Με το σοβαρότατο επιχείρημα ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα μπαίνουν δωρεάν στην Αγιά Σοφιά …. απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό», ενώ εκτίμησε ότι οι σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας δεν θα επιδεινωθούν λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι ρωσικές αρχές σέβονται την αρνητική θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτό το θέμα. «Σεβόμαστε τη στάση του Πατριάρχη μας ως Ορθόδοξοι πιστοί, αλλά η θέση τους διαφέρει από την κρατική θέση» !!!

Η οπτική γωνία των συμφερόντων τους, που βλέπουν σε όλα τα θέματα τα περισσότερα κράτη, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που παίρνει το μέρος πολλές φορές των φίλιων κρατών, σε αντίθεση με τα συμφέροντα της, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και τις κατηγορίες μιας οργανωμένης ανθελληνικής ομάδας αποτελούμενης απο κάθε λογής περιθωριακές οντότητες (πολιτικούς, κόμματα, συλλόγους, οργανώσεις) όπου για λίγους ψήφους κατηγορούν όχι την εκάστοτε κυβέρνηση για την πολιτική της, αλλά την ίδια την Ελλάδα.