Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017  [21.00] Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις)

Ρεσιτάλ πιάνου με έργα Beethoven, Mendelssohn, Ravel και Χατζιδάκι.

Πίσω από τον πύργο του ρολογιού κι ανηφορίζοντας αντικρίζουμε το «Grand Maison» τον σημερινό «Πολυχώρο τέχνης & σκέψης» το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις.

Στο ρεσιτάλ πιάνου  η Ελλάδα -Αγγελίνα Παύλου, θα παρουσιάσει έργα Beethoven, Mendelssohn, Ravel και Χατζιδάκι. Η νεαρή Ξανθιώτισσα, απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας με τη συμπλήρωση του 2ου έτους σπουδών της στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance του Λονδίνου επιστρέφει στη γενέτειρα της  για να μοιραστεί μαζί μας τέσσερις σημαντικές δημιουργίες στο συνθετικό έργο 4 εμβληματικών συνθετών του 19ου και 20ου αιώνα.    Εκτός από τη σονάτα op.31 no.2 του Ludwig van Beethoven και τα Valses nobles et sentimentales του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Maurice Ravel, θα απολαύσουμε ένα από τα σημαντικότερα έργα του Felix Mendelssohn, τα Variations Serieuses (Σοβαρές Παραλλαγές). Το απόγευμα θα ολοκληρωθεί με τη σουίτα “Για μια μικρή λευκή αχιβάδα” του Μάνου Χατζιδάκι.

Είσοδο ελεύθερη.  Πληροφορίες – Κρατήσεις:  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421

Σχετικά με το κτίριο

Το κτίριο που ανέγειρε ο Εβραίος επιχειρηματίας Ιsaac Daniel, είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα αποτύπωσης της κοσμοπολίτικης αντίληψης της Ξάνθης των αρχών του προηγούμενου αιώνα στην αρχιτεκτονική. Η εξαιρετική του αναπαλαίωση αναβιώνει με τον πιο έξοχο τρόπο το πνεύμα των πλέων ξακουστών ετών της πόλης στον παραδοσιακό της οικισμό, όπως και το πολιτισμικό και κοινωνικό μωσαϊκό εκείνης της περιόδου. Επικράτησε την τελευταία δεκαετία να ονομάζεται σπίτι Χατζιδάκι. Χτίστηκε 1890 ως Le Grand Maison και στην πορεία των 130 ετών περίπου ήταν γνωστό επίσης ως Μέγαρο Σαρκούτσου ή Οικονομική Εφορία του Μεσοπολέμου ή Ταξιαρχία ή Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης.

 

Να μην ξεχάσω το φεστιβάλ του μήνα

9ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής IΙ

Ιούνιος – Αύγουστος 2017   9η περίοδος / «η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής»

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..  / Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

 

Εγγραφές – αιτήσεις συμμετοχής για τη μουσικής κατασκήνωση 

Τετάρτη 2 έως και Κυριακή 6 Αυγούστου

Η μουσική κατασκήνωση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες περιφερειακές δομές σεμιναριακών κύκλων με σολίστες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια.  Αξιοποιούνται νέες δομές (κατασκηνώσεις της Α/θμιας Εκπ/σης στα Αρχαία Άβδηρα) και οι εκπαιδευτικές δράσεις συνδυάζονται με αναψυχή σ’ ένα πραγματικά πανέμορφο περιβάλλον. Τα μαθήματα, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και οι στιγμές στην κατασκήνωση μάς οδηγούν στη δημιουργία μιας «παρέας» που αγαπά την Ανατολική Μουσική. Το κόστος συμμετοχής είναι το χαμηλότερο δυνατό.  Με την συνεργασία της Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ξάνθης – επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων «Τα Αρχαία Άβδηρα».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 2017 περιλαμβάνει:

Ι. “Μικρασιατικό τραγούδι”  Σεμινάρια 2 – 6 Αυγούστου 2017

Κατερίνα Παπαδοπούλου (4-6 Aυγούστου) Προετοιμασία: Χρήστος Μπαρτζόπουλος (2-3 Αυγούστου)

ΙΙ. “Μουσικό σύνολο λόγιας μουσικής της Πόλης” Σεμινάρια 2 – 6 Αυγούστου 2017

Ευγένιος Βούλγαρης & Σωκράτης Σινόπουλος

Εγγραφές – αιτήσεις συμμετοχής πληροφορίες: http://www.fex.org.gr/anakoinoseis/moysiki-kataskinosi

 

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  •  ΣΕΚΕ ΑΕ  • ΣΜΥΡΔΕΞ ΑΕ    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ  • Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ»  •  ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ  •  ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  •  BOUTIQUE HOTEL 1905 •  MEZEBAR– Bar & Gril  •  ΣΚΑΡΠΕΛΟ – συντήρηση έργων τέχνης   •  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» •   BIOLIVE σαπωνοποιείο Ξάνθης  •  ΑΒΑΞ – Βιοαέριο Ξάνθης •  

 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης   

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI