Κωνσταντίνος Καφετζής: «Να γίνουμε λίγο καλύτεροι όλοι μας»

 

Επιτέλους ένας επαγγελματίας  στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Θα του δώσουν φωνή ή θα τον «φιμώσουν»;

 

 Είναι γεγονός ότι την τελευταία 20ετία που παρακολουθούμε την αυτοδιοίκηση ποτέ στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν κάθισε ένας «καθαρόαιμος» επαγγελματίας ο οποίος γνωρίζει πώς βγαίνει το χρήμα και πώς να το διαχειρίζεται με φειδώ.

Χωρίς να έχουμε διάθεση να αδικήσουμε κανέναν, ο Κώστας Καφετζής, είναι ένας «καθαρόαιμος» επαγγελματίας που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά, έχοντας σαν λογική ότι οι αποφάσεις των συμβούλων και του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι ξεκάθαρες, λιτές και να έχουν όφελος στον δημότη.

Μέχρι σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι περισσότεροι, ήταν ως διακοσμητικές γλάστρες και προέρχονταν είτε από τον δημόσιο τομέα, είτε από τα λεγόμενα «ευγενή» επαγγέλματα είτε από επαγγέλματα που λειτουργούσαν με «δημόσιο» χρήμα και φυσικά στο δημοτικό συμβούλιο επί σειρά δεκαετιών «ευδοκιμούσαν» και οι «επαγγελματίες πολιτικοί».

Ο Κώστας Καφετζής προέρχεται από την αγορά αφού δραστηριοποιείτε  εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο της φύλαξης και του εμπορίου.

Η συνέντευξη συζήτηση έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Αγορά … Ζω Ξάνθη από τον συνεργάτη της XanthiTimes.gr Α. Παυλικιάνο.

 

Α.Π: Σε ποια αντικείμενα δραστηριοποιείτε η εταιρεία σας;

 

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Κεντρικό αντικείμενο του Ομίλου μας είναι η σεκιούριτι – υπηρεσίας ασφαλείας – με κύριο τμήμα το Κέντρο λήψης σημάτων που απευθύνεται σε πάνω από 1500 συνδρομητές στην Βόρειο Ελλάδα γενικότερα και επίσης οι στατικές φυλάξεις που έχουμε σε διάφορα σημεία εργοστάσια, εμπορικά κέντρα νοσοκομεία και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Άλλα αντικείμενα που ασχολείται ο όμιλος επιχειρήσεων Kaffetzis είναι CARWAY Εμπόριο Αυτοκινήτων, είναι η CONSEPTS SECURITY, ασφάλεια και εμπόριο συστημάτων ασφαλείας, η CROWN ενοικιάσεις αυτοκινήτων και η SDK oil εμπόριο λαδιών αυτοκινήτων. Φυσικά σε όλα τα αντικείμενα του ομίλου υπάρχουν οι άνθρωποι που ορίσθηκαν από μένα και προΐστανται. Εγώ ρίχνω το μεγαλύτερο βάρος στην consepts security.

 

Α.Π. Οπότε θα αναλώσουμε το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας μας για την ασφάλεια των Ξανθιωτών και των περιουσιών τους. Ας ξεκινήσουμε με τον τεχνολογικό εξοπλισμό της εταιρείας.

 

Κ. Καφετζής: Στο κέντρο λήψεις σημάτων υπάρχουν τρείς βάρδιες, δηλαδή όλο το 24ωρο παρακολουθούνται τα συστήματα προστασίας που έχουμε τοποθετήσει στους χώρους που οι πελάτες μας επιθυμούν. Το τεχνικό τμήμα, το οποίο τοποθετεί τα συστήματα ασφαλείας όπως συναγερμοί κάμερες, κλειστά κυκλώματα ελέγχονται από το κέντρο λήψης σημάτων επί 24ώρου βάσεως.

 

Α.Π. Πώς αντιδράτε σε περίπτωση συμβάντος

 

Κ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Σε περίπτωση που γίνει οτιδήποτε στους χώρους ευθύνης μας, ενημερώνονται άμεσα τα δικά μας περιπολικά, ενημερώνουμε την αστυνομία κατά περίπτωση πάντοτε, διότι μπορεί να χρειαστεί άμεση παρέμβαση από την Π.Υ. ή το ΕΚΑΒ και άλλες υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και εννοείτε ότι ειδοποιείτε άμεσα ο πελάτης μας. Άμεση είναι και η παρουσία του προσωπικού μας.

 

Α.Π. Πείτε μας δύο κουβέντες για το έμψυχο υλικό – τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι κάτω από τις δικές σας οδηγίες, με την ασφάλεια των πολιτών – πελατών σας και της περιουσίας τους. Γνωρίζουμε ότι είναι ένας μεγάλος αριθμός των συνεργατών σας, δεν θέλουμε να μας πείτε αριθμό. Ποια προσόντα πρέπει να έχουν;

 

Κ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Ναι είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των συνεργατών – φυλάκων της εταιρείας μας, αφού δραστηριοποιούμαστε σε θέματα φύλαξης σε όλη την Βόρια Ελλάδα. Τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να εργασθεί στην εταιρεία μας, πρέπει να γνωρίζει πιστοποιημένα αυτοάμυνα. Είναι ένα βασικό κομμάτι.  Όμως η κύρια ικανότητα που πρέπει να έχει ως άτομο είναι η ψυχραιμία στην διαχείριση κρίσεων. Η βασική πιστοποίηση που έχει το έμψυχο υλικό Ι.Ε.Π.Υ.Α (Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας) και η βασική προϋπόθεση να έχει την πιστοποίηση του Κ.Ε.ΜΕ.Α. (Κέντρου Ελέγχου Μελετών Ασφαλείας). Το Κέντρο είναι ένας δημόσιος φορέας,  περνούν από εκεί για να πάρουν την σχετική άδεια. Πέραν αυτού, όλοι οι άνθρωποι μας, έχουν περάσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών, έχουν λάβει και σχετική πιστοποίηση πάνω σε αυτό. Επίσης είναι πιστοποιημένες όλες οι γνώσεις τους.

 

Α.Π. Ποιες είναι οι αρχές της εταιρείας σας;

 

Κ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Ομοψυχία στο προσωπικό – να σέβεται και στηρίζει ο ένας τον άλλον.  Εχεμύθεια το Άλφα και το ωμέγα. Κακά τα ψέματα, όταν μας χρειάζεται ο συνδρομητής μας από τον πιο μικρό, μέχρι και τον πιο μεγάλο και μας καλεί για να διαφυλάξουμε την περιουσία του και την επιχείρηση του, εξ ανάγκης μαθαίνουμε μυστικά των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών και μας τα εμπιστεύονται. Είναι λογικό όταν μας εμπιστεύονται τους κωδικούς των ηλεκτρονικών συστημάτων προστασίας, για να περάσει ο υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας μας, για να ελέγξει τον χώρο του συνδρομητή – πελάτη μας – αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό προϋποθέτει εμπιστοσύνη και εχεμύθεια. Όσο για το προσωπικό μας,  πρέπει να τηρούν την διαδικασία, να υπάρχει ο σεβασμός μεταξύ τους. Το προσωπικό μας  γνωρίζει ότι εκπροσωπεί την εταιρεία μας.

 

Α.Π. Θα θέλαμε δύο λόγια για το τεχνικό κομμάτι της εταιρείας – το άψυχο υλικό.

 

Κ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Η εταιρεία μας εδώ και 15 χρόνια συνεργάζεται με έναν πολύ μεγάλο οίκο συναγερμών. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους οίκους παγκόσμια που διαθέτει το ποιο αξιόπιστο ηλεκτρονικό υλικό προστασίας. Ο πελάτης νοιώθει ασφαλείς όταν γνωρίζει ότι η εταιρεία μας συνεργάζεται με την ποιο αξιόπιστη εταιρεία παραγωγής συστημάτων φύλαξης.

 

Α. Π. Χρόνος αντίδρασης της εταιρείας σας στο συμβάν;

 

Κ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Ελάχιστος. Όταν οι τεχνικοί μας κάνουν αρχικά μία αυτοψία για να δουν τις ανάγκες φύλαξης, τοποθετούν τα ηλεκτρονικά σύστημα ούτος ώστε να μην υπάρχουν κενά ασφαλείας. Η αντίδραση της εταιρίας μας είναι ακαριαία. Το σύστημα ασφαλείας θα μας ειδοποιήσει σε 3 δευτερόλεπτα. Θα δώσει δηλαδή το «αλάρμ». Από εκεί και πέρα η διαδικασία είναι αυτή που προαναφέραμε.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ: Μετά από πολλά χρόνια στον επαγγελματικό στίβο και στο «ζύμωμα» με την κοινωνία, αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική. Τι ήταν αυτό που ώθησε τον Κ. Καφετζή να ασχοληθεί με την πολιτική;

 

Κ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό. Δεν μου αρέσει αυτός ο όρος. Εμένα μου αρέσει η προσφορά. Ένας λόγος που μέχρι τώρα δεν ασχολήθηκα με τα κοινά ήταν γιατί στην Ελλάδα το έχουμε κάνει μόδα. Ο καθένας πολιτεύεται για προσωπικό όφελος, για να στήσει μία «δουλειά» σε εισαγωγικά και να βιοποριστεί.  Εγώ δεν το βλέπω έτσι, το πιστεύω. Μου αρέσει να προσφέρω. Δεν μου αρέσουν οι τίτλοι και δεν είναι αυτή η επιδίωξη μου. Θέλω να μου δοθεί η ευκαιρία από την θέση που βρίσκομαι να προσφέρω. Δραστηριοποιούμε στο εμπόριο πάνω από 25 χρόνια, έχω κάνει πολλές δουλειές και προγραμματίζω και άλλες επενδύσεις πρώτα ο Θεός. Μου αρέσει να δημιουργώ και για αυτό ασχολήθηκα με την «πολιτική». Δυστυχώς, βλέπω ότι δεν βγαίνει άκρη. Το σύστημα φταίει, οι πολιτικοί φταίνε, η πολιτική γενικότερα και ο κόσμος ζορίζεται και εγώ προσωπικά και όλοι μας. Θέλω και εγώ να βάλω αυτό το κοινότυπο που λένε όλοι, το λιθαράκι μου, είναι κοινότυπο αλλά είναι η αλήθεια. Θέλω να βάλω το λιθαράκι μου, να βοηθήσω την τοπική κοινωνία. Εδώ ζω, εδώ επενδύω και αυτόν τον τόπο θέλω να υπηρετήσω.

 

Α.Π. Μαθαίνουμε ότι έχετε επαγγελματικά πλάνα που θα δώσουν θέσεις εργασίας. Είναι και αυτός ένας τρόπος προσφοράς στην κοινωνία;

 

Κ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Ακριβώς είναι έτσι και σύμφωνα με το επαγγελματικό μας πλάνο αν αυτό ευοδωθεί, η εταιρία μας θα δώσει σε πολύ κόσμο δουλειά.

Θέλω να προσφέρω στον τόπο μου και μέσω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας και μέσω της πολιτικής. Γενικότερα, αυτή η διάθεση προσφοράς μου, με ώθησε να κάνω τα επαγγελματικά μου βήματα, να δώσω δουλειά στον κόσμο να προκόψω και εγώ και οι συμπολίτες μας. Απλά να γίνουμε όλοι λίγο καλλίτεροι.

 

Α.Π. Εκλογές. Οι Ξανθιώτες αποφάσισαν να σας βάλουν στην αντιπολίτευση. Ένα σχόλιο παρακαλώ

 

Κ.ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Ο κόσμος δικαιολογημένα στις εκλογές παίρνει κάποιες αποφάσεις. Παίρνοντας παράδειγμα από την δική μου συμπεριφορά όπου δύο φορές ψήφησα με γνώμονα την αγανάκτηση μου. Δεν είναι τρόπος αυτός. Έτσι αντέδρασε και ο κόσμος σε αυτές τις εκλογές. Αποχή. Πολύ μεγάλο ποσοστό, όμως, μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν έχουμε πλέον δικαίωμα να μιλάμε αν δεν ψηφίσουμε.

Εκτιμώ ότι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο κόσμος είναι μπερδεμένος αισθάνεται πλήρη ανασφάλεια.

 

Α.Π. Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης εκτός από το να ελέγχει την διοίκηση. Είσθε ικανοποιημένος με τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα με την δικαιοδοσία που δίνει ο νόμος στον δήμαρχο να αποφασίζει για όλα. Λειτουργεί σωστά η δημοτική αρχή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο;

 

Κ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Θα έλεγα από την μία ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλω συμπεράσματα από την άλλη η πολιτικοί που είναι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο είναι παλιοί και άρα ξέρουν πώς πρέπει να δουλέψουν. Σίγουρα η εικόνα είναι συγκεχυμένη μετά και τις απορρίψεις από την διευρυμένη, των αποφάσεων του δημάρχου. Λάθη; Ίσως αν το δει κανείς καλόπιστα. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος όταν μάλιστα ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον δήμαρχο να παίρνει αποφάσεις. Για μένα αυτό δεν είναι δημοκρατία. Από την στιγμή που είναι 41 αιρετοί μέσα στο συμβούλιο αποφασίζουν οι 10… Η Ελλάδα χτίστηκε πάνω στην δημοκρατία και είναι αυτή που γέννησε την δημοκρατία, για μένα δεν είναι σωστό.

 

Α.Π. Θα θέλατε να είναι ποιο συναινετική η δημοτική αρχή;

 

Ναι θα ήθελα. Όμως εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η νέα δημοτική αρχή για το καλό του τόπου πρέπει να είναι έντιμη και αν θεωρήσει ότι μπορεί να προσφέρει κάποιος εκλεγμένος από την αντιπολίτευση να του δώσει την ευκαιρία, να μην το δει μικροπολιτικά, να μην το δει για τα συμφέροντα τα κομματικά η παραταξιακά και να το δει ποιο «ανοιχτά» για το καλό του τόπου. Όλοι, αυτό είπαμε προεκλογικά, δηλαδή για το καλό του τόπου θα κάνουμε θα … θα … Τα μέχρι στιγμής δείγματα δεν με ικανοποιούν. Αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα των συμβουλίων και αν συνεχιστούν να παίρνονται οι αποφάσεις όπως παίρνονται, σίγουρα δεν θα είναι στην κατεύθυνση του καλού των Ξανθιωτών. Ό δήμαρχος επανειλημμένα είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι μία ομάδα και θέλει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Ας το πράξει είναι στο χέρι του. Δεν  θεωρώ ανίκανο τον δήμαρχο, είναι έξυπνος άνθρωπος, επιχειρηματίας και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα αναζητήσει την συναίνεση και το θέμα είναι αν αυτήν την εξυπνάδα που διαθέτει, θα την χρησιμοποιήσει για το καλό του τόπου τότε ναι,  θα έχουμε αποτέλεσμα.

 

Α.Π. Είσθε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μέλος της επιτροπής για την Πολιτική προστασία του δήμου

 

Κ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Πιστεύω ότι κάποιος, για να προσφέρει στα κοινά, πρέπει να διαθέτει και κάποια σχετική εμπειρία και πιστεύω ότι αυτό στάθηκε το στοιχείο εκείνο που οι συνάδελφοι του δημοτικού συμβουλίου με επέλεξαν και τους ευχαριστώ για αυτό. Θα προσπαθήσω να κάνω το καλλίτερο

 

Α.Π. Πολιτική προστασία. Είσθε «ζυμωμένος» με θέματα προστασίας περιουσιών και πολιτών με μία ευρύτερη έννοια. Τι πρέπει να γίνει στην Ξάνθη για να ενισχυθεί η πολιτική προστασία π.χ. Δεν γνωρίζουμε αν η διοίκηση αγόρασε αλάτι για τις τυχών χιονοπτώσεις ή αν από τον Αύγουστο καθαρίστηκαν τα φρεάτια. Ποιες κατά την γνώμη σου πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της πολιτικής προστασίας;

 

 

Κ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Εννοείτε ότι η Πολιτική Προστασία του δήμου, πρέπει να συνεδριάζει τακτικά και να αναλύονται τα προβλήματα σε όλη την επικράτεια του και να έχει τον ανάλογο εξοπλισμό.

Να συνεργάζεται στενά με τα προϊστάμενα κλιμάκια.  Πρώτο βήμα λοιπόν, η συνεδρίαση να αποφασίσει να αναθέσει ευθύνες στα μέλη της, ανάλογα με το τι γνωρίζει ο καθένας και να το πράξει στο έπακρο. Να συντονίζει τα όποια μηχανήματα και αν δεν έχει θα πρέπει εκ των προτέρων να αναζητήσει συνεργασίες με υπεύθυνους οχημάτων. Ένα παράδειγμα, αν αναζητηθεί συνεργασία με τα εκχιονιστικά της Νομαρχίας και στην περίπτωση χιονόπτωσης το όχημα είναι στον Εχίνο, ο δήμος Ξάνθης και ειδικά στην Σταυρούπολη, δεν πρέπει να μείνει ακάλυπτος

Άρα θα πρέπει να αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για την προστασία του δήμου Ξάνθης πολύ πριν έρθει η «στραβή». Εμείς έχουν αυτήν την ευθύνη και όταν ο δήμος είναι εντάξει, τότε να συνδράμουμε και εμείς στους άλλους. Αυτά όμως, θα προκύψουν μέσα από τακτικές συνεδριάσεις του οργάνου.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι, εκτιμώ, είναι η πρόληψη και η ενημέρωση των πολιτών σε αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας σε ότι αφορά αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων, όπως σεισμός, φωτιές και άλλα πολλά και δεν είναι κακό να ενημερωθούν οι πολίτες. Εκτιμώ ότι με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, πρέπει να ζητηθεί από τα σχολεία να γίνεται εκπαίδευση έστω μία ώρα την εβδομάδα. Το μυαλό των παιδιών είναι σαν το σφουγγάρι  ότι τα διδάξεις θα το μάθουν και αυτό γίνεται για τους μελλοντικούς δημότες, τρόπος ζωής, όταν υπάρχει συχνή ενημέρωση.