Στα χέρια του υφυπουργού Γιαννακίδη ο κάμπος της Ξάνθης

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΗ ΣΑΣ «ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ»

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΥ

Βρε πώς έρχονται οι καιροί και τα χρόνια. Ο βουλευτής και γραμματέας του Ζειμπέκ  Γιαννακίδης, έγινε υφυπουργός ανάπτυξης και ο κάμπος της Ξάνθης κρέμεται κυριολεκτικά στα χέρια του. Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση του έχει ρημάξει στην κυριολεξία τον αγροτικό κόσμο. Θα προσπαθήσει να τον στηρίξει ή θα αξιοποιήσει «προεκλογικά» και αυτός όπως όλοι οι άλλοι τοπικοί «παράγοντες» τους αγρότες;

Κύριε Γιαννακίδη ιδού η Ρόδος … Στηρίξτε λοιπόν την Ξάνθη και βάλτε τα γυαλιά στους πολιτικούς παραγοντίσκους ή γίνεται όπως αυτοί.

 

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά οι αγρότες της Ξάνθης βρέθηκαν στο επίκεντρο ου ενδιαφέροντος, περιστασιακά θα πείτε, όμως βρέθηκαν. Ο λόγος; Το μεγάλο αρδευτικό έργο  που επιτέλους μετά από περίπου 20 χρόνια το ΣτΕ αποφάσισε ότι  μπορεί να γίνει. Προφανώς κάποιοι μέσα Σώμα λυπήθηκαν τους Ξανθιώτες αγρότες,  σκέφτηκαν ότι καλοί είναι οι οικολόγοι αφού «πονάνε» – ανάλογα με τα συμφέροντα που εκπροσωπούν –  το περιβάλλον, αλλά η ζωή συνεχίζεται και χωρίς στάρι και καλαμπόκι ψωμί (για όλους) γιόκ. Έλα όμως που όλο αυτό άργησε. Γιατί πριν από 20 χρόνια που ξεκίνησαν ο συχωρεμένος Παυλίδης και Κοντός για να ποτίσουν τον κάμπο της Ξάνθης τότε υπήρχαν και νερά στον Νέστο αλλά και … αγρότες.

Τα νερά στον Νέστο τους καλοκαιρινούς μήνες που χρειάζεται το νερό στην αγροτιά, στερεύει και οι αγρότες, λόγω της βαριάς φορολογίας, εξαφανίστηκαν κατά Γερμανία μεριά, μετανάστες στις φάμπρικες της Μέρκελ.

Τώρα, μετά από την θετική κατάληξη του όλου θέματος από το συμβούλιο επικρατείας τι μένει για την Ξάνθη;

Πρώτον ξεκινάνε όλα από την αρχή επικαιροποιήσεις μελετών και φυσικά εξεύρεσης πόρων. Αυτό θέλει δουλειά, κόπο γνωριμίες με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και χρόνο.

Αλλά έχει και πολύ προεκλογικό ψωμί. Πρώτοι μπήκαν στον χορό ο Κ. Ζαγανφέρης ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, μετά ο Σ. Μωραίτης,  ακολούθησε με Δελτίο Τύπου ο Δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου αλλά, δεν είχαμε την ευτυχία να το αναρτήσουμε στην XanthiTimes.gr γιατί μάλλον οι συνεργάτες του ξέρουν από υπολογιστές όσο ξέρουν οι περισσότεροι Ξανθιώτες να πετάνε ελικόπτερο. Μας το έστειλαν σε ένα αρχείο που δεν άνοιγε με τίποτε. Πείσμωσε το άτιμο. Πήραμε εκεί στο υπασπιστήριο του δημάρχου αλλά κανένας δεν σήκωνε το τηλέφωνο οπότε και εμείς εγκαταλείψαμε την προσπάθεια να προβάλουμε το πλούσιο έργο του δημάρχου Τοπείρου.

Τέλος, ασθμαίνοντας και ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης μπήκε και αυτός στην προεκλογική εκμετάλλευση το όλου θέματος. Οι αγρότες είναι ένα πρόσφορο πεδίο προεκλογικής σπέκουλας. Οι αγρότες (όσοι έμειναν) δουλεύουν την γη με τα χέρια και δεν έχουν τον χρόνο να «ψυλλιαστούν» αν πίσω από μία ανακοίνωση γίνεται προσπάθεια καπηλείας της ψήφου του. Μόλις ειπωθεί κάτι θετικό, θαυμάζουν τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία «πασχίζουν» για τον ίδιο και τα ανταμείβει με την ψήφο του. Τώρα βέβαια αν αυτό που είπαν γίνει, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Για αυτό οι αγρότες, πρώτα να δουν τις μπουλντόζες να σκάβουν τα αρδευτικά κανάλια για το έργο και μετά να τους ψηφίσουν. Διαφορετικά, θα περιμένουν την επόμενη απόφαση του ΣτΕ που θα τους δικαιώνει μετά από 40 χρόνια αυτή την φορά.

Το νου σας αγρότες μη σας ξεγελάσουν και σας πάρουν την ψήφο.

Ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης στην επιστολή του λέει το αυτονόητο. Δηλαδή ο Ξανθιώτης υπουργός πρέπει να στηρίξει την Ξάνθη.  Θα το κάνει; Μπορεί; Θέλει;

Διαβάστε τον.

Ιστορική ευκαιρία για την Ξάνθη η υλοποίηση του αρδευτικού έργου

 

Ο Δήμος Αβδήρων είναι ένας αγροτικός Δήμος με την πλειοψηφία των κατοίκων του να έχει ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα.

Η απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει την προσφυγή των οικολόγων, δίνει μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθεί ένα μεγάλο έργο που σχεδιάστηκε από τον πρώην Υπουργό Αλέξανδρο Κοντό σε συνεργασία  με τον αείμνηστο Περιφερειάρχη Γεώργιο Παυλίδη και εντάχθηκε στο πρόγραμμα ”Αλέξανδρος Μπαλτατζής”. Η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να εξασφαλιστεί με τη βοήθεια και του σημερινού Υφυπουργού κ. Στάθη Γιαννακίδη.

Πέρα από κόμματα και πολιτικές αντιπαραθέσεις όλοι μαζί Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμαρχοι και φορείς, μπορούμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας και τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλο το Νομό.

Με την υλοποίηση του αρδευτικού έργου θα επιτευχθεί:

  • Η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα (σταματούν να λειτουργούν πάνω από 10.000 γεωτρήσεις) μειώνοντας τις επιπτώσεις της υφαλμήρωσης χιλιάδων στρεμμάτων του Ξανθιώτικου κάμπου.
  • Ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και ταυτόχρονα μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
  • Αύξηση της απασχόλησης και προστασία του περιβάλλοντος.
  • Μείωση της μετανάστευσης που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε πολλές οικογένειες.
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ

Το συμφέρον του τόπου είναι πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και κόμματα και ο Δήμος Αβδήρων θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο.

Για όλους εμάς στην οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, που επί χρόνια αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα της Ξάνθης, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το αρδευτικό, αποτελεί μία μεγάλη δικαίωση. Το έργο που οραματίστηκε ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης, και το οποίο χρηματοδοτήθηκε χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκου Κοντού, μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί, λύνοντας χρόνια προβλήματα της περιοχής μας. Η μέχρι τώρα παρουσία των σημερινών βουλευτών της περιοχής, καθιστά βέβαιη την ανικανότητα τους να διαχειριστούν, ένα ακόμα κρίσιμο αναπτυξιακό ζήτημα που μας αφορά. Απαιτείται, όμως, η προσπάθεια όλων των λοιπόν αρμοδίων, ώστε η μεγάλη αυτή ευκαιρία για το αύριο των αγροτοκτηνοτρόφων μας, να μην αποτελέσει ένα ακόμα μελανό σημείο στην αρνητική προσφορά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον τόπο μας.