Τριμερή συμφωνία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ρύπανσης λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων υπέγραψε χθες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Ισραήλ όπου και πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη, ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Η συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και η υπογραφή της συμφωνίας αποτελούν την απαρχή της υλοποίησης πτυχών της τριμερούς διακήρυξης της Λευκωσίας μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συμφωνία προνοεί την ετοιμασία ενός Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από υδρογονάνθρακες και την κινητοποίηση εξοπλισμού και προσωπικού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στόχος των τριών χωρών είναι να διενεργηθεί κοινή άσκηση ετοιμότητας στη θάλασσα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε, επίσης, σε διμερές επίπεδο, με τον Ισραηλινό υπουργό Περιβάλλοντος, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και τρόπους επωφελούς συνεργασίας κατά την υλοποίησή της, ζητήματα ανακύκλωσης καθώς και το θέμα της αξιοποίησης του ανακυκλωμένου νερού.