Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Σκηνές απείρου κάλους

 

Είχαμε γράψει, μόλις έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Ξάνθης τον Μάιο του 2019 και «έδεσε» ο αριθμός των εδρών που καταλάμβανε η κάθε παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης,  ότι θα δούμε σκηνές απείρου κάλους κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων του οργάνου.

Ενός οργάνου που στην κυριολεξία είναι «ευνουχισμένο» και μπορεί ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης να επανδρώνει όπως αυτός κρίνει τα νομικά πρόσωπα έχοντας πάντοτε την πλειοψηφία σύμφωνα με τον νόμο.

Θα μπορούσε βέβαια ο δήμαρχος να δείξει την καλή θέληση και να «επιβάλει» την συναίνεση για χάρη των δημοτών του. Είναι ήδη η συνεδρίαση του τρίτου Δημοτικό Συμβούλιο και οι προθέσεις του είναι ξεκάθαρες. Είναι αδιάφορο το «καλό» των δημοτών. Η παράταξη πρέπει να «κάνει» την δουλειά της προς όφελος της και αυτό μόνο.

Γράψαμε ότι η Ξάνθη με την σύνθεση αυτού του δημοτικού συμβουλίου, θα ζήσει σκηνές απείρου κάλους και τις έζησε προχθές με την συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις τρείς τα χαράματα και στην χθεσινοβραδυνή (30-10-2019) που πέρασε τα μεσάνυχτα και οι σύμβουλοι από τις 8 το βράδυ μέχρι και τα μεσάνυχτα απλά επιβεβαίωσαν το «πανηγύρι», το μπάχαλο, τις επιθέσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου όποτε οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, έθεταν ερωτήσεις και φυσικά η στάση του αντί του δημάρχου αντιδημάρχου Μ. Φανουράκη που υπενθύμιζε σε τακτά χρονικά διαστήματα ότι η εξουσία είναι αυτός.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά ακόμη και μετά την αποχώρηση όλων των δημοτικών παρατάξεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί η σχετική νομοθεσία που αφορά τον ορισμό των προεδρείων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή είναι πολύ συγκεχυμένη ή οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου δεν γίνονται κατανοητοί και μπερδεύετε το Σώμα με αποτέλεσμα αέναες, κουραστικές και ανούσιες τοποθετήσεις. Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από τον νόμο που ούτως ή άλλως δημιουργεί «κενά» υπάρχουν και  πολλά «κενά» σημεία στην διοικούσα παράταξη ως προς την διάθεση εξεύρεσης λύσης ή ερμηνείας του νόμου ποιο κοντά στην κοινή λογική.

Η νομική σύμβουλος στον δήμο Ξάνθης δεν κατάφερε να δώσει στους δημοτικούς συμβούλους να καταλάβουν την ερμηνεία του νόμου και φυσικά η διοικούσα έκανε ότι μπορούσε για να μπερδέψει το Σώμα προκειμένου να φτάσει στο πολυπόθητο 9 πρόσωπα που ορίζει ο δήμαρχος στο ΔΣ της  πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δηλαδή όλο αυτό το μπάχαλο με τον ορισμό των προσώπων, είναι ευθύνη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Μπούτου, ο οποίος ανεβαίνει στην έδρα για να «εξυπηρετήσει» με έναν αλαζονικότατο τρόπο την ερμηνεία των νόμων και όπως συμφέρει στην παράταξη του με τον Μ. Φανουράκη να τον «σιγοντάρει» λέγοντας ότι η εξουσία είμαστε εμείς και αν σας αρέσει. Ακούστηκε κατά κόρον σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου  η φράση αυτή από τον Μ. Φανουράκη.

Πάμε στο δια ταύτα. Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Μαχητή η συνεδρίαση με … δέκα συμβούλους αυτής της διοικούσας παράταξης  συνεχίσθηκε μετά και την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Δηλαδή Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Αν το προεδρείο λειτουργούσε έντιμα και ηθικά θα έπρεπε να διακόψει την συνεδρίαση, έστω και αν αυτή ήταν στην λογική ότι με απόφαση του δημάρχου ορίζονται τα μέλη, και άρα η πλειοψηφία επιτυγχάνεται στα ΔΣ της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας επιτροπής.

Σαφώς και δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί συνέχισε την συνεδρίαση μόνο με τα παρόντα μέλη της παράταξης του γιατί οι παρουσίες λαμβάνονται με την έναρξη της συνεδρίασης. Άρα νόμιμο είναι. Ηθικό όμως;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ