Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα κατά την εναρκτήρια τελετή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που διεξάγεται στην ανατολική κινεζική πόλη Χανγκτζόου πως η G20 πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μείζονα ζητήματα.

Η G20 πρέπει να βρει μια κατεύθυνση και μια πορεία για την παγκοσμια οικονομία με στρατηγικό όραμα, δήλωσε ο Σι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, για να ανταποκριθεί στη ζήτηση της παγκόσμιας οικονομίας, η G20 πρέπει να στραφεί, από την αντιμετώπιση της κρίσης, στη μακροπρόθεσμη διακυβέρνηση της οικονομίας.

Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους και προκλήσεις όπως η ανεπαρκής αναπτυξιακή ορμή, η έλλειψη ζήτησης, η επαναλαμβανόμενη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το υποτονικό διεθνές εμπόριο και οι υποτονικές επενδύσεις, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Οκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη φάση, επισήμανε ο κινέζος πρόεδρος.

Η αναπτυξιακή ορμή που είχε φέρει το προηγούμενο κύμα τεχνολογικής προόδου εξασθενεί ενώ το τελευταίο κύμα τεχνολογικής και βιομηχανικής επανάστασης δεν έχει ακόμη πάρει μπροστά, τόνισε ο Σι.

Ο πληθυσμός γερνάει και η επιβράδυνση της πληθυσμιακής ανάπτυξης επιβαρύνει επίσης την οικονομία και την κοινωνία μεγάλων χωρών, δήλωσε.

Επιπλέον η οικονομική παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει οπισθοδρομήσεις καθώς ο προστατευτισμός σηκώνει κεφάλι και πλήττονται πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Παρά τη σημαντική πρόοδο στις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις, κίνδυνοι όπως η υψηλή μόχλευση συσσωρεύονται, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Ο κινέζος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες της G20 να συνταγογραφήσουν φάρμακα ώστε η υποτονική παγκόσμια οικονομία να μπει σ’ έναν δρόμο εύρωστης, βιώσιμης, ισορροπημένης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.