Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για το κάπνισμα

Λευκωσία: Ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση η οποία άρχισε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, η Oλομέλεια της Βουλής, ψήφισε το νομοσχέδιο που για αρκετούς μήνες βρισκόταν υπό συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Από τους 44 παρόντες βουλευτές 22 υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, 21 ψήφισαν κατά, ενώ υπήρξε μία αποχή. Οι σχετικοί κανονισμοί εγκρίθηκαν με 23 ψήφους υπέρ και 21 κατά, ενώ η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εξώδικες ρυθμίσεις υπερψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ, 12 κατά 1 αποχή.

Πριν την ψηφοφορία υπερψηφίστηκαν τροπολογίες που επιτρέπουν το κάπνισμα σε καθορισμένα δωμάτια ξενοδοχείων και ειδικά διαμορφωμένους χώρους καπνιστών εντός του ξενοδοχείου, όπως και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ, πως ως ανοικτός εξωτερικός χώρος θεωρείται ο κάθε χώρος που καλύπτεται από στέγη και έχει μόνιμα ανοικτή τη μια πλευρά. Ακόμη, όταν ο ανοικτός εξωτερικός χώρος εφάπτεται στον εσωτερικό ή κλειστό χώρο, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση μόνιμου διαχωρισμού, όταν ο ανοικτός εξωτερικός χώρος διαθέτει μόνιμα ανοικτή μια τουλάχιστον πλευρά.

Επιπρόσθετα, τροπολογία του ΑΚΕΛ που αφορούσε απαγόρευση του καπνίσματος στο καζίνο, απορρίφθηκε. 

Απορρίφθηκε επίσης και πρόταση της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και της Συμμαχίας Πολιτών, να επιτρέπεται το κάπνισμα στο χώρο αναμονής των επιβατών στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι και στον οποίο απαγορεύεται η είσοδος σε ανήλικους.

Απορρίφθηκε ακόμη η πρόταση των πιο πάνω κομμάτων να επιτρέπεται το κάπνισμα σε δισκοθήκες και μπυραρίες, όταν το επιτρέπει ο ιδιοκτήτης και σε εστιατόρια, κάτω υπό προϋποθέσεις. Απ’ την άλλη, ψηφίστηκε η τροπολογία να επιτρέπεται το κάπνισμα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε ξενοδοχεία.

Σχετικά με τροπολογία που κατέθεσαν οι Οικολόγοι για απαγόρευση του καπνίσματος στις δημόσιες τουαλέτες, η Ολομέλεια ψήφισε υπέρ, ενώ δεν εγκρίθηκε τροπολογία του ίδιου κόμματος για αύξηση ποινών σε περίπτωση διάθεσης καπνικών προϊόντων σε ανήλικους. Απορρίφθηκε επίσης, τροπολογία για απαγόρευση καπνίσματος σε αθλητικούς χώρους.

Οι τροπολογίες του ΕΛΑΜ για διαγραφή της πρόνοιας περί της ευθύνης προσώπου που είναι υπεύθυνος σε χώρο απαγόρευσης του καπνίσματος και μείωση προστίμων, δεν εγκρίθηκαν από τη Βουλή.

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, που αναφέρει πως ο χώρος που συνδέει τον εσωτερικό χώρο με το χώρο που επιτρέπεται το κάπνισμα, να συνδέεται με θύρα.

Ανιδράσεις κομμάτων

ΔΗΣΥ: Η ψήφιση του νομοσχεδίου για έλεγχο του καπνίσματος είναι προς όφελος της δημόσιας υγείας

Η σημερινή ψήφιση του Νομοσχεδίου για τον έλεγχο του καπνίσματος αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη προς όφελος της δημόσιας υγείας και της καλλιέργειας μιας νέας κουλτούρας μεταξύ των πολιτών της χώρας.

Η οριακή όμως ψήφιση του Νομοσχεδίου αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι επιλέγουν να πολιτεύονται. 

Ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζοντας τόσο την σημασία των προνοιών του κυβερνητικού Νομοσχεδίου όσο και τις υποχρεώσεις μας λόγω του εναρμονιστικού του χαρακτήρα, αφού συνυπολόγισε τις ανησυχίες που ακούστηκαν κατά την διάρκεια των πολύμηνων συζητήσεων στην Επιτροπή Υγείας πλαισίωσε το Νομοσχέδιο με συγκεκριμένες βελτιωτικές τροπολογίες. Την ίδια ώρα μακριά από αγκυλώσεις και δογματισμούς ψηφίσαμε εκείνες τις τροπολογίες άλλων κομμάτων που κατά την εκτίμηση μας βελτίωσαν περαιτέρω την λειτουργικότητα του κυβερνητικού Νομοσχεδίου.

Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ενώ, τόσο το  ΑΚΕΛ, όσο και το ΔΗΚΟ ψήφισαν, το μεν πρώτο την δική μας τροπολογία, το δε δεύτερο, τροπολογίες της ΕΔΕΚ, εντούτοις στο τέλος, επέλεξαν να καταψηφίσουν το Νομοσχέδιο στο σύνολο του.

Με την ενέργεια τους αυτή έδειξαν να αδιαφορούν πρώτα και πάνω απ΄ όλα για την πιθανότητα επιβολής προστίμου εκατομμυρίων στην Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά πολύ περισσότερο θα επέτρεπαν την συνέχιση του καπνίσματος στους χώρους των σχολείων μας, στους παιδότοπους ακόμα και στα νοσοκομεία.

Ο ΔΗΣΥ εκτιμά πως σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μιας συγκροτημένης πολιτικής διαχείρισης του καπνίσματος με απόλυτο σεβασμό, σε όσους καπνίζουν αλλά πολύ περισσότερο σε όσους δεν καπνίζουν και χωρίς να παραγνωρίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας.

ΔΗΚΟ: Η πλειοψηφία της Βουλής «ξεδόντιασε« το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος

H σημερινή είναι μια μαύρη μέρα για τα δικαιώματα των μη-καπνιστών, των παιδιών μας και των καρκινοπαθών.
 
Η πλειοψηφία της Βουλής επέλεξε, με τροπολογίες που αναιρούν τις απαγορευτικές πρόνοιες της νομοθεσίας, να απονευρώσει και να ξεδοντιάσει τον σχετικό Νόμο.
 
Στην ουσία η Βουλή έχει καταργήσει το διαχωρισμό μεταξύ των κλειστών και των ανοικτών χωρών και από σήμερα επιτρέπεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους.
 
Ακόμη χειρότερα, ενώ το Κυβερνητικό νομοσχέδιο προνοούσε για ποινές 2000 ευρώ σε ιδιοκτήτες υποστατικών που παραβιάζουν τη νομοθεσία και επιτρέπουν το κάπνισμα σε χώρους που αυτό απαγορεύεται, η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας της Βουλής μειώνει αυτό το πρόστιμο σε 85 ευρώ με τη διαδικασία των «εξωδίκων».
 
Αυτές είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες εξελίξεις οι οποίες μας στέλνουν δέκα χρόνια πίσω σε ότι αφορά τη νομοθεσία του καπνίσματος.
 
Για να ικανοποιηθούν συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες υποστατικών, έχουν θυσιαστεί τα δικαιώματα των μη-καπνιστών, των παιδιών μας και των καρκινοπαθών.
 
H σημερινή είναι μια μαύρη μέρα για τη Βουλή.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών: H Βουλή ψήφισε ένα ελλιπή και ενδεχομένως επικίνδυνο νόμο
 
Σήμερα η Κυπριακή Βουλή είχε μία μεγάλη ευκαιρία να ψηφίσει ένα σωστό νομοσχέδιο που επιτέλους θα έθετε στη κατάλληλη βάση τον έλεγχο του καπνίσματος, όπως έχει γίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Δυστυχώς όλα τα κόμματα εκτός του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών άνοιξαν τεράστιες τρύπες στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που στην αρχική του μορφή είχε πολλές και θετικές πρόνοιες.
 
Για παράδειγμα, οι ποινές – χάδια που αφορούν την  προστασία των ανηλίκων, τη σύνδεση ανοικτών και κλειστών χώρων και τους επιτρεπόμενους χώρους καπνίσματος.
 
Δυστυχώς ακολουθήθηκε το…κυπριακό μοντέλο και σε αυτήν την περίπτωση.

Η αρχική ιδέα ήταν σωστή για περιορισμούς στο κάπνισμα, αλλά  η τελική εφαρμογή του εντελώς λανθασμένη, αφού προτιμήθηκε η εξυπηρέτηση των συμφερόντων, συγκεκριμένων επιχειρηματιών (πχ ξενοδοχεία, μεγάλα κέντρα διασκέδασης κλπ).
 

Πηγή: philenews