Σπ. Τσιλιγγίρης: «Θέλω να προσφέρω στον τόπο μου και στην Πατρίδα μου»

Συζήτηση με τον υποψήφιο βουλευτή ΝΔ Ξάνθης Σπύρο Τσιλιγγίρη

Η επιλογή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη του Σπύρου Τσιλιγγίρη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θεωρήθηκε μία εύστοχη κίνηση με δεδομένο ότι ο Σπύρος Τσιλιγγίρης έδωσε πολιτικά δείγματα γραφής στην μέχρι τώρα κοινωνική, επαγγελματική  και πολιτική του πορεία με ευρεία αποδοχή στην τοπική κοινωνία και αυτό καταγράφηκε από τις επισκέψεις του σε κάθε γωνιά του νομού Ξάνθης προκειμένου να κοινωνήσει την υποψηφιότητα του όπου σημειωτέον οργανώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρων η συνέντευξη που παραχώρησε στην XanthiTimes.gr

Το πρώτο ερώτημα αναπόφευκτα έχει να κάνει με την παρουσία του στον αυτοδιοικητικό χώρο.

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ: Κατά αρχήν θέλω να ευχαριστήσω απο καρδιάς όλους όσους με εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους στις περιφερειακές εκλογές του 2014 αναδεικνύοντάς με πρώτο Περιφερειακό Σύμβουλο για τον Ν. Ξάνθης. Ήμουν παρών σε όλες τις επάλξεις της Περιφερειακής Διοίκησης με τον οραματιστή αρχηγό μας, τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη αλλά και με τον συνεχιστή και σημερινό άξιο Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Δεν μου αρέσει η αυτοπροβολή πλην όμως πρέπει να σας πω ότι ήμουν εκεί όπου χρειάστηκε, κοντά στα προβλήματα των συμπολιτών μου, κοντά και δίπλα στην εφαρμογή του προγράμματος του συνδυασμού μας, αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά. Ήταν δική μου επιλογή να στρατευθώ από την θέση του απλού στρατιώτη, αλλά οι εμπειρίες που απέκτησα όλο αυτό το χρονικό διάστημα στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θεωρώ ότι είναι εξόχως σημαντικές για να γίνουν εφόδια στην κοινοβουλευτική μου πορεία.

 

Ρωτήθηκε για τα προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο και ποια η δική του συμβολή στην επίλυση.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ: Βασικό πρόβλημα στον Ν. Ξάνθης – όπως και σε όλη την χώρα – θεωρώ ότι είναι η ανεργία. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η ανεργία δεν πλήττει μόνον τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους. Είναι τραγικό να βλέπεις από την μια το νέο ηλικιακά προσωπικό της χώρας να μεταναστεύει για να βρει μια καλύτερη τύχη και από την άλλη, μεγαλύτερους σε ηλικία, οικογενειάρχες, ανθρώπους που για κάποιο λόγο έχασαν την δουλειά τους,  να μην μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και να σέρνονται δεξιά και αριστερά για ένα περιστασιακό μεροκάματο. Αυτή η εικόνα δεν τιμά την χώρα μας, δεν τιμά εμάς ως κοινωνία. Η δική μου θέση – πρόταση και μέσα στο κοινοβούλιο (και είναι κάτι που δεσμεύομαι για αυτό) θα είναι η εξ’ αρχής προσέγγιση του προβλήματος από την σκοπιά της ανάπτυξης. Ο,τι αφορά λοιπόν τις νέες επενδύσεις, τις επεκτάσεις των υφιστάμενων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων θα είναι ψηλά στην «ατζέντα» μου και θα το στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, γιατί θεωρώ ότι η ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας μπορούν να προκύψουν μόνον μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, ανάμεσα στα προβλήματα ιεραρχώ ως μείζον και το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης. Είναι λυπηρό να βλέπεις δεκάδες κουφάρια εργοστασίων σε μια περιοχή που άλλοτε «έσφυζε» από ζωή και από παραγωγική διαδικασία.

Η επόμενη ερώτηση όπως είναι φυσικό αφορούσε την ανάπτυξη. Ζητήσαμε να μας πει ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης πώς την αντιλαμβάνεται και τι προτείνει

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ: Σαφώς και υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης στον Ν. Ξάνθης. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας είναι πολλά. Η γεωγραφική της θέση, οι ομορφιές της που μπορούν να γίνουν πόλος έλξης πολλών επισκεπτών και βασικά ο τουρισμός που μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες του τις μορφές. Τόσο ο συμβατικός – καλοκαιρινός – παραθαλάσσιος τουρισμός όσο και ο εναλλακτικός τουρισμός. Εννοώ την σωστή εκμετάλλευση και προβολή τόσο της παραλιακής μας ζώνης όσο και του ορεινού όγκου αλλά και του πεδινού- παραποτάμιου – παραλίμνιου. Θα μπορούσαμε  να προβάλλουμε τον Ν. Ξάνθης ως σημείο αναφοράς και επισκεψιμότητας σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ αρκεί να γίνει με σωστό τρόπο και μέσα από τα θεσμικά όργανα και τα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας. Και επειδή ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, θεωρώ ότι η Ξάνθη έχει αδικηθεί στον τομέα αυτό από το κέντρο. Είναι καιρός να πάρει την θέση που της αξίζει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αγροτική ανάπτυξη, προτάσεις

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ: Ο  αγροτικός τομέας είναι αυτός που «πονάει» ιδιαίτερα την χώρα μας και εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες. Στην περιοχή μας θα πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις σε δύο κατευθύνσεις. Α: Στην μείωση του κόστους παραγωγής και Β: στην σωστή εκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα. Ξέρετε, πολλές φορές οι παραγωγοί μας, απλά.. αλλάζουν τα λεφτά τους ή ακόμη χειρότερα δεν βγάζουν ούτε τα κόστη τους.  Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν την σωστή ενημέρωση αφενός και αφετέρου οι υπάρχουσες δομές δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Με την υλοποίηση του μεγάλου αρδευτικού έργου στον ξανθιώτικο κάμπο, με την σωστή εκμετάλλευση της γεωθερμίας και με την επιλογή των νέων δυναμικών καλλιεργειών, μπορούμε να καταφέρουμε την ποιοτική και ποσοτική αύξηση του αγροτικού προϊόντος και άρα την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Είναι αδιανόητο να παραμένουν οι αγρότες μας σε παραδοσιακές καλλιέργειες για ένα ξεροκόμματο, την στιγμή που οι σύγχρονες δυναμικές καλλιέργειες αποδίδουν πολλαπλάσια οφέλη. Σε αυτό όμως πρέπει να συνηγορήσει και να συμβάλλει η ελληνική πολιτεία, αξιοποιώντας ή δημιουργώντας προϋποθέσεις όπως τα αρδευτικά έργα και τα σωστά κίνητρα και η οικονομική ενίσχυση των αγροτών για την εκμετάλλευση της γεωθερμία μας.

Στο επόμενο θέμα που ζητήσαμε από τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ να τοποθετηθεί ήταν η σχέση των Χριστιανών και Μουσουλμάνων της Ξάνθης και αν υπάρχουν περιθώρια για την βελτίωση αυτών των σχέσεων;

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ:Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και απολαμβάνουν τις ίδιες ελευθερίες και ευκαιρίες. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο άνθρωπος που εδραίωσε και έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία, γεγονός που αναγνωρίζουν μέχρι και σήμερα οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι. Έχουμε τα ίδια προβλήματα και ιδιαίτερα οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας που ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες σε δύσκολες περιοχές όπως οι καπνοπαραγωγικές, αντιμετωπίζουν πολλά περισσότερα προβλήματα τα οποία είναι γνωστά και απαιτούν γρήγορες λύσεις. Η συνεισφορά των μουσουλμάνων στην ιστορία και την ανάπτυξη της χώρας και της Θράκης ιδιαίτερα καθώς και η συμμετοχή τους στην οικονομική ζωή του τόπου είναι σημαντική και ως τέτοια αξιολογείται.

Είσθε γιατρός – χειρούργος. Το Σύστημα Υγείας της Χώρας μας είναι στην … «εντατική»; Χρειάζονται παρεμβάσεις;

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ: Ζω πράγματι τον τομέα της υγείας εκ των έσω και θεωρώ πως θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα πρέπει να είναι ανταποδοτικές οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που με μεγάλη δυσκολία καταβάλλονται σήμερα.  Η υγεία σε όλες τις βαθμίδες υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ δεν ακολουθούνται τα επιτυχημένα «μοντέλα» και πρότυπα του εξωτερικού που θα έπρεπε να ισχύουν και στην χώρα μας ως μια ευρωπαϊκή χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν οι άνθρωποι στην «ουρά» για ένα ραντεβού μετά από ένα και δύο μήνες στο δημόσιο σύστημα υγείας και συγχρόνως να πληρώνουν υπέρογκες εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς. Οι σχέσεις ιατρού – ασθενή είναι πάνω από όλα σχέσεις ανθρώπινες και οι γιατροί από την πλευρά τους καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν όλο αυτόν τον κόσμο πλην όμως, το υφιστάμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν ευνοεί και δεν συμβάλλει σε αυτήν τη προσπάθεια.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προσδοκάτε από την νέα κυβέρνηση, ποια θα είναι η δική σας συμβολή από την θέση του κοινοβουλευτικού  και κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για την ΝΔ;

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ: Θεωρώ πως είναι η τελευταία ευκαιρία για την χώρα μας να ορθοποδήσει και να ανοίξει μια νέα σελίδα στην ανάπτυξη και στο μέλλον του τόπου μας. Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει η Ελλάδα να πέσει σε νέες περιπέτειες. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει όλοι να πάμε στην κάλπη και να ψηφίσουμε την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να γίνουν πράξη επιτέλους όλα αυτά που χρειάζεται η πατρίδα μας και που έχασε ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η τιμητική πρόταση του προέδρου στο πρόσωπό μου να συστρατιώτη σε αυτόν τον αγώνα με γεμίζει περισσότερες ευθύνες στις οποίες δεσμεύομαι να ανταπεξέλθω. Από όποιο μετερίζι και αν κληθώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, θα το κάνω με αποφασιστικότητα και παρρησία. Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική καριέρα δεν είναι ο αυτοσκοπός μου αφού όπως γνωρίζετε τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον κοινωνικοοικονομικό τομέα θεωρώ ότι έχω πετύχει στην ζωή μου. Άρα βασικός σκοπός της συμμετοχής μου σε αυτήν την μεγάλη πρόσκληση – πρόκληση είναι η ανιδιοτελής προσφορά μου στους συμπατριώτες μου και στην πατρίδα. Για όλα αυτά καλώ τους συμπολίτες μου να με εμπιστευθούν για ακόμη μια φορά και να είναι σίγουροι ότι αυτή τους η επιλογή θα πιάσει κυριολεκτικά «τόπο». Σας ευχαριστώ πολύ.