Orpheus Descending/ Ο Ορφέας στον Άδη
στο 2ο Φεστιβάλ Αμερικανικού Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Κυριακή 24 έως και 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016
[19.00 & 21.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ και το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ «οδός ονείρων σε συνεργασία με το Αμερικανικό προξενείο, και την Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης, μας ταξιδεύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αφιέρωμα στον Tennessee Williams
Ο Τέννεση Ουίλλιαμς ( 1911 -1983), Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς. Έγραψε ποιήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα και μυθιστορήματα. Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1948 για το “Λεωφορείον ο Πόθος” και το 1955 για τη “Λυσσασμένη Γάτα”. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες, ενώ αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά με την ταινία
Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 & 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Orpheus Descending/ Ο Ορφέας στον Άδη/ 1h 57min / 1990 / Σκηνοθεσία: Peter Hall

Ένας άνδρας γύρω στα 30, με τυχοδιωκτικό παρελθόν που θέλει ν’ αφήσει πίσω του, φτάνει σε μια μικρή πόλη του αμερικανικού Νότου.
Ο μικρόκοσμος με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπος έχει δύο πλευρές. Από τη μία είναι αυτοί που εκφράζουν τις δυνάμεις του κακού, του θανάτου (γυναικούλες των οποίων η ζωή περνά με το να παρατηρούν και να σχολιάζουν τις ζωές των άλλων, άνδρες που ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση της βαθιά ρατσιστικής «τάξης» πραγμάτων, που στηρίζεται στη μισαλλοδοξία των λογής διακρίσεων: άνδρας-γυναίκα, πλούσιος-φτωχός, μαύρος-λεύκος, ντόπιος-ξένος, ηθικός-ανήθικος, κοινωνικά ενταγμένος-ανένταχτος κ.ο.κ.).
Η άλλη πλευρά εκφράζει τους καλούς (πρόσωπα που δεν πατούν καλά στις αυστηρά ορισμένες συντεταγμένες, που έχουν ανάγκη να ονειρεύονται κόσμους αθωότητας, που απελευθερώνονται από τη σκληρή, εξοντωτική καθημερινότητα ζωγραφίζοντας, που αντιστέκονται στην ψεύτικη ηθικολογία, τολμώντας να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, λαθρέμποροι που φτιάχνουν κήπους έρωτα).
Ο άνδρας θα λειτουργήσει ως καταλύτης: απωθημένες επιθυμίες και όνειρα θα βγουν στο φως, για να βουλιάξουν σύντομα στο τέλμα της κοινοτοπίας του κακού. Ο έρωτας δεν είναι αρκετά δυνατός για να εξασφαλίσει τη διαφυγή και την ελευθερία.
Η ήττα των αθώων της ιστορίας είναι εκκωφαντική.
Στα περισσότερα έργα του ο Τένεσι Ουίλιαμς αναμετριέται με αυτή την παλιά, στοιχειώδη αντίθεση και πάντα καταλήγει στο ζοφερό συμπέρασμα ότι η ποίηση (η «ποιητική» αντιμετώπιση της ύπαρξης και της πραγματικότητας) και τα όνειρα μπορεί να προσφέρουν διαφυγή, κάνοντας πιο ελαφρύ το άχθος της ύπαρξης…

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΞΑΝΘΗΣ
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα,(1971) με πλούσιο πρόγραμμα σε κινηματογραφικά αφιερώματα.
Οι συνεργασίες της με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν νέους δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές.
Ακόμη συμμετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια και παραγωγές. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης, τηλ. 25410 25421

Να μην ξεχάσω ακόμη να παρακολουθήσω ….
Εκδηλώσεις εργαστηρίων. Ενημερωθείτε για τις δράσεις των εργαστηρίων από www.facebook.com/FEXANTHI