Ελληνική Λύση: Κύριε Υπουργέ θα επιστρέψετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους Αγρότες;

«Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου (ΕΦΚ) στους Αγρότες»

Κύριε Υπουργέ,

Σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος ζητά την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, ως μέτρο αναχαίτισης της ανόδου του κόστους της αγροτικής παραγωγής, για τον πρόσθετο λόγο ότι, η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει τα δεδομένα του αγροτικού κλάδου και όχι μόνο, έχοντας αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον της χώρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα μεριμνήσετε για την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου στους αγρότες, όπως έχετε υποσχεθεί;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κυριάκος Βελόπουλος

Κωνσταντίνος Χήτας

Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ.10043/24.9.2020 Ερώτηση

 

Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ.10043/24.9.2020 Ερώτησης που κατέθεσαν οι ανωτέρω Βουλευτές, σας γνωρίζουμε ότι για τη φορολόγηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων έχουν θεσπιστεί διαχρονικά μια σειρά ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από τις διατάξεις αυτές:

Ως προς την φορολογία εισοδήματος, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 58 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), όπως ισχύει, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι νομικές οντότητες που αναγνωρίζονται ως ομάδες και οργανώσεις παραγωγών φορολογούνται από την 1.1.2020 με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Ο συντελεστής δέκα τοις εκατό (10%) είναι πολύ ευνοϊκότερος σε σύγκριση με τους συντελεστές των υπόλοιπων νομικών προσώπων και οντοτήτων. Επιπροσθέτως, προκειμένου να φορολογηθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τους ευνοϊκούς όρους φορολογίας εισοδήματος που ισχύουν για τα εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα προβλέπεται στην περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α΄ 151), όπως ισχύει, ότι η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW από αγρότες θεωρείται αγροτική εκμετάλλευση και φορολογείται ως εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Ως προς τον Φ.Π.Α. των αγροτών, σύμφωνα με το Παράρτημα III του ν. 2859/2000 (Α` 248), όπως ισχύει, τα αγροτικά εφόδια και η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%). Κατ΄ αυτό τον τρόπο, μειώνεται το κόστος παραγωγής και ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.

Αντίστοιχες ευνοϊκές διατάξεις έχουν προβλεφθεί στη φορολογία ακίνητης περιουσίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Πρόσφατα, μεταξύ άλλων μέτρων στήριξης των πληγέντων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, θεσμοθετήθηκε, με το ν. 4714/2020 (Α΄148), η αναστολή – για το φορολογικό έτος 2019 – της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, καθώς και για τους αλιείς.

Ανεξάρτητα από τις ευνοϊκές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί, το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και ειδικότερα την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και μελετά όλες τις προτάσεις για τη βελτίωσή της, όπως η πρόταση για την επαναφορά της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

 

 

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ