ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ

Τι λένε και τι πιστεύουν τα κόμματα για το Σκοπιανό και τις σχετικές εξελίξεις- Ποιες κινήσεις δρομολογούνται σε Αθήνα και Σκόπια

Με την βεβαιότητα ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018 θα έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες από την Αθήνα και τα Σκόπια για την εξεύρεση λύσης για το όνομα μετά από πολλά χρόνια, κινείται η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Παρά την δημόσια ρητορική -κυρίως- του Μεγάρου Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας που βασίζεται στο “δόγμα” που θέλει, ο άλλος να κάνει πρώτα την κίνηση και να διατυπώσει ευθαρσώς την θέση του, η πραγματικότητα δείχνει ότι όλοι οι πρωταγωνιστές στο ίδιο παζλ της Αθήνας γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που κάθε άλλο παρά θα υπάρξει νέος κύκλος καθυστέρησης σχετικά με το ονοματολογικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε άλλωστε από τις αρχές του Δεκέμβρη του 2017 προειδοποιήσει με δηλώσεις του από το Βελιγράδι ότι δεν αποκλείονται εξελίξεις σχετικά με το Σκοπιανό- επισημαίνοντας βέβαια ότι αυτό θα συμβεί αν η άλλη πλευρά εγκαταλείψςι την ρητορική του αλυτρωτισμού. Το ενδιαφέρον είναι οτι στην ίδια λογική ήταν και η χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα ο οποίος αν και διατήρησε την αισιοδοξία του για λύση μέσα στο πρώτο εξάμηνο άφησε να αιωρείται και η αμφιβολία όσον αφορά την στάση των γειτόνων για το θέμα.

Το ότι άπαντες αντιλαμβάνονται ότι μέχρι τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τα ίδια τα Σκόπια καταρχάς θα έχουν δια του Ζόραν Ζάεφ προβεί στις απαραίτητες κινήσεις φαίνεται καθαρά και από τις διεργασίες μέσα στα κόμματά τους. Η δε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχθές ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ από την Θεσσαλονίκη με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και το Νϊκο Κοτζιά φανερώνει την πολιτική βούληση και στις δύο όχθες για την λύση του ονοματολογικού.

«Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και πραγματική διείσδυση στην επίλυση του ζητήματος ονόματος, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση, αλλά γι ‘αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητη και η ετοιμότητα από την άλλη πλευρά» σημείωσε με καθαρά δειρευνητικό λόγο ο Ζόραν Ζάεφ.

Μάλιστα ο κ. Ζάεφ δεν απέφυγε να δηλώσει ότι αυτή η πρόβλεψή του τον οδήγησε να περάσει στη Θεσσαλονίκη τις γιορτές για το νέο έτος -με σκοπό να στείλει και ένα μήνυμα ότι “οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να ανοίγουν τις κλειστές θύρες, προκειμένου οι πολίτες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους και να εγκαταλειφθούν οι προκαταλήψεις”.

Και ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ που αποκάλυψε ότι κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, του τηλεφώνησαν για να του ευχηθούν καλή χρονιά, τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το σταυρόλεξο στην Αθήνα πάντως θα αρχίσει να λύνεται εντός των προσεχών ημερών. Όπως είχε γράψει το The caller μέσα στις πρώτες ημέρες του 2018 ο κ. Τσίπρας θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο, όπου ο αρμόδιος επί των εθνικών θεμάτων, υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα παρουσιάσει αναλυτικά το πλάνο για το Σκοπιανό και θα ενημερώσει για τις ελληνικές πρωτοβουλίες. Το επόμενο βήμα θα έχει να κάνει με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ διαμεσολαβητών ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στον Φλεβάρη και να περάσουν αμέσως μετά σε ανώτερο επίπεδο. Η ενημέρωση των άλλων κομμάτων είναι φυσικά μέσα στα επόμενα βήματα που οφείλει η κυβέρνηση να κάνει αφού διεκδικεί και ισχχυρή κοινοβουλευτική συναίνεση- κάτι που επαναλαμβάνει τελευταίως ο κ. Κοτζιάς δίνοντας έμφαση όχι τόσο στην συναίνεση των κομμάτων αλλά της πλειοψηφίας των βουλευτών. Κάποιοι λένε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φαίνεται ότι δεν αποκλείει το Σκοπιανό να προκαλέσει “ρήγματα” σε όλα κόμματα, όπως στη Νέα Δημοκρατία παρά σε εκείνη.

Πάντως στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης, ειδικά για το ότι επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. «Είναι εγκλωβισμένος» λένε στη Νέα Δημοκρατία για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε λύση που θα περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία»- είχε λάβει μάλιστα σαφείς αποστάσεις από τα λεγόμενα του Νίκου Κοτζιά.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη όμως έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο κ. Καμμένος κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, είχε ψηφίσει δύο φορές τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes (έναντι όλων) που ήταν και η βασική θέση που έγινε αποδεκτή από το σύνολο της Βουλής (εκτός από το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη) και με την οποία η τότε κυβέρνηση πήγε στο Βουκουρέστι.

Η Φώφη Γεννηματά αλλά και όλα τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής εκτιμούν ότι πράγματι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα γίνουν όλες εκείνες οι κινήσεις που απαιτούνται ένθεν κακείθεν για να φτάσουν και οι δύο πλευρές κοντά σε λύση. Ωστόσο το Κϊνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να περιγράψει δημοσίως την θέση του στην παρούσα φάση αν δεν έχει προηγουμένως πλήρη ενημέρωση. Η κυρία Γεννηματά σκοπεύει δε να λάβει πρωτοβουλίες για την πλήρη ανάδειξη των πτυχών που συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό μετά την σημερινή σύσκεψη στελεχών και ειδικών στις 11 το πρωί στην Χαριλάου Τρικούπη. Άλλωστε η κυρία Γεννηματά συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να διατυπώσουν, δια των εκπροσώπων τους, όλα τα κόμματα και οι κινήσεις της παράταξης για το μείζον εθνικό θέμα και στη συνέχεια να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και κινήσεις. Η υποβολή αιτήματος για την σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας είναι μία -σύμφωνα με πληροφορίες- εκ των πρωτοβουλιών που θα αποφασιστούν κατά την σημερινή σύσκεψη στην οποία έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν ο αρμόδιος Τομεάρχης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, οι κ.κ. Όθωνας, Πρωτόπαπας και Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μεϊμάρογλου από το Ποτάμι, ο κ. Χατζησωκράτης από την ΔΗΜΑΡ, η Πωλίνα Λάμψα από το ΚΙΔΗΣΟ καθώς και οι κ.κ. Ιωακειμίδης και Καραϊτίδης.

“Η χώρα μας έχει εθνική γραμμή και η εθνική γραμμή της χώρας μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Από εκεί και πέρα εμείς θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα, όταν η κυβέρνηση θα μας φέρει μια συγκεκριμένη πρόταση και όταν θα έχουμε πλήρη ενημέρωση, γιατί αυτή τη στιγμή όλη η συζήτηση στηρίζεται σε φήμες. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης προς εμάς”, είναι το μήνυμα που έστειλε χθες, προ της σύσκεψης, η κυρία Γεννηματά η οποία υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει όλη αυτή η συζήτηση με την ονοματολογία δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

“Δεν θα παίξω αυτό το παιχνίδι της κυβέρνησης, του αποπροσανατολισμού από τα καθημερινά προβλήματα”, υποστήριξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση επεσήμανε: “Δεν ασκείται έτσι η εξωτερική πολιτική. Επιτέλους υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε αυτά τα ζητήματα”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου με την συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής” υπενθύμισε το πλαίσιο που “διακομματικά έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την εξεύρεση ενός σύνθετου ονόματος”, διαφώνησε ανοιχτά με την στάση της Νέας Δημοκρατίας και δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Η σημερινή κυβέρνηση της ΦΥΡΟΜ, όπως είχε συμβεί και κάποιες άλλες φορές στο παρελθόν, στο λεκτικό επίπεδο, μοιάζει να έχει συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο αλυτρωτισμός.

Η λύση στο θέμα του ονόματος θα ήταν μια έμπρακτη απόδειξη αυτής της βούλησης. Στο πλαίσιο που διακομματικά έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την εξεύρεση ενός σύνθετου ονόματος, θα έμπαινε τέλος σε αυτήν την σύγκρουση με την γείτονα χώρα.

Αυτή υπήρξε η συνεχής προσπάθεια μου ως υπουργός εξωτερικών, όπου βρεθήκαμε πολύ κοντά σε λύση με τον πρωθυπουργό Γκεοργκιέφσκι. Ως πρωθυπουργός, βρέθηκα συστηματικά σε διμερείς επαφές με τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. Με αυτόν είχα την αίσθηση ότι του ήταν βολικό να χρησιμοποιεί το μακεδονικό ζήτημα ως δικαιολογία για τα εσωτερικά προβλήματα.

Αν σήμερα οι συνθήκες επιτρέπουν λύση ικανοποιητική, τα ευρύτερα γεωπολιτικά δεδομένα είναι ένας ακόμη λόγος για να προχωρήσουμε. Τα Σκόπια, πέραν του ονόματος είναι φυσικός μας σύμμαχος. Η δε επίλυση του ζητήματος, θα μας επιτρέψει και πάλι να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική μας θέση στα Βαλκάνια.

Και πρέπει να πω ότι, διαφωνώ με τη θέση της ΝΔ. Σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να υπεκφεύγει βάζοντας ως όρο τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να κάνουν τον κύριο Καμμένο ρυθμιστή αυτής της εθνικής υπόθεσης”