ΤΙΝΑΞΕ ΤΗΝ «ΜΠΑΝΓΚΑ» ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ- ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΑΡΧΗΓΟ ΘΕΛΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

-Συγχαρητήρια στον Ν. Δένδια από τον πρώην Υπουργό Α. Κοντό

Ο Ν. Δένδιας και τα μηνύματα που έστειλε σε όλες τις κατευθύνσεις – Κέρδισε μία δύσκολη και αμφίρροπη μάχη. Όχι τον πόλεμο. Αυτός μαίνεται.

 

 

Στην Άγκυρα

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Σαφώς και γνώριζε ο Νίκος Δένδιας ότι το ταξίδι του στην Άγκυρα ήταν ολισθηρό και δύσκολο.

Γνώριζε πολύ καλά ότι η Τουρκία στο πλαίσιο της προσπάθειας της να δείξει στον κόσμο και περισσότερο στην Γερμανία, η οποία εδώ και καιρό της λέει να χαμηλώσει λίγο αυτό το προφίλ για να μπορεί και η ίδια από την πλευρά της να στηρίξει τον πρόεδρο της Ερντογάν στα θέματα της επιβολής των κυρώσεων από την Ε.Ε.

Επίσης ο Ν. Δένδιας εδώ και καιρό έχει δεχτεί όλη την πίεση από τις Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο στην Θράκη και στην Λιβύη και κάπως έπρεπε να αλλάξει όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδος.

Είναι βέβαιο ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες κατά την διάρκεια των συναντήσεων του με τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου του τέθηκαν ορθά κοφτά οι απαιτήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και παραχώρησης των Εθνικών δικαιωμάτων είτε με το καλό, συμμετέχοντας στον «διάλογο» για την επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων που θέτει κάθε λίγο η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδος ή με το κακό, δηλαδή με πόλεμο.

Ο Δένδιας δεν είχε πολλές επιλογές.

Ή θα έπαιζε το παιγνίδι της Τουρκίας και με ευγενικό τρόπο όπως συνηθίζουν οι διπλωμάτες της τελευταίας δεκαετίας, θα έλεγε ένα ψιθυριστό όχι, αλλά θα το ξαναδούμε ή θα έκανε δημόσια αυτό που έκανε δεσμεύοντας Αθήνα και Άγκυρα.

Σίγουρα για να κάνει αυτό που έκανε στην Άγκυρα ο Ν. Δένδιας θέλει «καρύδια», θέλει δύναμη ψυχής και φυσιολογικά προϋπολογισμό των διπλωματικών και οικονομικών συνεπειών των «φίλα» προσκείμενων διεθνών οικονομικών παραγόντων της Άγκυρας.

Κοινώς χάλασε την σούπα των εταίρων που μέχρι τώρα δεν άκουγαν την φωνή της Ελλάδος που ήταν ψιθυριστή και χάνονταν.

Όλος ο κόσμος παρακολούθησε την δημόσια συνομιλία του Ν. Δένδια και του υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου γκρέμισε στα διεθνή φόρα την όλη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όλος ο κόσμος έμαθε «ζωντανά» ότι όλα αυτά που καταθέτει εδώ και χρόνια στην διεθνή κοινότητα ο κ. Τσαβούσογλου είναι αντίθετα με την διεθνή νομιμότητα.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ

Πρώτα απ’ όλα έστειλε μήνυμα στην ίδια την Άγκυρα,  μέσα στην Άγκυρα που της είπε ξεκάθαρα «μολών λαβέ» και αυτό φυσικά ενισχύθηκε από τα δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού στον Πειραιά που εκείνη την ώρα γινόταν η ονοματοδοσία τους και εκτιμούμε πώς τίποτε δεν ήταν τυχαίο.

Στο Βερολίνο

Το μήνυμα του Ν. Δένδια είχε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Γερμανίδα καγκελάριο που τις έλεγε ξεκάθαρα να σταματήσει να στηρίζει την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδος στα Εθνικά θέματα.

Στην Αμερική

Είμαστε πολύ ποιο αξιόπιστοι σύμμαχοι  από την Τουρκία η οποία συνομιλεί στους εταίρους με διγλωσσία.

Στην Αθήνα και ποιο συγκεκριμένα στον Κ. Μητσοτάκη

Η σπουδή να βγει το Μαξίμου για να πει ότι όλα αυτά που ειπώθηκαν από τον Νίκο Δένδια στην κοινή συνέντευξη με τον Τσαβούσογλου, έγιναν με την σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, τα λέει όλα.

Μάλιστα η ανακοίνωση του Μαξίμου, δείχνοντας φανερά την ενόχληση του για την επιτυχία και την απήχηση στον πατριωτισμό των Ελλήνων του Ν. Δένδια, ήταν η αιτία όπου ανέφερε ότι σχεδιάστηκαν όλα από κοινού με τον  Κ. Μητσοτάκη και του Ν. Δένδια, σε περίπτωση που ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος δέχονταν κατά μέτωπο επίθεση.

Ο Ν. Δένδιας είναι Καραμανλικός και δεν το έκρυψε ποτέ.  Οι Σαμαρικοί βουλευτές με αυτήν την πρωτοβουλία του Ν. Δένδια, πήραν τα πάνω τους και έτσι η ενδοκοινοβουλευτική «αντιπολίτευση», πήρε τα πάνω της και αυτός είναι ο φόβος του Κ. Μητσοτάκη.

Ο εφιάλτης του Σαμαρά για τον Κ. Μητσοτάκη μεγάλωσε και είναι βέβαιο ότι πλέον έχει μία ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση την οποία ίσως του κόψει αυτόν αέρα του αλόγιστου φιλελευθερισμού που διέπει την πολιτική του Πρωθυπουργού και τον οδήγησε σε λάθη επί λαθών στα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομίας όπου πολλές διαφορετικές φωνές από διαφορετική φιλοσοφία και ιδεολογία, απλά μπερδεύουν τον πολίτη και κάνουν ζημιά στην οικονομία.

Στον Τουρκικό λαό

Το μήνυμα του Ν. Δένδια προς τον Τουρκικό λαό ήταν σαφέστατο. Η κυβέρνηση σας σας κρατά στο σκοτάδι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κυβέρνηση σας καταπατά την διεθνή νομιμότητα, «πουλάει» ηρωισμό και φιλοπολεμικό κλίμα για να σας κρατά μακριά από την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από την φτώχια.

Στον Ελληνικό λαό

Είναι περιττό θεωρούμαι να αναφερθούμε. Παρακολουθώντας κανείς τα social  media από τις αντιδράσεις και το αποτύπωμα,  ο Ελληνικός λαός ένοιωσε εδώ και πολλές δεκαετίες υπερήφανος για αυτό που πέτυχε ο Ν. Δένδιας. Δηλαδή την ανατροπή της ταπεινωτικής αίσθησης ότι επιτέλους στα Εθνικά θέματα κάτι γίνεται.

Η ψυχολογική πίεση που όλα αυτά τα χρόνια κατέπνιγε τον πατριωτισμό των Ελλήνων, βρήκε διέξοδο στο βροντερό «ως εδώ και μη παρέκει» του Ν. Δένδια προς τον ομόλογο του της Άγκυρας.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Αναμφισβήτητα ο Ν. Δένδιας κέρδισε μία πολύ δύσκολη μάχη χωρίς στην ουσία να ματώσει, γιατί το δίκιο της Ελλάδος έναντι των επεκτατικών βλέψεων εναντίον της, από την Τουρκία καταγράφηκε και άρα ο κάθε δύσπιστος συνομιλητής ξένου κράτους θα βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα για το τι σημαίνει εδώ και καιρό η «γκρίνια» της Ελλάδος για την καταπάτηση της διεθνούς νομιμότητας,  του κακού γείτονα που εποφθαλμιά τους φυσικούς της πόρους και την εδαφική της ακεραιότητα.

Η Ελληνική διπλωματία αυτό το βίντεο της ζωντανής συνομιλίας «on camera» θα πρέπει να το κάνει σημαία.

Βέβαια, κέρδισε μία δύσκολη και αμφίρροπη μάχη. Όχι τον πόλεμο. Αυτός μαίνεται.

Η Άγκυρα

Είναι βέβαιο ότι δεν θα σταματήσει να παρενοχλεί την Ελλάδα και να παραβαίνει την διεθνή νομιμότητα.

Η Άγκυρα όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιώντας την στρατιωτική της ισχύ μετέφραζε το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν και  τις όποιες παραλείψεις και τα δίκια της, τα επισκίαζε η οικονομική και στρατιωτική της ισχύ.

Λόγω της αδυναμίας της Ελλάδος και του «ατυχήματος» να διοικηθεί από έναν Πρωθυπουργό ο οποίος δεν γνώριζε αν η θάλασσα έχει σύνορα, συνέτεινε στην επεκτατική πολιτική της Άγκυρας προς την Ελλάδα με την οικονομία και τον στρατό της.

Άρα θα συνεχίσει, ίσως ποιο προσεκτικά αυτή την φορά να πιέσει την Ελλάδα μόνο στρατιωτικά, με δεδομένο ότι η οικονομία της είναι στα χειρότερα.

Άρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Ν. Δένδιας έφερε πιο κοντά, αν η Τουρκία επιμένει στην επεκτατική της βλέψη, την σύγκρουση με τον Τουρκικό Στρατό.

Με δεδομένο ότι το «διπλωματικό» αφήγημα της Τουρκίας, ο Ν. Δένδιας το κατέρριψε, δεν μένει κάτι άλλο στην Τουρκία. Άρα, εκτιμούμε ότι η μοναδική επιλογή της Τουρκίας από εδώ και πέρα και με δεδομένο ότι η Αμερική φαινομενικά της γυρίζει την πλάτη και η Ρωσία είναι αυτή που είναι. Δηλαδή ξεκάθαρα ένας «φίλος» που εξυπηρετούνται τα συμφέροντά του απέναντι στο ΝΑΤΟ και η οικονομία του από το «αλισβερίσι» με την γείτονα ΕΊΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι θα προβεί στο απονεμημένο διάβημα.

Και λέμε ότι ο μόνος τρόπος μετά το διπλωματικό «ξεδόντιασμα» είναι να απαιτήσει με την στρατιωτική της ισχύ αυτά που τόσα χρόνια, υπό τον μανδύα της «διπλωματίας» δεν κατάφερε όμως, ο Ερντογάν, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη μερικούς παραμέτρους όπως …

Τα πράγματα για την Ελλάδα αλλάζουν.

Η οικονομία της σταθεροποιείται, άσχετα με αυτό που συμβαίνει με την πανδημία, είναι μπόρα και θα περάσει.

Άλλωστε ότι πλήγμα δέχτηκε η Ελληνική Οικονομία το δέχεται και η Ευρώπη οπότε τα όποια μνημόνια θα υπογραφούν στο μέλλων εξ αιτίας της πανδημίας, θα είναι κοινά για όλους και δεν θα υπάρχει η διάθεση των «αρπακτικών» της Γερμανίας, να ρίξουν θηλιά στον λαιμό της Ελλάδος.

Ενισχύεται η στρατιωτική μηχανή με τις όποιες παραλήψεις και άρα η Ελλάδα γίνεται ένας υπολογίσιμος αντίπαλος και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του ο κ. Ερντογάν.

Διπλωματικές συμμαχίες. Υπάρχουν, άσχετα αν δεν θα προτάξουν το στήθος τους το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε έναν πόλεμο με την Τουρκία, αλλά, αυτές οι δυνάμεις μέχρι να ανάψει το «φυτίλι» υπάρχουν και άρα όλα αυτά υπολογίζονται.

Βερολίνο

Προς το παρών τηρεί σιγή ιχθύος. Το ξεδόντιασμα του Τσαβούσογλου από τον Ν. Δένδια σίγουρα αγγίζει και την δική του εξωτερική πολιτική.

«Αναμένω μεν στο ακουστικό μας».

Η μεγάλη νίκη του Ν. Δένδια – όχι τον πόλεμο – αυτός είτε το θέλουμε ξεκίνησε από το 1974 και θα συνεχιστεί μέχρι την τελική αναμέτρηση και είμαστε βέβαιοι, ότι δεν θα πάει μακριά η «βαλίτσα».

Η Άγκυρα πιέζεται από το εσωτερικό της και από τους εξωτερικούς του συνεργάτες και ο Ενρογάν είναι ένα κουρασμένο «γερόντιο» που δεν έχει το «τσαγανό» να παλέψει με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Σε αναμονή των εξελίξεων.

Η Ελλαδα επιζητά την διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή αλλά πρέπει να προετοιμάζεται για τον πόλεμο.

Κλείνουμε την ανάλυση μας με την παρέμβαση του Α. Κοντού στα social media που δηλώνει περήφανος και συγχαίρει τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια

Αλέξανδρος Κοντός  

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ.Δένδια για τη σημερινή καθαρή στάση του.

Μια στάση….Υπεύθυνη, Υπερήφανη και Πατριωτική.

Κάποτε έπρεπε να ειπωθούν οι αλήθειες, με το πραγματικό τους  όνομα. Ήταν μια πολύ καλή στιγμή για την Ελληνική διπλωματία, μια άριστη αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μας έκανε όλους υπερήφανους