«Το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας»

 

την Τρίτη 7 Ιούνη  στις 20:00΄στο Εργατικό Κέντρο

 

ομιλητής

Νίκος Φρέγκογλου, μέλος της Ε.Π. Αν. Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ

 Untitled ΑΡΘΡΟ

Ο λαός πρέπει να κάνει υπόθεση δική του το μέλλον και τη μόρφωση που θα ‘χει το παιδί του. Και σε αυτή την υπόθεση είναι αναντικατάστατο όπλο η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο των σύγχρονων δυνατοτήτων και αναγκών.

Η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο βρίσκεται στον αντίποδα των στόχων του κεφαλαίου για προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της κερδοφορίας του. Στο στόχο που βάζει η αστική τάξη για να παίξει το σχολείο πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση της ιδεολογικής της κυριαρχίας, των σάπιων και αντιδραστικών ιδεολογημάτων της.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική και αναγκαία. Είναι αποτέλεσμα της μελέτης των εξελίξεων στην οικονομία, των δυνατοτήτων που δίνει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις ώστε όλα τα κοινωνικά αγαθά, υλικά και πνευματικά, όπως η παιδεία και η επιστημονική έρευνα, που σήμερα είναι προνόμιο και μονοπώλιο της αστικής τάξης, να περάσουν στον κεντρικό σχεδιασμό, προγραμματισμό και έλεγχο από τους ίδιους τους δημιουργούς τους, να γίνουν κτήμα όλης της κοινωνίας.

Η πρόταση του ΚΚΕ δείχνει το δρόμο για μια άλλη κοινωνία που αξίζει να περπατήσουμε.

Μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος, η πιο σημαντική παραγωγική δύναμη, δεν απαξιώνεται, η μόρφωσή του δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε κόστος, άλλα αναγκαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας και κοινωνίας, κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν πετιέται στα αζήτητα της ανεργίας.

Σε αυτή την κοινωνία κανένα παιδί δεν αντιμετωπίζεται σαν ανήμπορο στη γνώση. Η κοινωνία και οι θεσμοί της είναι υπεύθυνοι για τη μόρφωση του παιδιού και την επαγγελματική αποκατάστασή του και όχι η οικογένεια όπως στον καπιταλισμό που φορτώνεται τα βάρη.

Γι’ αυτό το σχολείο και αυτή την κοινωνία αξίζει να παλέψει κάθε νέος.