Φίλιππος Νίκογλου 1871-1953

 

2-3 πράγμα τα που ξέρω για … την τέχνη και την ιστορία

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 [20.00]  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Θέματα νεότερης ιστορίας  / Φίλιππος Νίκογλου 1871-1953.

Έφεδρος Υπίατρος του Βουλγαρικού Στρατού. Ενημέρωσε τον Ελ. Βενιζέλο ότι οι Βούλγαροι σπεύδουν προς κατάληψη της Θεσ/νίκης

 

Νίκογλου Φίλιππος. Ο γόνος αυτός μεγάλης -Ελληνικής οικογένειας γεννήθηκε στην Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας το 1871, φοίτησε στα περίφημα Ζαρίφεια Εκπαιδευτήρια της Φιλιππούπολης και σπούδασε ιατρική στη Γερμανία και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Σόφια, όπου άσκησε την ιατρική ως χειρουργός.

Τον Σεπτέμβριο του 1885 η πατρίδα του η Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη) προσαρτήθηκε με πραξικόπημα που έκανε ο Βούλγαρος Ηγεμόνας Αλέξανδρος (παρά την Συνθήκη του Βερολίνου) και βιαίως οι Έλληνες κάτοικοί της έγιναν Βούλγαροι υπήκοοι. Κατά την επιστράτευση του Βουλγαρικού Στρατού στις 7 Σεπτεμβρίου 1912 ο Νίκογλου Φίλιππος παρουσιάστηκε ως Έφεδρος Υπίατρος στο Σαμάκοβο όπου συγκροτήθηκε το Κινητό Χειρουργείο (Εκστρατείας) της 7ης Βουλγαρικής Μεραρχίας με Διευθυντή ένα Εβραίο Αρχίατρο.

Ο Νίκογλου περιγράφει τις πρώτες μέρες των εχθροπραξιών και τα σοβαρά προβλήματα, τη χολέρα που μεταδόθηκε από τους Τούρκους και τη δυσχέρεια στην μετακίνηση, αναφέροντας ότι: «τα χειρουργεία διέθετον 18 – 20 άμαξες δια την μεταφοράν τραυματιών και 35- 45 τραυματιοφορείς, εδυσκολεύοντο δε να ακολουθήσουν την ταχυτάτην προέλασιν των μαχόμενων τμημάτων, η οποία υπαγορεύετο από στρατηγικούς και διπλωματικούς λόγους».

ΝικόλαοςΦωτιάδης, Επίτιμος Υδκτής Δ΄ Σ.Σ. Αντγος ε.α.

 

Θέματα νεότερης ιστορίας

Νέος κύκλος εκδηλώσεων της ΦΕΞ, Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – παράρτημα Ξάνθης, που έχουν ως στόχο όπως αναφέρει ο τίτλος της σειράς, να κάνουν γνωστά μια σειρά θεμάτων της νεότερης ιστορίας, που αφορούν και την περιοχή μας, στο ευρύτερο κοινό.

 

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 [20.00]  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Θέματα νεότερης ιστορίας  / Φίλιππος Νίκογλου

 

Τετάρτη 26  Οκτωβρίου 2016 [20.00]  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Θέματα νεότερης ιστορίας / Το έπος του ’40. Ξανθιώτες Ήρωες- Πολεμιστές (Α. Γεωργαντζής, Γρ. Λεοντιάδης, Χαρ. Καλαϊτζίδης).

 

Οργάνωση : ΦΕΞ

 ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ