ον τελευταίο καιρό ο παπαγάλος μου ο Gabriel είναι πολύ νευρικός.
Άρχισε όπως παλιά τις υπερβολές. Με το ένα τσιγάρο ανάβει το άλλο, άφησε το Bacardi και πίνει Campari, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τη νυχτερινή ζωή στη Μύκονο, μετράει ξαναμετράει τις οικονομίες του, δεν του βγαίνουν για το νησί των… Αγγέλων, άλλοι το λένε των ανέμων, εξαγνισμού σε κάθε περίπτωση, αξύριστος, αχτένιστος, πολλά βαρύς και σπαστικός.
Βλέπει ακόμα να λένε τα κανάλια πως θα απαγορευθεί το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους όντας ο ίδιος ΘΕΡΙΑΚΛΗΣ και εκεί είναι που λέμε… άστα να πάνε.
– Μάστορα μη με κοιτάς στραβά – στραβά. Έτοιμος είμαι. Τα μαζεύω και φεύγω.
– Για πού με το καλό;
– Βενεζουέλα. Μαδούρο και πούρο 24 ώρες το 24τράωρο. Ελεύθερα. Δημοκρατικά. Άκου εκεί να απαγορευθεί το κάπνισμα.
– Δεν έχεις άδικο. Αλλά μη βιάζεσαι. Κάτι θα κάνουμε να εξαιρέσουν εσένα. Εξ άλλου απ του Όθωνα τα χρόνια όλο απαγορεύεται και όλο επιτρέπεται.
– Μάστορα πριν τα πάρω εντελώς, τι μπορούμε να κάνουμε;
– Υπουργό Υγείας τον Αλέξανδρο Παυλικιάνο του Xanthitimes, η πρώτη επιλογή. Σύμβολο των ΘΕΡΙΑΚΛΗΔΩΝ όλου του κόσμου. Αν σας βάλουν δίπλα – δίπλα σε ένα μουτζούρη, τρένο του παλιού καιρού, με τον καπνό απο τα τσιγάρα σας μπορείτε να φτάνετε την αμαξοστοιχία στην ΑΘΗΝΑ, να την επιστρέψετε και πίσω, στην ΞΑΝΘΗ.
– Αντί για εισιτήριο να μας παίρνουν οι επιβάτες τα τσιγάρα μας. Αυτό ναι, είναι λύση. Δόξα το Θεό υπάρχουν ακόμα άνθρωποι να μας σκέφτονται.
– Δε νομίζω να τους εκβιάζεις λέγοντάς τους θα σας κατεβάσω στη Θήβα. Θα σε περιλάβουν οι κουμπάροι μου κι αλίμονό σου.
– Ο Gabriel δεν είναι, δεν ήταν ποτέ εκβιαστής. Ίσα – ίσα θα τους υπογράφω και αυτόγραφα.
– Μπράβο ρε μεγάλε παπαγάλε.
– Εναλλακτική λύση;
– Να ΄΄ βαφτίσουμε ΄΄ τα τσιγάρα κιμωλίες για τον πίνακα.
– Αυτό δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό. Ούτε στο Γυμνάσιο, ούτε στο Λύκειο. Βάζουμε ακόμα σαν τον Οδυσσέα το τσιγάρο στα Σχολεία, με στρατηγικό σχεδιασμό που θα ζήλευε και ο Μιλτιάδης στο Μαραθώνα. ΘΕΡΙΑΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ. Μάστορα ο Θεός να μου κόβει ντουμάνια και να σου χαρίζει κουραμπιέδες. Έλα να σε ραμφίσω. Μάκια… μάκια… μάκια… μάκια… στα χειλάκια, στα μουστάκια.
Να ρωτήσω κάτι ακόμα, σήμερα που τα βρίσκεις;
– Ρώτα μεγάλε παπαγάλε. Ρώτα.
– Χωρίς ντουμάνια, ινδική θεραπευτική – τρόπος του λέγειν – κάναβη, αυτή η καπνουλού η ΠΥΘΙΑ στους Δελφού θα τα βρίσκει όσα θέλουν να μάθουν οι περίεργοι, οι αμφιταλαντευόμενοι; Θα μπορεί να λειτουργήσει;
– Έλα ντε. Αμανάτι θα μένουν και θα φεύγουν όλοι.
– Αυτό δεν είναι κάτι σαν τις Πρέσπες και τα Σκόπια; Καταστρατήγηση της Ιστορίας μας;
– Σαφέστατα.
– Θα επιτρέψουμε εμείς οι επαναστάτες κάτι τέτοιο;
– Ποτέ.
– Εμπρός λοιπόν. ΚΑΠΝΟΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Κι ύστερα σου λένε πως οι παπαγάλοι ξέρουν μόνο να παπαγαλίζουν.
Στέλιος  Αρσενίου