Αν κάποτε δοθεί ένα Νόμπελ για τις έρευνες στην παλαιογενετική, δηλαδή στην ανάλυση του αρχαίου DNA, ο Νο 1 υποψήφιος θα είναι μάλλον ο σουηδικής καταγωγής καθηγητής Σβάντε Πεέμπο. Είναι ο πρώτος στον κόσμο, ο οποίος «διάβασε» το γονιδίωμα του Νεάντερταλ και στην ουσία έδωσε σάρκα και οστά στο νέο επιστημονικό πεδίο της γενετικής «ανασκαφής», που φιλοδοξεί να ξαναγράψει την ανθρώπινη προϊστορία, όπως λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν έλθει στην Ελλάδα για να ανοίξει το Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας, με την ομιλία του στην Τεχνόπολη, το απόγευμα της Τρίτης 5 Απριλίου.

Ο Πεέμπο γεννήθηκε το 1955 στη Στοκχόλμη και ο πατέρας του, ο βιοχημικός Σούνε Μπέργκστρεμ, πήρε το Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής το 1982. Αν και αρχικά ξεκίνησε να σπουδάζει Αιγυπτιολογία, το μετάνιωσε και στράφηκε στην Ιατρική και στη Βιολογία, εξειδικευόμενος τελικά στην εξελικτική γενετική.

Σήμερα είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία και η ερευνητική ομάδα του, εδώ και χρόνια, βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς, όσον αφορά τις έρευνες στο προϊστορικό DNA. Είναι πολυβραβευμένος (με πιο πρόσφατο το πλουσιοπάροχο Βραβείο Breakthrourgh 2015, ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων), μέλος των επιστημονικών Ακαδημιών πολλών χωρών και αρκετά διάσημος για να συμπεριληφθεί από το ΤΙΜΕ στους «100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς».

Στη συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, ο Σ.Πεέμπο λέει ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι είναι Νεάντερταλ σε ποσοστό 2% και ότι πολλές από τις σημερινές αρρώστιες οφείλονται στα δικά τους αρχαία γονίδια που υπάρχουν ακόμη στο DNA μας.