Ημερίδα «Παιδιά μιας Διαχρονικής Κρίσης» 15 Μαΐου 2016
Παρουσίαση του Προγράμματος και των εννέα (9) κορυφαίων εισηγητών που έρχονται στην πολή μας από όλη την Ελλάδα, για την Ημερίδα του Σωματείου Φίλοι Παιδόπολης «Άγιος Γεώργιος» Καβάλας, που συνδιοργανώνεται με το Δήμο Καβάλας και το ΝΠΔΔ «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη & Προσχολική Αγωγή Καβάλας». Υποστηρίζεται δε από το Ινστιτούτο ΒΙΑ STOP, την ΠΝΟΗ, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας, την ΕΛΜΕ Καβάλας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας, τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, και την ΕΡΤ 3.
Στο Πρωινό Πάνελ από τις 10:30 έως τις 12:30 με θέμα την Αναδοχή
• Αγάπη Κανδυλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Bradford (Μ. Βρεττανία),
Με Πεδίο ειδίκευσης και γνωστικό αντικείμενο:Την Κοινωνική Εργασία στην εκπαίδευση, την παιδική προστασία και την Πολυπολιτισμικότητα Συμβουλευτική. Συγγραφέας βιβλίων σχετικά με την Κοινωνική Εργασία, τα Δίκτυα Κοινωνικής Προστασίας, σε πολυπολιτισμικές Κοινότητες. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή και Ελληνικά περιοδικά.
Θέμα εισήγησης:
«H σημασία της Ανάδοχης Φροντίδας στην Παιδική Προστασία: Από τη Διεθνή εμπειρία στην Ελληνική πραγματικότητα».
Από το πρότυπο και εξειδικευμένο στην Αναδοχή Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» που είναι ένα από τα τρία Κρατικά επίσημα αναγνωρισμένα ιδρύματα στην Αναδοχή και Παιδοθεσία, δύο Εισηγητές:
• Βασιλική Μπαρούχου, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Τμήματος Αναδόχων Οικογενειών,
Θέμα εισήγησης:
«Ο Θεσμός της Αναδοχής στις Δημόσιες Δομές Παιδικής Προστασίας. Η Εμπειρία απο το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αττικής “Η ΜΗΤΕΡΑ”».
• Κωνσταντίνα Ροΐδη, Δικηγόρος, νομική συνεργάτιδα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ»,
Θέμα εισήγησης:
« Νομική προετοιμασία και υποστήριξη των ανάδοχων τέκνων και των ανάδοχων γονέων».
Στο Κέντρο Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» πιστεύουν ότι η καλύτερη πρόνοια για το παιδί είναι η καλή οικογενειακή φροντίδα και ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μεγαλώνουν σε ομαλό οικογενειακό περιβάλλον.
• Κατερίνα Βορεινάκη, Κοινωνική Λειτουργός Mcs Δ/σης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος της ΜΚΟ «ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΓΚΑΛΙΑ», η οποία ιδρύθηκε το 2011 στη Ρόδο, με στόχο την προώθηση του θεσμού της αναδοχής, την υποστήριξη των ανάδοχων οικογενειών αλλά και την υποστήριξη των παιδιών που ζουν στους χώρους των ιδρυμάτων. Αναγνωρίζοντας, την αναγκαιότητα υποστήριξης του παιδιού και της οικογένειας σε μία εποχή όπου οι αρχές και οι ανθρώπινες αξίες περνούν κρίση.
Θέμα εισήγησης:
«Ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. στην Ανάδοχη Φροντίδα. Το παράδειγμα της Ανάδοχης Αγκαλιάς στη Ρόδο».
Στόχος του Σωματείου μας είναι: η μεταφορά της εμπειρίας από όλη την Ελλάδα, αλλά και οι καλές πρακτικές, για το θέμα της Αναδοχής, στην Κοινωνία και στους Επαγγελματίες της Καβάλας!

Και στο Απογευματινό Πάνελ από τις 2μμ – 4μμ
• Όλγα Θεμελή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστημίο Κρήτης,

programme new final imerida (1)
Είναι Διδάκτορας Εγκληματολογίας, κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας, και Νομικής. Έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος, σε Σεμινάρια Επιμόρφωσης Υπουργείων, Ιδρυμάτων. Αν και τα κύρια επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θέματα που αφορούν τα «δεινά του εγκλεισμού» και την ευάλωτη ομάδα των κρατουμένων, μετά την πενταετή της εμπειρία ως Ειδικού Επιστήμονα στο Συνήγορο του Παιδιού, τα τελευταία χρόνια ασχολείται ερευνητικά με την κατεξοχήν ευπαθή κοινωνική ομάδα, τα παιδιά, έχει συγγράψει μεταξύ των άλλων βιβλίων, το «μοναδικό»: «Τα παιδία καταθέτει». Η δικανική εξέταση ανηλίκων μαρτύρων, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίηση.
Είναι Τακτικό μέλος Επιστημονικών Επιτροπών-Συμβουλίων των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Υγείας, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Είναι Ιδρυτικό Μέλος των: Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Ψ.Ε), Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μητροπολιτικό Παρατηρητήριο (ΜΗ.ΠΑ), Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Συμβουλευτικής Ομιλίκων και Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για τη Μελέτη του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου.
Με Θέμα εισήγησης:
« Όταν “τα παιδία δεν παίζει”: Οι ανήλικοι ως ευάλωτη ομάδα στις σύγχρονες κοινωνίες».
• Έφη Μπέκου, Πολιτική Επιστήμων, ειδική στα θέματα ισότητας φύλων – πρώην Γενική Γραμματέας Πρόνοιας Υπουργείου Εργασίας, Κ.Α., Πρόνοιας
Ως Γενική Γραμματέας Ισότητας συνέβαλε στην προώθηση και πραγματοποίηση του θεσμού της υποχρεωτικής συμμετοχής των γυναικών στο 1/3 τουλάχιστον των υποψηφίων συμβούλων στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Πραγματοποίησε σειρά προγραμμάτων και μέτρων στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης καθώς και την Πανελλαδική Καμπάνια με τίτλο «Σπάστε τη Σιωπή», με την ιδιότητά της ως Προέδρου της Δημιουργικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας κατά των Γυναικών. Εισηγήθηκε και ολοκλήρωσε προγράμματα για την προώθηση της γυναικείας Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας για την ισότητα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για την καθιέρωση Σπουδών Φύλου στα Α.Ε.Ι.. Πιστεύει ότι είναι σημαντικό να έχουμε στα Ιδρύματα περιβάλλον που να προσομοιάζει με το οικογενειακό!
Θέμα εισήγησης:
«Η συνύπαρξη των δυο φύλων των φιλοξενούμενων παιδιών στα Παραρτήματα Παιδικής Προστασίας των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας».
• Αναστάσιος Κοφινάς, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Οικογένειας, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει μακροχρόνια εμπειρία στη Διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας.
Θέμα εισήγησης:
«Ο ρόλος των Παραρτημάτων Προστασίας Παιδιού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, για τη ψυχοκοινωνική φροντίδα ανηλίκων σε κίνδυνο. Στόχοι και προοπτικές».
• Κασσιανή Μαδεμλή, Ψυχολόγος, Παιδαγωγική Σύμβουλος προγραμμάτων Θράκης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος,
1949 – Ο Hermann Gmeiner μετά τη φρίκη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, ιδρύει την Αυστριακή Οργάνωση των Παιδικών Χωριών SOS και χτίζεται το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS στο Ίμστ του Τυρόλο. Και το 1975 Ιδρύονται τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος.
Η παιδαγωγική λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος εδράζεται στην ανθρωπιστική φιλοσοφία του HERMANN GMEINER, διέπεται από τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης των δημοκρατικών κοινωνιών και διασφαλίζει/προάγει στο μέγιστο βαθμό τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Τα Παιδικά Χωριά SOS αποτελούν το πλαίσιο εκείνο όπου τα παιδιά θα μεγαλώσουν μέσα σε «οικογένεια», στο δικό τους σπίτι, μαζί με τα αδέλφια τους και την δική τους Μητέρα SOS που τους δίνει τη φροντίδα και τη μητρική αγάπη που δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν από τη φυσική τους οικογένεια.
Το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης είναι το τρίτο που δημιουργήθηκε στην χώρα μας σε έκταση 15 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε το 2002 από τη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και η Νομαρχία Έβρου στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης.
Θέμα εισήγησης:
«Τα Παιδικά χωριά SOS Ελλάδος (Ν.Π.Ι.Δ.) ως Φορείς Παιδικής Προστασίας – και με ειδική αναφορά στο “Quality4Children Standards (Q4C)”».
• Ελένη Χρονοπούλου, είναι Κοινωνική Λειτουργός, στο Τμήμα Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Της «ΜΕΤΑδρασης»
Η «ΜΕΤΑδραση» είναι μια Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Στήριξης για την Επανένταξη ERSO (European Reintegration Support Organisations) και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009 με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη της διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εισέρχονται στην Ελλάδα περίπου 4.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των παιδιών παραμένει εκτός του συστήματος εθνικής προστασίας γιατί το υφιστάμενο πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, τόσο από άποψη νομοθετικής πρόβλεψης, όσο και εφαρμογής της Επιτροπείας στην πράξη, είναι ανεπαρκές.
Θέμα εισήγησης:
«Δίκτυο προστασίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων. «Από επισφαλείς συνθήκες στην ασφάλεια οικογενειακού πλαισίου».
Η κοινωνία μας θα πρέπει, παρά τα Μνημόνια, να αποκτήσει μια σύγχρονη αντίληψη στo πλαίσιο της οποίας παιδική προστασία σημαίνει: στηρίζω τους πιο ευάλωτους, εκείνους που είναι σε κρίση ή σε δυσκολία για να μεγαλώσουν εκείνοι τα παιδιά τους. Σε όποιες περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό περνάμε στις εναλλακτικές μορφές οικογενειακού τύπου, φροντίδας ανηλίκων.
Κάθε μεγάλη επιτυχία στον κόσμο πραγματοποιείται, όταν κάνουμε περισσότερα από ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε!
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Φίλοι Παιδόπολης «Άγιος Γεώργιος» Καβάλας.
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Παναγιώτης Αγαπητός Κατερίνα Βασιλοπούλου – Ταουσάνη

 Ημερίδα

του Σωματείου  Φίλοι  Παιδόπολης «Άγιος  Γεώργιος»  Καβάλας

με θέμα

«Παιδιά μιας Διαχρονικής Κρίσης»

 

 

Κυριακή 15 Μαΐου 2016.    09:30πμ – 16:30μμ  Αμφιθέατρο Π.Ε. Καβάλας

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

09.30 – 10.00: Εγγραφές – Καφές (συνοδευτικά)

10.00 – 10.30: Χαιρετισμοί – Έναρξη Ημερίδας

 

10.30 – 12.30: 1η  Θ.Ε:  Απoïδρυματοποιήση  –  Εναλλακτική φροντίδα ανηλίκων  

                                     (Επιτροπεία και  Αναδοχή ανηλίκων)

 

Συντονίστρια:

Μαρίνα Φιλιππίδου, Δικηγόρος, Msc, πρώην Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

 

Ομιλητές:

  • Αγάπη Κανδυλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης,

Θέμα εισήγησης:  «H σημασία της Ανάδοχης Φροντίδας στην Παιδική Προστασία: Από τη Διεθνή εμπειρία στην Ελληνική πραγματικότητα».

  • Βασιλική Μπαρούχου, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Τμήματος Αναδόχων Οικογενειών, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής – Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ»,

Θέμα εισήγησης: «Ο Θεσμός της Αναδοχής στις Δημόσιες Δομές Παιδικής Προστασίας. Η Εμπειρία απο το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αττικής “Η ΜΗΤΕΡΑ”».

  • Κωνσταντίνα Ροΐδη, Δικηγόρος, νομική συνεργάτιδα Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ»,

Θέμα εισήγησης: « Νομική προετοιμασία και υποστήριξη των ανάδοχων τέκνων και των ανάδοχων γονέων».

  • Κατερίνα Βορεινάκη, Κοινωνική Λειτουργός Mcs Δ/σης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος της ΜΚΟ «ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΓΚΑΛΙΑ»,

Θέμα εισήγησης: «Ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. στην Ανάδοχη Φροντίδα. Το παράδειγμα της Ανάδοχης Αγκαλιάς στη Ρόδο».

 

12.30 – 13.00: Ερωτήσεις – Συζήτηση.

13.00 – 13.30: Ελαφρύ (μπούφε) Γεύμα.

 

 

13.30 – 15:30:  2η Θ.Ε:  Δομές Παιδικής Προστασίας  –  Φροντίδας Ανηλίκων,                                    

                                             Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων.

 

Συντονίστρια:

Σεβαστή Χατζηφωτίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. 

 

Ομιλητές:

  • Όλγα Θεμελή,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης,

Θέμα εισήγησης: « Όταν “τα παιδία δεν παίζει”: Οι ανήλικοι ως ευάλωτη ομάδα στις σύγχρονες κοινωνίες».

  • Έφη Μπέκου, Πολιτική Επιστήμων, ειδική στα θέματα ισότητας φύλων – πρώην Γενική Γραμματέας Πρόνοιας  Υπουργείου Εργασίας, Κ.Α., Πρόνοιας

Θέμα εισήγησης: «Η συνύπαρξη των δυο φύλων των  φιλοξενούμενων παιδιών στα Παραρτήματα Παιδικής Προστασίας των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας».

  • Αναστάσιος Κοφινάς, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Οικογένειας, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

Θέμα εισήγησης: «Ο ρόλος των Παραρτημάτων Προστασίας Παιδιού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, για τη ψυχοκοινωνική φροντίδα ανηλίκων σε κίνδυνο. Στόχοι και προοπτικές».

  • Κασσιανή Μαδεμλή, Ψυχολόγος, Παιδαγωγική Σύμβουλος προγραμμάτων Θράκης, Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος,

Θέμα εισήγησης: «Τα Παιδικά χωριά SOS Ελλάδος (Ν.Π.Ι.Δ.) ως Φορείς Παιδικής Προστασίας – “Quality4Children Standards (Q4C)”».

  • Ελένη Χρονοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, Τμήμα Ασυνόδευτων Ανηλίκων, «ΜΕΤΑδραση»,  

Θέμα εισήγησης: «Δίκτυο προστασίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων. «Απο επισφαλείς συνθήκες στην ασφάλεια οικογενειακού πλαισίου».

 

15.30 – 16.00: Ερωτήσεις – Συζήτηση

16.00 – 16.30: Συμπεράσματα – Κλείσιμο Ημερίδας

 

 

Συνδιοργάνωση:

Σωματείο  Φίλοι  Παιδόπολης «Άγιος  Γεώργιος»  Καβάλας,    Δήμος Καβάλας

&

Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη – Προσχολική Αγωγή Καβάλας.

Με την Υποστήριξη:     

ΒΙΑ STOP,  ΠΝΟΗ,  Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας,  Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας,  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας,  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ε. Καβάλας,  Σύλλογος  Εκπαιδευτικών  Π. Ε. Καβάλας,  Ε.Λ.Μ.Ε., ΕΡΤ3.