Γράφει η Φανή Μαραντά

Ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή βίωσαν προχτές (7/112016) οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και οι ακροατές της εκπομπής “Ταχυδρόμοι στα FM” του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης. Με αφορμή τη χτεσινή γιορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή ο πιλότος της 110 Πτέρυγας Μάχης (με έδρα τη Λάρισα) επισμηναγός Γιάννης Τζικόπουλος, γόνος της πόλης μας, με καταγωγή από το Καρυόφυτο.

Ο ιπτάμενος συμπατριώτης μας δέχτηκε τις βολές ερωτήσεων της Φανής (Μαραντά), του Νίκου (Κοσμίδη) και του Αλέξη (Δημαρά) και ανταπέδωσε με επιτυχία τα ” πυρά” :  παρουσίασε τις συνθήκες ζωής ενός πιλότου, την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωση που πρέπει να διαθέτει, για να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Με “πολύ διάβασμα”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής του στη Σχολή Ικάρων και καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του μπορεί να “επιβιώσει” ένας πιλότος.

Γενικότερα, όσοι ήμασταν συντονισμένοι τη Δευτέρα μεταξύ 6:00-7:00 στη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου, μπήκαμε μαζί με τον Γιάννη στο πιλοτήριο ενός μαχητικού αεροσκάφους και υποψιαστήκαμε την ευθύνη που φέρει ένας ιπτάμενος σε κρίσιμες στιγμές, όπως π.χ. κατά την αναχαίτιση ξένων αεροσκαφών, σκηνές που είναι συχνές, δυστυχώς, πάνω από το Αιγαίο.

Η σοβαρότητα, ωστόσο, η αυτοπεποίθηση και το ήπιο του χαρακτήρα που εξέπεμψε σε όλους μας ο Γιάννης σίγουρα μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς (και αυτό δεν καταγράφεται ως “ρητορεία” στα πλαίσια ενός άρθρου) και μας υποχρεώνουν να καταθέσουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, αντίδωρο προς τους κόπους και τις θυσίες που καταβάλλουν καθημερινά όλοι οι ιπτάμενοι στον βωμό του συλλογικού συμφέροντος.