Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ  ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

 

Ένα ενδιαφέρον κείμενο εξέδωσε η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ» Ξάνθης, μία από τις πολιτικές οργανώσεις της ΛΑΕ στην οποία συμμετέχει πλήθος αγωνιστών φοιτητών της πόλης μας, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές στα Επιμελητήρια. Επειδή μάλιστα αποτελούν την πλειοψηφία της Πολιτικής Επιτροπής της ΛΑΕ Ξάνθης, αποφάσισαν και το εξέδωσαν ως ΛΑΕ Ξάνθης. Αυτό είναι ασφαλώς αναφαίρετο δικαίωμα μιας πλειοψηφίας σε ένα δημοκρατικό πολιτικό χώρο. Αν και συνήθως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια διαλόγου και σύνθεσης των απόψεων διαφορετικών πολιτικών οργανώσεων ή συνιστωσών, όταν εκδίδεται ένα Δελτίο Τύπου που εκπροσωπεί όλο το κόμμα.

Ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και υπεύθυνος Τύπου της ΛΑΕ, θα ήθελα να τονίσω ότι σωστά οι φοιτητές μας επισημαίνουν ότι  ολοκληρώνεται η προσπάθεια από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένων πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης να εκληφθούν τα μνημόνια ως κανονικότητα. Να συνηθίσει ο ελληνικός λαός στο γεγονός ότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις μικρών κατοικιών και βιοτεχνιών, είναι απόρροια της κυκλικής οικονομικής κρίσης του οικονομικού συστήματος. Ότι είναι κάτι φυσικό που πρόκειται να αντιστραφεί, όταν η οικονομία της χώρας θα πάρει τα επάνω της και θα επιτευχθεί η άνοδος και η ανάπτυξη.

Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η χώρα, ενταγμένη υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες λήψης επιστημονικά ορθών και δημοκρατικών αποφάσεων                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      στην ΟΝΕ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, έχει χάσει τη σχετική αυτονομία της. Είναι αδύνατον να ασκήσει ανεξάρτητη νομισματική και κατ’ επέκταση οικονομική πολιτική, ώστε να ενισχύσει διαφαινόμενες δυνατότητες εξόδου από την οικονομική και θεσμική κρίση. Με τα μνημόνια, χάριν της ενίσχυσης των οικονομιών των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών και της αναγκαιότητας ισχυροποίησης της ανταγωνιστικότητάς τους στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, έχει προδιαγραφεί η οικονομική μας πορεία. Για τα επόμενα 20, αν όχι για πολύ περισσότερα  χρόνια! Όπως και πολλών άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ο μηχανισμός λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει δέσει τη χώρα μας σε αόρατα δεσμά, με αποτέλεσμα να χαρακτηριζόμαστε πλέον ως ένα οικονομικό προτεκτοράτο και οι έλληνες πολίτες ως σύγχρονοι δουλοπάροικοι. Η διατυμπανιζόμενη ως σανίδα σωτηρίας «έξοδος στις αγορές» όχι μόνο δεν αποτελεί πανάκια, αλλά θα προσδώσει στη χώρα μας πρόσθετες οικονομικές δεσμεύσεις και επιβαρύνσεις. Διότι πολύ απλά, το επιτόκιο δανεισμού μας θα είναι πολλαπλάσιο και θα αποτελέσουμε έρμαιο των διεθνών τοκογλύφων. Όχι ότι τώρα μας προστατεύει και μας υπερασπίζεται κανείς. Έτοιμοι είναι να μας αγοράσουν ολόκληρους, αντί πινακίου φακής. Τράπεζες, αεροδρόμιο, δρόμους, ξενοδοχεία, νησιά και άλλα ακίνητα, φυσικό και ορυκτό πλούτο μέχρι και τον αέρα και τον ήλιο  που διαθέτει η χώρα μας.

Συνεπώς, η απόφαση των φοιτητών μας «δεν δίνουμε την παραμικρή στήριξη σε αντιλήψεις που προωθούν μνημονιακές πολιτικές και συμβάλλουν στην περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού και των εργαζομένων…» είναι απολύτως σωστή και με αυτόν τον μπούσουλα έχω πραγματοποιήσει όλες τις παρεμβάσεις μου στο Επιμελητήριο Ξάνθης και όπου αλλού συμμετείχα όλα αυτά τα χρόνια. Θα έπρεπε, κανονικά, οι φοιτητές μας να το γνωρίζουν αυτό, όσοι τουλάχιστον ασχολούνται κάποια χρόνια με τα κοινά που δεν αφορούν μόνον τα του Πολυτεχνείου.

Αλλά εκείνα, κυρίως,  τα οποία θα έπρεπε να λάβουν στο εξής υπόψη τους είναι:

Πρώτο, η ΛΑΕ δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση ότι είναι επιλήψιμο να είναι ή να γίνει κάποιος επιχειρηματίας, ακόμη κι αν στην απόφασή του αυτή δεν οδηγηθεί από ανάγκη εξασφάλισης εργασίας, όπως μάλλον θα συμβεί στο άμεσο μέλλον και με πολλούς από τους αποφοίτους των ΑΕΙ της χώρας μας. Ο ταξικός εχθρός της εργατικής τάξης, δεν ήταν ποτέ ούτε είναι η δραστήριοι ΕΒΕ που πασχίζουν στην δημιουργία και ανάπτυξη οικονομικών οντοτήτων. Τουναντίον, αυτοί αποτελούν  τους φυσικούς συμμάχους της στην αντιμετώπιση των μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών πρακτικών που στις μέρες μας μεταφράζονται σε νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές. Αυτές μαστίζουν σήμερα την χώρα μας και όχι ο «φιλελευθερισμός» του πρώτου μισού του προηγούμενου αιώνα. Πέραν αυτού, πολλοί εκπρόσωποι της κυρίαρχης αστικής τάξης είναι μέλη της χρηματοπιστωτικής και εισοδηματικής οικονομικής ελίτ σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς ποτέ να υπάρξουν «λυσσασμένοι επιχειρηματίες». Αντιθέτως στα νιάτα τους αρκετοί από αυτούς ανήκανε σε αριστερές επαναστατικές οργανώσεις και φθάσανε σε τεράστιες οικονομικές απολαβές και σχηματισμό περιουσίας μέσω της εξαργύρωσης της ιδεολογίας τους με σημαίνουσες θέσεις σε πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς (ας μην αναφέρουμε ελληνικά ονόματα).

Δεύτερο, η ΛΑΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα και με την καλώς εννοούμενη «ιδιωτική πρωτοβουλία», όταν αυτή δεν αποτελεί προπέτασμα αθέμιτων παρεμβάσεων ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών επιχειρήσεων και της χρηματοπιστωτικής ελίτ στη λειτουργία της οικονομίας της χώρας μας. Αντίθετα, θεωρεί ότι η ανάπτυξη της υγιούς δημιουργικής πρωτοβουλίας σε όλους τους τομείς των ανθρώπινων δραστηριοτήτων έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η συνένωσή τους σε Clusters, ΙΚΕ, ΚΥΝΣΕΠ, Συνεταιρισμούς κλπ. σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την σχετική ανεξαρτησία και την ανόρθωση της χώρας μας, την ευημερία των κατοίκων της.

Τρίτο, η ΛΑΕ δεν αντιμετωπίζει εχθρικά όλους τους επιχειρηματίες και σε καμιά περίπτωση δεν απομονώνεται ή αποστασιοποιείται από τα συνδικαλιστικά και θεσμικά τους όργανα, ούτε σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ούτε στις συνενώσεις των σωματείων σε ανώτερα τοπικά, κλαδικά ή πανελλήνια όργανα. Προφανώς οι φοιτητές της «Αριστερής Ανασύνθεσης» της ΛΑΕ Ξάνθης, δεν αναφέρονται στους αυτοσυντήρητους και μικρομεσαίους ΕΒΕ που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών του ακριτικού τόπου όπου ζουν και σπουδάζουν, όταν διαπιστώνουν ότι «επιδίδονται σε έναν λυσσαλέο πόλεμο πολιτικής επιρροής, με δεδομένο το μεγάλο φαγοπότι που ανοίγει σε διάφορους κλάδους». Η μεταφορά των κατά τα άλλα ορθών γενικών θεωρητικών επεξεργασιών σε πρακτικό επίπεδο άσκησης πολιτικής και μάλιστα τοπικής, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες συγχύσεις και λανθασμένες στοχεύσεις. Εχθρός του φοιτητικού, όπως και του εργατικού κινήματος δεν είναι οι ΕΒΕ και οι ΜμΕ, όπως εμμέσως διορθωτικά επισημαίνεται σε άλλο σημείο του Δελτίου Τύπου. Οι ενέργειες των συνδικαλιστικών και θεσμικών εκπροσώπων των ΕΒΕ και των ΜμΕ, να προστατεύσουν τις οικονομικές οντότητες στην ΑΜΘ και σε όλη τη χώρα από τις καταστροφικές πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ, υποστηρίζονται σθεναρά από την ΛΑΕ που σχηματίστηκε από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την συνθηκολόγηση και προδοσία του αμετροεπή προέδρου του κόμματος και των αυλικών του με την τερατόικα και τους κατ’ ευφημισμό λεγόμενους «θεσμούς».

 

Θα ξενίζει ασφαλώς που οι φοιτητές της ΛΑΕ Ξάνθης δεν στηρίζουν κανέναν συνδυασμό του Επιμελητηρίου, αν και ο Πρόεδρός του ζήτησε δημόσια την υποστήριξη και του συνδυασμού του ΚΚΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο Επιμελητήριο Ξάνθης δεν περισσεύει κανείς».

Δεν πειράζει πάντως, αρκεί να στηρίξουν το άτομό μου που έντιμα και με ειλικρίνεια τους ενημέρωσα από την αρχή για τις δυνατότητες σύστασης ενός ανεξάρτητου προοδευτικού συνδυασμού και ζήτησα την άποψή τους για τυχόν συμμετοχή μας. Απασχολημένοι με τα σοβαρά φοιτητικά τους προβλήματα, δεν κατάφεραν να την διατυπώσουν έγκαιρα.  Όχι προς επίτευξη μιας οριακής επιτυχούς εκλογής μου, αλλά για την εφαρμογή όσων επαγγέλλονται στο αγωνιστικό τους μήνυμα προς τους βιοτέχνες, επαγγελματίες και εμπόρους της πόλης μας. Τους Μμ Επιχειρηματίες, δηλαδή, τους οποίους στο εξής θα μπορέσουν να γνωρίσουν καλύτερα. Αρκεί να συμμετάσχουν σε κάποιες τουλάχιστον από τις αναπτυξιακές εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου. Πράγμα που ισχύει και για το ακριβοθώρητο επιστημονικό προσωπικό του Πολυτεχνείου μας, λόγω ανυπαρξίας σύνδεσης δράσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών και θεσμικών ιδρυμάτων του τόπου.

 

αντωνης κοσμιδης

μέλος της ΠΕ της ΛΑΕ Ξάνθης

υπεύθυνος τύπου & επικοινωνίας

Δελτίο Τύπου ΛΑΕ Ξάνθης

Η ψήφιση του τέταρτου μνημονίου ολοκληρώνει την προσπάθεια να παρουσιαστούν τα μνημόνια ως κανονικότητα. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επενδύσει στο αφήγημα της ανάπτυξης, υποβοηθούμενη από τη Ν.Δ., που επικεντρώνει την αντιπολίτευσή της στο «χρειαζόμαστε ακόμη πιο νεοφιλελεύθερη πολιτική». Οι επιχειρηματίες επιδίδονται σε έναν λυσσαλέο πόλεμο πολιτικής επιρροής, με δεδομένο και το μεγάλο φαγοπότι που ανοίγει σε διάφορους κλάδους. Τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα αναζητούν διεξόδους επιβίωσης μέσα σε μια δύσκολη συνθήκη, θεωρώντας κατάκτηση ενίοτε απλώς το να μη γίνουν χειρότερα. Η ακροδεξιά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία να σπρώξει την κοινωνική αγανάκτηση σε κατεύθυνση σχεδόν κανιβαλική.

Οι μνημονιακές πολιτικές, που εφαρμόζονται εδώ και 7 χρόνια, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ήταν η τομή προς το χειρότερο στις εκπορευόμενες από την ΕΕ και την Ευρωζώνη τα προηγούμενα χρόνια νεοφιλελεύθερες πολιτικές, έχουν οδηγήσει το λαό σε φτωχοποίηση, την οικονομία σε αδιέξοδο.

ΕΕ-ΔΝΤ και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις στοχοποίησαν τις μικρομεσαίες –ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές – επιχειρήσεις (ΜμΕ) οδηγώντας τους φτωχούς αλλά και μεσαίους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους (ΕΒΕ) σε δραματική μείωση εισοδημάτων, αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, σε «λουκέτα», κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε βάρος των επιχειρήσεων και της ατομικής περιουσίας τους, στην ανεργία και απόγνωση.

Στο πλαίσιο αυτό ως ΛΑΕ Ξάνθης θεωρούμε οτι κανένα μέλλον δεν έχουμε με τη συνέχιση των μνημονίων και των φιλελεύθερων πολιτικών που μαστίζουν την χώρα. Χρειάζεται σήμερα ένα νέο ελπιδοφόρο, εναλλακτικό στα μνημόνια και στον ευρωμονόδρομο, σχέδιο, για την αντικαπιταλιστική ανατροπή.

Η ενεργοποίηση και αγωνιστική κινητοποίηση όλων μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες – μακριά από λογικές ανάθεσης – αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.

Υπό αυτή την έννοια, στις εκλογές του ΕΒΕ Ξάνθης στις 3-4 Δεκέμβρη, ως ΛΑΕ Ξάνθης δεν δίνουμε την παραμικρή στήριξη σε αντιλήψεις που προωθούν μνημονιακές πολιτικές και συμβάλλουν στην περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού και των εργαζομένων, σε «υπερκομματικούς» συνδυασμούς, που το μόνο το οποίο καταφέρνουν είναι να αποκρύπτουν και να ξεπλένουν τους βασικούς υπευθύνους της υπάρχουσας κατάστασης. Το ίδιο ισχύει και για συνδυασμούς που κατεβαίνουν υπο την αιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελούν κυβερνητικές παρατάξεις, οι οποίες μας διαμηνύουν απο τη μια το τέλος της λιτότητας και των μνημονίων και απο την άλλη εντείνουν την αφαίμαξη του λαικού εισοδήματος και των ΜμΕ, επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

Η Λαική Ενότητα, σε καμία περίπτωση δεν δίνει στήριξη στους συνδυασμούς  «Επιχειρηματική Δράση – Αναπτυξιακή Πορεία» και “Συν Επιχειρώ”.