Η γερμανική Καγκελαρία δεν παρεκκλίνει της πάγιας θέσης της, περί συζήτησης για το χρέος μετά το 2018. Τι περιμένει η Ελλάδα από τις συνομιλίες Μέρκελ-Ομπάμα.

Το Βερολίνο υψώνει… τείχος μπροστά στις παραινέσεις του Μπαράκ Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πριν καν ο αμερικανός πρόεδρος πατήσει το πόδι του επί γερμανικού εδάφους, η Καγκελαρία αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατέδειξαν ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του πρώτου για ελάφρυνση του χρέους. Το Βερολίνο δεν παρεκκλίνει από την πάγια θέση του, για συζήτηση για το χρέος μετά το 2018 και αυτό εφόσον έχουν ολοκληρωθεί συγκεκριμένες ελληνικές υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα η δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτό άλλωστε επανάλαβε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στ.Ζάιμπερτ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «τόσο τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι παραμένουν σταθεροί στην απόφαση του Eurogroup τον προηγούμενο Μάιο σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόνο με την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων για το δεύτερο πρόγραμμα και σίγουρα όχι πριν το 2018».

Πριν τις δηλώσεις Ζάιμπερτ είχε προηγηθεί ο σχολιασμός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα όσα είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, με το γνωστό καυστικό του ύφος επισήμανε ότι «όποιος υπόσχεται ελάφρυνση χρέους προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η Ελλάδα πάρει αυτό που θέλει, τότε θα… παρατήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σε πιο ήπιο ύφος αλλά με σταθερά την χρονική «μετατόπιση» της διευθέτησης του χρέους μετά το 2018, αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει με τον Μπαράκ Ομπάμα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα σταθεί ιδιαίτερα στην σημασία συνέχισης των προσπαθειών, προκειμένου να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, εκτός από το μήνυμα για ελάφρυνση του χρέους, «μετέφερε» και την βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και να φέρει εις πέρας την δεύτερη αξιολόγηση. Ισως είναι η χρησιμότερη «διαμεσολάβηση» που μπορεί να προσφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα κατά την ομιλία του στο «Ιδρυμα» Σταύρος Νιάρχος, εξήρε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για τις μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να βρεθεί και πάλι ως απολογούμενη, για ενδεχόμενες καθυστερήσεις. Στόχος είναι η απόλυτη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα και γι΄αυτό μέσω και του προέδρου των ΗΠΑ, θέλει να καταστήσει σαφές, κυρίως προς το Βερολίνο, ότι είναι διατεθειμένη να πράξει ότι της αναλογεί και την δεσμεύει, αναμένοντας αντίστοιχες κινήσεις «καλής» θέλησης από τους εταίρους.