ΑΛΗ ΟΓΛΟΥ ΒΙΖΔΑΝ

Του Γιουνκέρ και της Ζεϊνέπ.
Η νεαρή Δροσερίτισα – κάτοικος Δροσερού Ξάνθης – που έδωσε μια άλλου τύπου πινελιά στα αποτελέσματα των εφετινών Πανελληνίων Εξετάσεων.
Πέτυχε στη Φιλοσοφική Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το γεγονός θα είχε περάσει απαρατήρητο, πάραυτα επειδή συνδιάστηκε με κάποια πρωτιά, έγινε αντικείμενο συζητήσεων ατελεύτητων.
Η Βιζδάν ήταν η πρώτη  επιτυχούσα σε ΑΕΙ του οικισμού των Ρομά του Δροσερού διαχρονικά.
Έβαλε τον πήχη πολύ πιο ψηλά απο ό,τι ο πατέρας της το 1999 όταν κατάφερε να εισαχθεί στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης.
Κατάφερε να τον υπερβεί.
Τιμήθηκε απο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρόσφατα στη ΔΕΘ, όπως και την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Η επίδοξη φιλόλογος είναι πλέον το παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα παιδιά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απο το Δροσερό.
Πρώτιστα για τις άλλες τρεις αδελφές της.
Το πατρικό της δέχθηκε τηλεοπτικά δίκτυα, δημοσιογράφους πολυμέσων ενημέρωσης, εκδότες εφημερίδων.
Σημείο αναφοράς των ΜΜΕ.
Στα σκαλοπάτια μια οικογενειακή φωτογραφία με όλη την οικογένεια, τον παππού και τη γιαγιά, υπενθυμίζει σε όλους το δέσιμο της οικογένειας, την προσήλωση σε κάποια ιδανικά όχι και τόσο συνηθισμένα στις κοινωνίες των Ρομά.
Σε ηλικία που κατά κανόνα οι κοπέλες έχουν κάνει οικογένεια, παλεύουν δίπλα στους συζύγους στα παζάρια, τα χωράφια, την πολύμορφη βιοπάλη, η Βιζδάν έβαλε πλώρη για το πτυχίο της Φιλοσοφικής, ίσως και κάτι περισσότερο.
Πως το συμπεραίνω;
Ξεχειλίζει πάθος για γνώση και μετάδοσή της, η φοιτήτριά μας.
Σεμνή, καλοσυνάτη, περήφανη, προσγειωμένη, ευπροσήγορη, με ανεξάντλητα αποθέματα δημιουργικής εγκαρτέρησης με καλωσόρισε όταν πήγα να τη συναντήσω για να τη συγχαρώ.
Εκείνη και τους οικείους της.
Το συνηθίζω.
Αντλώ απο τη λάμψη των μεγάλων στιγμών των συνανθρώπων μου.
Πολύ περισσότερο αυτή των παιδιών μας.
Παραδείγματα – υποδείγματα.
Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις την Αλή Ογλού Βιζδάν όταν την ακούς να σου λέει πως η πρώτιστη φροντίδα της θα είναι η μετάδοση γνώσης πάνω στην έκφραση σε παιδιά του οικισμού, η μέριμνα να την ξεπεράσουν γιατί μόνο έτσι θα αισθάνεται δικαιωμένη.
Με άλλα λόγια. Με μια διττή αποστολή εφεξής.
Φοιτήτρια στη Φιλοσοφική της Κομοτηνής, όπου και έχει μεταγραφεί, εκπαιδευτικός στην έκφραση σε παιδιά του οικισμού όπου μεγάλωσε η ίδια.
Μεγαλείο ψυχής.
Ακλόνητη πίστη στον αγώνα για αλλαγή της κοινής γνώμης όσον αφορά τον οικισμό.
Άλλου τύπου έκφραση, εκπεφρασμένη απο ενα Πανελλήνια γνωστό πλέον σύμβολο.
Ακούει στο όνομα Αλή Ογλού Βιζδάν.
Κυρίες και κύριοι αξίζει θερμότατων συγχαρητηρίων απο όλους μας.
Στέλιος  Αρσενίου