έχει ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια της διετίας στις ΠΕ Καβάλας & Θάσου.

 

 

Δυστυχώς είμαστε στην δυσάρεστη θέση να καλέσουμε την διοίκηση να αφυπνιστεί, να αναλάβει τις ευθύνες της και επιτέλους να ασκήσει έστω και καθυστερημένα  διοίκηση. Τόσο από τους φορείς όσο και από την παράταξή μας υποβάλλονται προτάσεις, τις οποίες η διοίκηση αρνείται έστω να επεξεργαστεί – πόσο μάλλον να υιθοετήσει.

Η Περιφέρειά μας διολισθαίνει συνεχώς, χάνοντας σταδιακά ακόμη και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.