Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος του Περικλή κατοικεί στην Ξάνθη από το 1981.
Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Νικολάου. Έχει μία κόρη, τη Χρυσή. Είναι ιατρός Παθολόγος, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήλθε μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις και με υποτροφία του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών.
Μετά τις βασικές σπουδές του, συνέχισε ως μεταπτυχιακός φοιτητής και αναγορεύτηκε διδάκτορας Παθολογίας – Πληθυσμιακής Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών επίσης με την υποστήριξη του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών. Εκπαιδεύτηκε ως ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας στα Νοσοκομεία της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Δ.Π.Θ. από το οποίο και αποφοίτησε το 2005. Εργάστηκε στο Νοσοκομείο Ξάνθης ως ειδικός Παθολόγος και στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ως Λέκτορας Παθολογίας.
Από το 2012 είναι Επιστημονικός Διευθυντής της «ΕΝΑΡΓΕΙΑ» Ιατρική Μ.Ε.Π.Ε. στην Ξάνθη όπου και ασκεί ιδιωτικά την ιατρική.
Εξελέγη τέσσερις φορές στα όργανα του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Συμμετέχει ως εθελοντής στο Σύλλογο Αιμοδοτών, στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο και στη Μονάδα Ανοικτής Φροντίδας Ηλικιωμένων “Ο Άγιος Παντελεήμων” της πόλης μας.