Πόσο «ανεξάρτητος» ή ψεύτης μπορεί να είναι ο υποψήφιος δήμαρχος;

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Έχω γράψει επανειλημμένα για τους υποψηφίους “ανεξάρτητους” δημάρχους και δεν θα κουραστώ να το γράφω. Οι οποίοι υποψήφιοι «ανεξάρτητοι» δήμαρχοι,  προεκλογικά δηλώνουν ότι διεκδικούν την ψήφο των συνδημοτών τους μακριά από κομματικές ταμπέλες. Καλό και «πιασάρικο» σε αυτιά προοδευτικών συμπολιτών μας που όσοι δεν «κόλλησαν» με τον ΣΥΡΙΖΑ στα γρανάζια της εξουσίας, προσπαθούν με πρόσημο την «ανεξαρτησία»,  να μπουν μέσω τον δήμων στις παρυφές της.

Όμως, πώς μπορεί ένας υποψήφιος δήμαρχος να “πλασαριστεί” σαν ανεξάρτητος όταν έχει απλωμένο το χέρι στην Αθήνα;

Πόσο «ανεξάρτητος» μπορεί να είναι ένας δήμαρχος που για να κάνει ακόμη και το παραμικρό έργο απλώνει ζητιανεύοντας το χέρι στην Αθήνα και την κεντρική διοίκηση;

Πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είναι ένας δήμαρχος όταν το 80% των εσόδων του δήμου προέρχεται από το κεντρικό κράτος;

Ακόμη και την κοινωνική του παρουσία στους συνδημότες τους, πράγμα αναγκαίο  σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, το κεντρικό κράτος τις πληρώνει.

Άρα ένας «ανεξάρτητος» δήμαρχος είναι «ανεξάρτητος» όσο κάνει τα κέφια της Αθήνας. Μοιραία λοιπόν εις γνώση του λέει ψέματα στον λαό.

Όταν ένας δήμαρχος δεν δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής ανεξαρτησίας από την Αθήνα παρά μόνο ακολουθεί το παράδειγμα της τότε είναι “γιαλαντζί” ανεξάρτητος.

Δηλαδή όταν ένας δήμαρχος εξαντλεί την «ανεξάρτητη» πολιτική του οντότητα στο να διαχειρίζεται απλά τα «έσοδα» από το κεντρικό κράτος και τα δημοτικά τέλη, τότε δεν είναι ένας ανεξάρτητος δήμαρχος αλλά ένας δήμαρχος από τον σωρό.

Ένας πραγματικά «ανεξάρτητος» δήμαρχος θα πρέπει να φέρνει λεφτά στον δήμο του. Είτε αξιοποιώντας τα προγράμματα της Ε.Ε., είτε «πουλώντας» τουρισμό, πολιτισμό και αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία του.

Πάμε να δούμε  ο δήμος Ξάνθης τι απ’ όλα αυτά έκανε τα τελευταία χρόνια; Και όταν λέμε δήμος Ξάνθης εννοούμε και την αντιπολίτευση η οποία αρκούνταν όλα αυτά τα χρόνια να κάνει αντιπολίτευση για το πόσα καρφιά μπορεί κανένας να καρφώσει σε ένα σανίδι του κλειστού κολυμβητηρίου, ατυχές, ίσως, το παράδειγμα, αλλά δίνει την εικόνα της μη παραγωγικής αντιπολίτευσης.

Ολα αυτά τα χρόνια, οι Ξανθιώτες, δεν είδαν Ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν είδαν αύξηση της επισκεψιμότητας λόγω τουρισμού, κάτι γινόταν με τις ΘΛΕ και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, όμως όλα αυτά δεν υιοθετήθηκαν από τον δήμαρχο που χαράζει την πολιτική στον δήμο Ξάνθης.

Άρα το Κέντρο πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια έκανε παραγωγή πλούτου (πολιτιστικό) έργο. Αυτό ο δήμαρχος έπρεπε να το κάνει σημαία του. Δεν το έκανε.

Τουρισμός, ο δήμαρχος έπρεπε να το είχε κάνει σημαία του. Δεν το έκανε. Η Τουριστική Επιτροπή του δήμου, δεν συνεδρίασε ποτέ. Άρα, δεν έγινε πολιτική και σημαία του δήμου το προς πώληση τουριστικό προϊόν που διαθέτει ο δήμος Ξάνθης, δεν ήρθαν επισκέπτες, δεν άφησαν τα ωραία λεφτουδάκια τους στην Ξάνθη. Άρα δεν μπορούσε από αυτά τα κομμάτια ο δήμος να φέρει χρήμα στην τοπική κοινωνία.

Τέλος αξιοποίηση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας όπως παρκινγκ, κολυμβητήριο, και πολλά άλλα ακίνητα τα οποία απορρόφησαν κονδύλια και στέκουν αναξιοποίητα και χωρίς φυσικά να φέρνουν έσοδα στον δήμο Ξάνθης και κατ επέκταση στους Ξανθιώτες.

Ποιο συγκεκριμένα στην Ξάνθη διαθέτουμε ένα από τα ποιο αξιόλογα ακίνητα. Αυτό της δημοτικής αγοράς το οποίο, τα τελευταία χρόνια, έχει απαξιωθεί από τους Ξανθιώτες αλλά και από τους ίδιους επαγγελματίες οι οποίοι δεν θέλουν να επενδύσουν σε ένα ετοιμόρροπο «αχούρι». Όταν ένα δήμος δεν μπορεί να κάνει ελκυστικό το προϊόν  που διαθέτει, μοιραία δεν μπορεί να το πουλήσει, να φέρει έσοδα στον τόπο, να κάνει έργα και να στηρίξει την κοινωνική του πολιτική. Αυτός ο δήμαρχος λέει ψέματα περί «ανεξαρτήτου» σχήματος ή παράταξης και θα έχει μονίμως το χέρια απλωμένο ζητιανεύοντας από την Αθήνα για να κρατηθεί ο ίδιος στον δημαρχιακό θώκο.

Σαφώς και όλα τα παραπάνω αφορούν και την «ανεξάρτητη» δημοτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Χατζηθεοδώρου να δηλώνει «ανεξάρτητος». Όσο «ανεξάρτητος» ήταν ο Δημαρχόπολος, άλλο τόσο θα είναι και ο Χατζηθεοδώρου αν πάρει τον δήμο.

Άρα αυτό ξέρουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νυν δήμαρχοι, αυτό κάνουν.

Θα συνεχίσουν να αντλούν έσοδα από την Αθήνα και τα δημοτικά τέλη.

Η Αθήνα «ξεζουμίζει» τους πολίτες με τους φόρους και η Ξάνθη με τα δημοτικά τέλη.

Κατά τα άλλα, οι δήμαρχοι και οι δημοτικές παρατάξεις, το παίζουν «ανεξάρτητοι».

Είμαστε πεπεισμένοι πλέον ότι οι Ξανθιώτες θα πρέπει να ψάξουν λίγο περισσότερο ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους της Ξάνθης.

Άς κουραστούν λίγο στην έρευνα τους για αυτούς που θα πάρουν την τύχη της πόλης στα χέρια τους και θα αποφασίζουν για το μέλλων των παιδιών τους.

Είναι καιρός οι Ξανθιώτες να κάνουν την επιλογή τους. Ανάμεσα τους υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δούλεψαν, στήριξαν την Ξάνθη από το πόστο τους και ζητούν από τους Ξανθιώτες την ευκαιρία να αποδείξουν στην πράξη ότι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια.

Ότι σκέφτονται απλά, όπως ο μέσος Ξανθιώτης και δουλεύουν χωρίς φαμφάρες, όπως ο μέσος Ξανθιώτης.

Εκτιμούμε ότι από όλους τους υποψηφίους, υπάρχει μία πολύ καλή πρόταση για να του εμπιστευτούμε την τύχη της πόλης στα χέρια του. Ας “ψαχτούμε” όλοι μας. Είναι σεμνός, ταπεινός, συνεννοήσιμος, όχι μεγαλομανής και κυρίως δουλευτάρης.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ.