Έστω κι αν καρδιοχτύπησε τους φιλάθλους του ο Ολυμπιακός πέτυχε τον στόχο του και θα συνεχίσει το φετινό ευρωπαϊκό του ταξίδι.

H ομάδα του Πειραιά στον «τελικό» πρόκρισης με τον Ερυθρό Αστέρα, που διεξήχθη την Τετάρτη στο «Καραϊσκάκη», για την 6η και τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League, επικράτησε με 1-0 των Σέρβων, κι έτσι, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στο γκρουπ του, πήρε δίκαια το εισιτήριο για τους «32» του Europa League.

Μέχρι να φτάσει βέβαια στην επικράτηση ο Ολυμπιακός με το εύστοχο πέναλτι του Ελ Αραμπί στο 87ο λεπτό έχασε ένα… τσουβάλι ευκαιρίες, με σημαντικότερη το δοκάρι του μετέπειτα χρυσού του σκόρερ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Ερυθρός Αστέρας βρέθηκε μία ανάσα από το γκολ στο 41′, όταν ο Τομανέ αστόχησε σε πέναλτι, σημαδεύοντας το οριζόντιο δοκάρι του Σα.

 

Ο αγώνας

Με 4-3-3 παρατάχθηκαν οι ερυθρόλευκοι, με τον Μεριά να προτιμάται από τον Μαρτίνς ως παρτενέρ του Σεμέδο στο κέντρο της άμυνας.

Την εστία των Πειραιωτών, υπερασπίστηκε ο Σα, στα δύο άκρα της άμυνας ξεκίνησαν οι Ελαμπντελαουί και Τσιμίκας, με τους Γκιγιέρμε, Καμαρά και Μπουχαλάκη να συνθέτουν την τριάδα του κέντρου.

Στα δύο «φτερά» της επίθεσης πήραν θέση οι Ποντένσε και Μασούρας, ενώ μοναδικός προωθημένος ήταν ο Ελ Αραμπί.

Oι Σέρβοι στο ξεκίνημα του ματς πίεσαν ψηλά τον Ολυμπιακό, προσπαθώντας να αιφνιδιάσουν τους ερυθρόλευκους.

Μάλιστα η πρώτη αξιοσημείωτη φάση του ματς ανήκε στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι στο 5ο λεπτό απείλησαν με τον Βουκάνοβιτς, ο οποίος μετά από πάσα του Γκόμπελιτς, σούταρε στην κίνηση, βλέποντας την μπάλα όμως να περνάει ψηλά πάνω από το δοκάρι της εστίας του Σα.

Η απάντηση των Πειραιωτών όμως δεν άργησε να έρθει…

Ένα λεπτό αργότερα ο Καμαρά ντρίμπλαρε ωραία έναν αντίπαλό του από τα δεξιά και έβγαλε τη σέντρα, με τον Μασούρα που είχε τρυπώσει στην «καρδιά» της άμυνας του Ερυθρού Αστέρα να κάνει το σουτ στην κίνηση, στέλνοντας όμως την μπάλα άουτ.

Στη συνέχεια η ομάδα του Μαρτίνς ανέβασε στροφές, πήρε τα «ηνία» του ματς, αναγκάζοντας τους αντιπάλους τους να οπισθοχωρήσουν.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας πολύ καλή κυκλοφορία μπάλας όσο περνούσε η ώρα μεγάλωναν την πίεσή τους προς τους Σέρβους.

Στο 18′ οι Πειραιώτες «φλέρταραν» με το 1-0 με την κεφαλιά του Σεμέδο, που δεν βρήκε στόχο και ένα λεπτό αργότερα με το σουτ του Γκιγιέρμε, το οποίο δεν ανησύχησε τον γκολκίπερ του Ερυθρού Αστέρα (μπλόκαρε την μπάλα).

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να είναι κυρίαρχος και να δημιουργεί τις προϋπoθέσεις για το γκολ.

Στο 23ο λεπτό, μετά από εξαιρετική κάθετη πάσα του Ποντένσε ο Ελ Αραμπί βγήκε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων, ωστόσο την τελευταία στιγμή κόπηκε από αντίπαλό του, ενώ στο 26′ ήταν σειρά του Καμαρά να απειλήσει, όταν έπιασε το σουτ με το δεξί από την περιοχή, βλέποντας όμως την μπάλα να καταλήγει άουτ.

Με τον Αστέρα να έχει περιοριστεί σε παθητικό ρόλο και να είναι συνεχώς σε θέση άμυνας ο Ολυμπιακός είχε κι άλλες ευκαιρίες για να σκοράρει ωστόσο δεν μετουσιώθηκαν σε γκολ.

Στο 32’ ο Μπόργιαν απέκρουσε αρχικά το δυνατό σουτ του Ποντέντσε και εν συνεχεία αυτό του Ελαμπντελαουί, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Ελ Αραμπί πήρε κεφαλιά από ιδανική θέση, με την μπάλα να παίρνει όμως ύψος και να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Κι ενώ οι Πειραιώτες πίεζαν για το γκολ, όντες κυρίαρχοι στον αγωνιστικό χώρο, λίγο έλειψε κόντρα στη ροή του αγώνα να βρεθούν πίσω στο σκορ, κάτι που αν συνέβαινε θα έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο τους για την πρόκριση.

Πιο συγκεκριμένα στο 41ο λεπτό ο Ερυθρός Αστέρας κέρδισε πέναλτι, όταν ο Μάριν σε αντεπίθεση της ομάδας του, ανατράπηκε από τον Γκιγιέρμε μέσα στην περιοχή, με τον Ορσάτο να δείχνει την άσπρη βούλα.

Πάντως ο Ολυμπιακός στάθηκε τυχερός, καθώς ο Τομανέ, που ανέλαβε την εκτέλεση, έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Σα, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί το 0-0 που ήταν και το σκορ ημιχρόνου.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν χωρίς αλλαγές στο β’ ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό να κάνει αισθητή την παρουσία του δύο φορές σε διάστημα ενός λεπτού με την έναρξη του δεύτερου μέρους: στο 46′ με το σουτ του Γκιγιέρμε, που δεν βρήκε στόχο και δευτερόλεπτα αργότερα με την κεφαλιά του Μασούρα (μπλόκαρε την μπάλα ο Μπόριαν).

Οι φίλαθλοι των Πειραιωτών προσπαθούσαν να δώσουν ψυχολογική ώθηση στην ομάδα του Μαρτίνς, η οποία στο 50′ απείλησε εκ νέου με τον Ποντένσε, ο οποίος έκανε δεξί διαγώνιο σουτ, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μπόργιαν.

Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να φτάνουν με χαρακτηριστική ευκολία στην αντίπαλη περιοχή, ωστόσο υστερούσαν στην αποτελεσματικότητα.

Μάλιστα είχαν να αντιμετωπίσουν κι έναν πολύ καλό, Μπόργιαν, ο οποίος στο 55′, μετά το σουτ του Γκιγιέρμε, εκτινάχθηκε και έδιωξε σε κόρνερ την μπάλα, κρατώντας ανέπαφη την εστία του.

Στο 58ο λεπτό ο Μιλόγιεβιτς έκανε την πρώτη του αλλαγή, περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τον Ρόντιτς αντί του Τομανέ, ενώ την πρώτη του κίνηση στην προπονητική «σκακιέρα» έκανε στο 61′ και ο Μαρτίνς.

Ο Πορτογάλος έριξε στο παιχνίδι τον Γκερέρο αντί του Καμαρά, με το σύστημα της ομάδας του Πειραιά να αλλάζει από 4-3-3 σε 4-4-2.

Λίγο νωρίτερα πάντως ο τεχνικός των Πειραιωτών είδε την ομάδα του να χάνει τη μεγαλύτερη της ευκαιρία για να κάνει το 1-0.

Πιο συγκεκριμένα στο 59ο λεπτό ο Τσιμίκας με υπέροχη σέντρα από τα αριστερά τροφοδότησε τον Ελ Αραμπί, που έπιασε την κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι.

Το ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών για τον Ολυμπιακό συνεχίστηκε με τον Ποντένσε στο 64′ να βγαίνει σε θέση βολής. Εντούτοις ο Πορτογάλος νικήθηκε από τον Μποργιαν, που έδιωξε την μπάλα με τα πόδια, στην 20η τελική των γηπεδούχων στο ματς.

Στο 70ο λεπτό ο ίδιος παίκτης απέτυχε και αυτή τη φορά να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του. Κι αυτό γιατί πλάσαρε μέσα από την περιοχή, με την μπάλα να καταλήγει δίπλα από το δεξί δοκάρι του γκολκίπερ των Σέρβων.

Ένα λεπτό αργότερα ο Μαρτίνς προχώρησε στη δεύτερη αλλαγή του, με τον Λοβέρα να αντικαθιστά τον Μασούρα, ενώ ο Μιλόγιεβιτς, ο οποίος στο 65′ έβαλε τον Μποάκι αντί του Βουκάνοβιτς, ολοκλήρωσε τις αλλαγές του στο 82′ με τον Ρόντιτς να δίνει τη θέση του στον Ζάντερ.

Τα χρονικά περιθώρια στένευαν ολοένα και περισσότερο για τον Ολυμπιακό, ωστόσο οι Πειραιώτες ευτύχησαν να φτάσουν στο πολυπόθητο γκολ στο 87ο λεπτό από την άσπρη βούλα.

Ο Ζάντερ, ο οποίος είχε περάσει στο ματς λίγα λεπτά πιο πριν έκανε χέρι και ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ελ Αραμπί, ο οποίος έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Μπόργιαν και έκανε το 1-0, υπό τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των φίλων της ομάδας του.

Στα λεπτά που απέμεναν αντί να πιέσει για την ισοφάριση ο Ερυθρός Αστέρας ο Ολυμπιακός ήταν που βρέθηκε κοντά και σε δεύτερο γκολ. Και μπορεί να μην κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματά του, με τις ευκαιρίες των Γκερέρο και Ποντένσε ωστόσο η δουλειά είχε ήδη γίνει.

Έτσι το τελευταίο σφύριγμα του Ορσάτο βρήκε τους Πειραιώτες να κατακτούν την τρίτη θέση, που ήταν και ο ρεαλιστικός τους στόχος και να παίρνουν την πρόκριση για τους «32» του Europa League, πικραίνοντας έτσι τους αδερφούς τους, που τερμάτισαν τέταρτοι και είδαν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι να ολοκληρώνεται απόψε στο Φάληρο.

Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας 1-0

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Γκιγιέρμε, Ποτένσε, Καμαρά, Γκερέρο – Ρόντιτς, Ντέγκενε, Μπόριαν, Γιαντέρ

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Καμαρά (61′ Γκερερο), Μπουχαλάκης, Ποντένσε, Ελ Αραμπί (90′ Μπενζιά), Μασούρας (70′ Λοβέρα).

Ερυθρός Αστέρας (Μιλογεβιτς): Μπόργιαν, Γκόμπελιτς, Ντέγκενεκ, Μιλούνοβιτς, Ρόντιτς (82′ Ζαντέρ) , Πέτροβιτς, Βουκάνοβιτς (65′ Μποάκιε), Ίβανιτς, Ματέο Γκαρσία, Μάριν, Τομανέ(58′ Φαν Λα Πάρα)

Η τελική βαθμολογία του 2ου ομίλου:

1. Μπάγερν Μονάχου 18 (24-5)
2. Τότεναμ 10 (18-14)
3. Ολυμπιακός 4 (8-14)
4. Ερυθρός Αστέρας 3 (3-20)

 

 

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης