Εργαστήριο δημιουργικής γραφής ΦΕΞ

νέο τμήμα

 

Συγγραφή: από την πρώτη έμπνευση στο λογοτεχνικό κείμενο

 

Το γράψιμο ταιριάζει μόνο σ’ ένα μανιώδη μπεκρή ή σε έναν τέλειο βλάκα, δήλωνε στον Τουργκένιεφ η μητέρα του, ενώ ο ίδιος αναρωτιόταν: Είμαι άραγε ικανός για κάτι το μεγάλο, το γαλήνιο, θα πετύχω ξάστερη και καθαρή γραφή; Η συγγραφή συχνά αντιμετωπίζεται ως μια επιπόλαιη, ανάλαφρη ενασχόληση για ονειροπόλους. Είναι πολύ δύσκολο να υποψιαστεί κανείς πόσο απαιτητική είναι, τι θα πει πειθαρχία και συγγραφική καθημερινότητα, τι θα πει να γράφεις και μετά να σβήνεις και μετά ξανά από την αρχή, χωρίς να έχεις καμιά βεβαιότητα για το αποτέλεσμα.

Στις δέκα τρίωρες συναντήσεις μας θα εξετάσουμε στην πράξη τη διαδικασία της λογοτεχνικής συγγραφής μέσα από όλα όσα συγκροτούν ένα λογοτεχνικό κείμενο: την πλοκή, το σκηνικό (χώρο και χρόνο), τον αφηγητή και την οπτική γωνία της αφήγησης, τους χαρακτήρες, τη γλώσσα και το ύφος κλπ. Θα γράψουμε δικά μας κείμενα, θα τα κουβεντιάσουμε, θα τα μικρύνουμε, θα τα μεγαλώσουμε, θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε καλύτερα. Κι αν καταφέρουμε, πίσω από κανόνες και τεχνικές, να περπατήσουμε έστω και λιγάκι στο σκοτεινό μονοπάτι της δημιουργίας, τότε θα μπορούμε να λέμε ότι έχουμε πετύχει πολλά.

 

Ο Κώστας Καβανόζης είναι φιλόλογος και υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής, αντικείμενο το οποίο έχει διδάξει σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και σε ποικίλα σεμινάρια. Τελευταίο από τα πέντε βιβλία του είναι το μυθιστόρημα «Τυχερό» (Πατάκης 2017, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος και Βραβείου Μυθιστορήματος Αναγνώστη). Κείμενά του δημοσιεύονται σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες, έχουν παιχτεί στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα αλβανικά και τα γαλλικά. Το 2012 τιμήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) με υποτροφία συγγραφής. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

 

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής ΦΕΞ

Διδάσκων: Κώστας Καβανόζης

Τμήματα: ενηλίκων

Διάρκεια: Δέκα τρίωρες συναντήσεις

Συμμετοχή: 40€ το μήνα

Ημέρες και ώρες  εργαστηρίου: Κάθε δεύτερη Τετάρτη του Μήνα |18.00 – 21.00

 

1η Συνάντηση – ενημέρωση

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου & ώρα 19.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης