Έλλειψη πολιτικής ταυτότητας; Σύμπνοια; Τα λάθη της συμπολίτευσης ενώνουν την αντιπολίτευση ή αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στον δήμο Ξάνθης;

 

Με αφορμή την τελευταία απόφαση της αντιπολίτευσης να μην συμμετάσχει στην λογοδοσία του δημάρχου, την κοινή αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον δήμο Ξάνθης από ορισμένα θέματα κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, αποκομίζεται η εντύπωση ότι όλες οι παρατάξεις λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο σε κοινά θέματα και ο παρατηρητής έχει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός από τις πολιτικές των αντιπολιτευομένων παρατάξεων.

Την απάντηση σε αυτήν την αίσθηση δίνει ο Ιπποκράτης Καμαρίδης ο οποίος κάνοντας αναφορά στην τελευταία κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων να μην παραβρεθούν στον απολογισμό του δημάρχου ανέφερε ότι η κάθε παράταξη έχει την δική της πολιτική, όμως και η ανυπαρξία έργου από την συμπολίτευση δεν δίνει και μεγάλο περιθώριο αντίδρασης και αυτός είναι ο λόγος που οι παρατάξεις αποχώρησαν με κοινή τους δήλωση από τον απολογισμό για να συμπληρώσει: «Άντε και καλά η δική μας παράταξη τα βλέπει όλα λάθος, αλλά όλες οι παρατάξεις να βλέπουν το ίδιο λάθος γίνεται»; Για να συνεχίσει λέγοντας ότι στις σωστές παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, όπως δεσμευτήκαμε, τις στηρίξαμε, όμως όλα αυτά που αναφέρονται στο πολυτελές φυλλάδιο, το οποίο κανένας δεν γνωρίζει πόσο κόστισε στους συνδημότες μας, δεν τα έκανε η δημοτική αρχή. Άρα καλώς δεν συμμετείχαμε σε μία αυτοπροβολή χωρίς κανένα νόημα για τους δημότες μας».

Ο Δ. Μπένης μιλώντας στην xanthitimes.gr ανέφερε ότι όλοι βλέπουν το προφανές και τα λάθη της δημοτικής αρχής ενώνουν την αντιπολίτευση. «Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την δημοτική αρχή, όταν όμως δεν σου το επιτρέπουν δεν έχεις και μεγάλα περιθώρια αντίδρασης».

Ο Δ. Μπένης χαρακτήρισε τον απολογισμό του δημάρχου παρωδία και σχολιάζοντας όλα όσα αναφέρονται στο πολυτελές φυλλάδιο, είπε ότι δεν είναι όλα όσα αναφέρονται εκεί μέσα έργο δικό του. «Δεν μπορεί να εμφανίζει δικό του έργο τα προνοιακά επιδόματα».

Τέλος, κάνοντας αναφορά για το θετικό ταμειακό αποτέλεσμα του δήμου, είπε ότι κρατά λεφτά για να κάνει έργα την προεκλογική περίοδο.

Ο Ν. Ανταμπούφης μιλώντας για την συμπόρευση στο προαναφερόμενο θέμα, είπε ότι είναι δείγμα ανεξαρτησίας. «Η παράταξη μας δεν έχει κανένα πρόβλημα να σύμπνοιας, συμπόρευσης αρκεί αυτό να γίνεται δημόσια».

Ακολούθως μίλησε για την υποβάθμιση του θεσμού της απολογίας του δημάρχου με αποκλειστική ευθύνη του ιδίου, όπως έγινε και στο παρελθών με τον προηγούμενο δήμαρχο Μ. Στυλιανίδη, για να συμπληρώσει ότι χωρίς την συμμετοχή των πολιτών όλο αυτό το θέατρο δεν έχει καμία αξία. «Δεν συμμετείχαμε γιατί πιστεύουμε ότι ο απολογισμός που παρουσιάζεται στο διαφημιστικό έντυπο δεν προσδίδει κάτι στον θεσμό».

Τέλος ο Ν. Ανταμπούφης είπε ότι δεν είναι δυνατόν το διαφημιστικό φυλλάδιο να έρθει στα χέρια μας 4 ημέρες πριν την ειδική συνεδρίαση και να ήμασταν εμείς σε θέσει να κρίνουμε κάτι που από την πρώτη ματιά δείχνει ότι όλη η υπόθεση θυμίζει παρωδία. «Γιατί δεν το έφερε σε ένα είδος διαβούλευσης με τους πολίτες, να εκφράσουν και αυτοί την γνώμη τους και μετά πολύ ευχαρίστως να στηρίξουμε τον θεσμό».

Στην συνέχεια ο Σ. Τσιακίρογλου είπε ότι ο ίδιος είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει για την απόφαση της δικής του παράταξης και μόνον. Το πώς αντιδρά η κάθε παράταξη είναι θέμα που αφορά τον εαυτό της και μόνον.

Κάνοντας αναφορά για την απόφαση της μη συμμετοχής της παράταξης του στην απολογία του δημάρχου ανέφερε: «Δεν συμμετείχαμε γιατί είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχει να προσθέσει ή αφαιρέσει κάτι από τις πράξεις της δημοτικής αρχής παραπέμποντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του».

Μιλώντας ποιο συγκεκριμένα ο Σ. Τσιακίρογλου αναφέρθηκε στο ταμειακό απόθεμα των 10εκ. ευρώ το οποίο αυτή την στιγμή είναι ανενεργό και δεν αποδίδει στην κοινωνία της Ξάνθης.

Αναζητήσαμε τον Θ. Ξυνίδη επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να συνομιλήσουμε προκειμένου να καταγράψουμε την θέση της δικής του παράταξης.