ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ

Συνάντηση Μ. Μπαράν με αντιπροσωπεία του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Ξάνθης

ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΜΕΘ;

 

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Μπαράν με αντιπροσωπεία των εργαζομένων και από αυτήν την συνάντηση βγήκαν ειδήσεις.

Πρώτη είδηση είναι ότι επιτέλους η ΜΕΘ ανοίγει, έστω έτσι όπως ανοίγει.

Δεύτερον ότι το θέμα θα το ξαναφέρει στην βουλή.

Τρίτον φάνηκε ξεκάθαρα η απουσία των δύο άλλων βουλευτών του νομού που ο καθένας σήκωσε μπαϊράκι και προσπαθεί μέσα από τον πόνο των πολιτών και την κούραση του υγειονομικού προσωπικού, να κερδίσει πολιτικά οφέλη.

Γιατί δεν δίνονται κίνητρα στους γιατρούς να υπηρετήσουν στην πόλη; Ποιος δεν εφαρμόζει τους νόμους για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου της Ξάνθης;

Το ερώτημα γιατί τώρα άνοιξε η ΜΕΘ επαναλαμβάνετε. Γιατί κυρία διοικήτρια τώρα ανοίγεται την ΜΕΘ;

Είναι προφανές ότι μετά την δημοσιοποίηση του θέματος οι προϊστάμενες αρχές έδωσαν εντολή στην κ. Διοικήτρια και στους «περιφερόμενους» γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων και πιθανών την μετακίνηση τους από άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν έτσι και το νοσοκομείο της Ξάνθης.

Ένα νοσοκομείο που κακά τα ψέματα κάποιοι στην διοίκηση πετούσαν αετό και κάποιοι πολιτικοί φωστήρες – σωτήρες του τόπου – φωτογραφίζονταν γιατί άραγε; Για να πούνε ότι νοιάζονται για την υγεία του νομού Ξάνθης; Απλά φωτογραφίζονταν ενώ η αποστολή τους είναι να διευκολύνουν το έργο της διοικήτριας να στηρίξει το νοσοκομείο με προσωπικό που θα δώσει ανάσα στον νοσοκομείο και φυσικά θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ένα σύστημα υγείας που έχει χρυσοπληρωθεί στο παρελθών και εξακολουθεί ο πολίτης από το υστέρημά του να το χρυσοπληρώνει.

Και το ερώτημα πλέον ξανατίθεται. Γιατί οι προϊστάμενες αρχές του Νοσοκομείου της Ξάνθης δεν έδωσαν νωρίτερα την εντολή να υποστηριχθεί έστω και με αυτήν την «μεσοβέζικη» λύση η υγεία στην Ξάνθη;

Γιατί η κυρία διοικήτρια αφού ήταν επιλογή του Υπουργού κ. Κικίλια αντί να του λέει ευχαριστώ δημόσια  όπως έκαναν τα παλιά τα χρόνια οι κοινοτάρχες στον νομάρχη με παλαιοκομματικό τρόπο, δεν του είπε ορθά κοφτά ότι εδώ θα χαθούν ανθρώπινες ζωές αν δεν έρθουν γιατροί;

Του είπε ότι αν δεν γίνει αυτό αυτή θα παραιτηθεί; (sic)!!!

 

Τελικά ποιος έδωσε, αν έδωσε την εικόνα ότι και με κλειστή την ΜΕΘ όλα βαίνουν καλώς στην Ξάνθη;

Δυστυχώς το θέμα νοσοκομείο βρίσκει τους βουλευτές του νομού απόντες.

Και οι τρείς βουλευτές ευκαιριακά όπως καλή ώρα ο κ. Μπαράν ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο για να κάνει το εμβόλιο, φωτογραφήθηκε με την κ. Ροφαέλα Έλενα, διοικήτρια του νοσοκομείου της Ξάνθης και μετά έφυγε. Και όταν ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από τα άλλα, από αυτά που δεν έμαθαν να λιβανίζουν τους πολιτικούς της Ξάνθης για να επιβιώνουν και ο νόων νοείτο, κρέμασαν στα «μανταλάκια» τον βουλευτή ο οποίος πήγε που πήγε στο νοσοκομείο, γιατί δεν βρέθηκε και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του νοσοκομείου προκυμμένου να αποκρυσταλλώσει την πραγματική εικόνα και την οποία θα μεταφέρει στην βουλή;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τουλάχιστον ο κ. Μπαράν, έστω και έτσι πραγματοποίησε την συνάντηση με τους εργαζόμενους και σχημάτισε μία εικόνα και κάνει την δημόσια παρέμβαση του.

Οι άλλοι δύο όμως βουλευτής και ένας εξ αυτών κυβερνητικός, έχουμε την αίσθηση ότι αντιμετωπίζουν το όλο θέμα της επάνδρωσης της ΜΕΘ και της προστασίας της δημόσιας υγείας με τρόπο ανάλαφρο και ανάρμοστο για εκπροσώπους του λαού της Ξάνθης.

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ;

 

Το θέμα είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν θα αφήσει ο γιατρός το ιατρείο του από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος για να έρθει στο νοσοκομείο της Ξάνθης με αμοιβή που δεν αρμόζει σε γιατρό επιστήμονα που σώζει ζωές. Η επιλογή των επικουρικών γιατρών είναι καλή αλλά δυστυχώς μόλις λήξη η σύμβαση τους φεύγουν και αφήνουν πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό.

Επίσης τα νοσοκομεία όπως μαθαίνουμε,  δεν ενεργοποιούν τον νόμο περί κινήτρων που προβλέπει ακόμη και ανάληψη εξόδων ενοικίασης σπιτιού και πολλά άλλα ανταποδοτικά τα οποία και θα κάνουν ελκυστική την παρουσία του στο νοσοκομείο της Ξάνθης καθώς και την παραμονή του του στην πόλη της Ξάνθης.

Άρα κάποιοι πριν δημοσιοποιήσουν  την προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου γιατρού ειδικότητας στο νοσοκομείο της Ξάνθης, να δούνε όλες τις παραμέτρους για να κάνουν πιο ελκυστική την παρουσία των γιατρών στο νοσοκομείο της Ξάνθης με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της υγείας των Ξανθιωτών.

Τέλος θα επισημάνουμε ακόμη μία φορά ότι η θέση του διοικητού του νοσοκομείου δεν είναι μόνο για την δημιουργία δημόσιων σχέσεων ούτε την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων.

Η θέση του διοικητού θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την δημόσια υγεία, με τον σχεδιασμό και την πρόβλεψη όλων των παραμέτρων που θα διασφαλίζουν την δημόσια υγεία.

 Ο βουλευτής Ξάνθης αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης για την λειτουργία και τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας συναντήθηκα σήμερα με αντιπροσωπεία του συλλόγου εργαζομένων.

Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα και τη μάχη που δίνουν καθημερινά οι υγειονομικοί υπό αντίξοες  συνθήκες.

Η επαναλειτουργία της ΜΕΘ-Covid του Νοσοκομείου με κάλυψη των εφημεριών, είτε από ιατρούς άλλης ειδικότητας του νοσοκομείου Ξάνθης με υποειδικότητα εντατικολόγου, είτε από εντατικολόγους των γειτονικών πόλεων (Καβάλα, Δράμα κ.λπ.) θα πρέπει να αποτελέσει προσωρινή λύση, καθώς επέφερε την αποδυνάμωση των άλλων κλινών για την κάλυψη των αναγκών της ΜΕΘ.

Θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να έρθουν μόνιμοι ιατροί στο Νοσοκομείο μας, αλλά και άμεση ένταξη των συμβασιούχων κι όλων των επικουρικών στο ΕΣΥ.

Λύση θα πρέπει να βρεθεί και στην έλλειψη ιατρού ΩΡΛ, έπειτα από τον αιφνίδιο χαμό του αγαπητού συναδέλφου, καθώς και στην έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο μας.

Επίσης, η αδυναμία κάλυψης των non Covid19 παγίων αναγκών Υγείας των πολιτών(όπως επείγοντα χειρουργεία) που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας και η εξουθένωση των υγειονομικών που παρά τις ελλείψεις, κυρίως σε μόνιμο Ιατρικό Προσωπικό, προσπαθούν να ανταποκριθούν στην πανδημία, χρήζουν άμεσης λύσης. Η εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο θα πρέπει να επανακτηθεί με επαρκή στελέχωση, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες όλων των ασθενών και οι νοσούντες από τον κορωνοϊό να προσέρχονται έγκαιρα χωρίς δισταγμό για θεραπεία.

Οι εξαγγελίες – προ του κορωνοιού εποχής- της Κυβέρνησης, περί ανάγκης ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ κόπασαν, δεν πιστεύουμε ότι εγκαταλείφθηκαν. Όμως το ΕΣΥ, έμπνευση και δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε ότι άντεξε και υπηρέτησε με αυταπάρνηση τον Άνθρωπο. Οι σημερινές συνθήκες κατέδειξαν πόσο απαραίτητο είναι το ΕΣΥ στην κοινωνία.

Η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά αποτελεί πάγιο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής και έχουμε επαναφέρει επανειλημμένα με Τροπολογίες στη Βουλή, όπως και η ενημέρωση των συγγενών των νοσηλευόμενων από κορωνοϊό μέσω Ερωτήσεων κατατεθειμένων στη Βουλή.

Στόχος μου είναι να επαναφέρω τα προβλήματα αυτά στο βήμα της Βουλής έως ότου δοθεί μια μόνιμη λύση. Επιτέλους, πρέπει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ευθύνη και νηφαλιότητα τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο, η υγεία είναι πάνω από όλα.