Η υποψηφιότητα για τον δήμο Ξάνθης του Π. Λύρατζη δίνει μία διέξοδο στους δημότες της Ξάνθης οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο δίπολο Τσέπελη και Δημαρχόπουλου.

Η υποψηφιότητα του Π. Λύρατζη, μιας ήρεμης πολιτικής προσωπικότητας στην Ξάνθη, σαφώς και είναι μία καλή επιλογή για τους Ξανθιώτες οι οποίοι δεν θέλουν πολιτικούς που ασκούν διοίκηση για 30 χρόνια περίπου ή για δοκιμασμένες σημερινές πολιτικές, οι οποίες είναι κατώτερες των περιστάσεων.

Κακά τα ψέματα όσο και να θέλει ο Μ. Τσέπελης να προσφέρει στην πόλη, σαφώς και καταγράφουμε τις καλές του προθέσεις, είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σύγχρονης Ξάνθης η οποία πλέον είναι πολύ πίσω από τους υπόλοιπους δήμους της ΑΜΘ και θα πρέπει αυτός που θα πάρει το τιμόνι του δήμου να τρέξει πολύ για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Όσο συνετή παρουσία και αν είχε στα πολιτικά πράγματα τα τελευταία 30 χρόνια ο Μ. Τσέπελης, ότι είχε να δώσει το έδωσε. Κανένας δεν αμφισβητεί την δυναμική των συνοδοιπόρων του,  όμως, το όποιο θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα το εισπράττει πάντοτε ο αρχηγός μια παράταξης.

Όσο για την παράταξη του νυν δημάρχου, οι συνδημότες του δεν έχουν και την καλύτερη  εικόνα όσον καιρό διοικεί τον δήμο. Του καταλογίζουν ακόμη και την διάλυση της παράταξης του. Όλοι αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του δημάρχου την εντιμότητα και την νοικοκυροσύνη, όμως, κατά την διάρκεια της διοίκησης του, η πόλη δεν είδε καμία διαφορά από το παρελθών, εκτός από κάποιες ασφαλτοστρώσεις. Σαφώς και τα πράγματα είναι δύσκολα για όποιον και αν είναι στην θέση του λόγω της διακυβέρνησης και των αποφάσεων «αλαλούμ» της κεντρικής διοίκησης για την αυτοδιοίκηση,  όμως, ένας πολιτικός, λένε οι συνδημότες του, πρέπει να παράγει πολιτικές και όχι απλά να διαχειρίζεται καλά τα του δήμου.

Θέσαμε κάποια ερωτήματα στον υποψήφιο δήμαρχο Πασχάλη Λύρατζη σχετικά με την υποψηφιότητα του. Τον ρωτήσαμε πώς θα συνυπάρξει με τον δήμαρχο Ξάνθης στο Κέντρο Πολιτισμού τώρα που είναι αντίπαλοι. Οι απαντήσεις του είναι ένα δείγμα της ακεραιότητας του χαρακτήρα του και της ορθότητας της πολιτικής σκέψης.

Π. ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Μην μπερδεύεστε. Αντίπαλος μου δεν είναι ο Χ. Δημαρχόπουλος. Αντίπαλος μου είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας των Ξανθιωτών και αντίπαλος μου είναι τα προβλήματα της Ξάνθης. Αυτά είναι τα προβλήματα μου. Ούτε ο Δημαρχόπουλος ούτε και κανένας άλλος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μα πώς θα συνεργαστείτε;

Π. ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Εγώ αυτήν την στιγμή, εκπροσωπώ έναν θεσμό. Σέβομαι και εκτιμώ σαν πρόσωπο και σαν δήμαρχο τον κ. Δημαρχόπουλο και σαν θεσμό τον δήμαρχο Ξάνθης και φυσικά, για όσο μου το επιτρέπει, εγώ θα υπηρετώ τον θεσμό και να προβάλλω όπως οφείλω τον δήμαρχο Ξάνθης στις ΘΛΕ  και θα κάνω ότι έκανα πάντα. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν σας αφαιρέσει την διοίκηση;

Π. ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Αυτό είναι μία πολιτική θέση και αν πολιτικά πιστεύει ότι δεν έφερα σε πέρας την δουλειά που μου ανέθεσε και κρίνει έτσι, θεωρώ λοιπόν ότι ορθώς πρέπει να μου αφαιρέσει την διοίκηση. Όμως, πολιτικά, θέλω και εγώ να προσφέρω στον τόπο μου, αν το επιλέξουν οι συνδημότες μου, από την θέση του δημάρχου σε μία προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της πόλης. Αν όμως με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου, τότε θα πρέπει, για τους λόγους που θα το πράξει, να ρωτήσετε τον ίδιο των δήμαρχο.

Σεμνός, λιτός, άμεσος, όπως ακριβώς πορεύτηκε από όσες θέσεις ευθύνης ανέλαβε μέχρι σήμερα.

Εκτιμάτε πώς είναι μία πολιτική επιλογή, που οι Ξανθιώτες, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους σε μία προσπάθεια να ξεφύγουν από την αγκύλωση, το τετριμμένο και τα ίδια ξύλινα λόγια, κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά στην κάλπη.