Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει την κατασκευή δικτύων κβαντικών επικοινωνιών σε πολλές πόλεις, ενώ ήδη κατασκευάζει γραμμή 1.000 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Πεκίνο και την Σαγκάη. Βασιζόμενη στις αρχές κβαντικής φυσικής, η κβαντική επικοινωνία παρέχει έναν νέο τρόπο για την επεξεργασία πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της κωδικοποίησης τους, της αποθήκευσης και της μεταφοράς τους καθώς και λογιστικές πράξεις, όπως και τον ακριβή χειρισμό των φωτονίων, των ατόμων και άλλων μικροσκοπικών σωματιδίων.

image

“Παραδοσιακά, η ασφαλής κρυπτογράφηση και η μεταφορά πληροφοριών εξαρτάται από πολύπλοκους αλγόριθμους, αλλά με την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, αυτό γίνεται πιο απλό», δήλωσε ο Pan Jianwei, καθηγητής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας. Η κβαντική επικοινωνία έχει το πλεονέκτημα της υπερ-υψηλής ασφαλείας, καθώς το κβαντικό φωτόνιο δεν μπορεί ούτε να διαχωριστεί, ούτε να αντιγραφεί. Είναι, ως εκ τούτου, είναι αδύνατη η υποκλοπή, δήλωσε ο Pan.

image

Ο Pan ήταν επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε το πρώτο κβαντικό δίκτυο μέσω οπτικής ίνας σε απόσταση 100 χιλιομέτρων το 2007. Το 2008 έχτισαν το πρώτο δίκτυο κβαντικών τηλεπικοινωνιών του κόσμου και το 2012 δημιούργησαν το πρώτο δίκτυο ευρείας κλίμακας. Τον Ιούλιο θα ενεργοποιηθεί ο πρώτο δορυφόρος κβαντικών τηλεπικοινωνιών από την Κίνα, που θα είναι και ο πρώτος στον κόσμο, ενώ τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσουν πειραματικά και οι τηλεπικοινωνίες μέσω αυτού.

Λιανίδης 9