Ξετυλίγεται σιγά σιγά το κουβάρι του τι ακριβώς συμβαίνει με το Catamaran που όλοι μας έχουμε αντιληφθεί να επισκέπτεται κάθε βράδυ το λιμάνι της Καβάλας και κάθε πρωί να αναχωρεί από αυτό. Το catamaran της εταιρίας Sea Jets εκτελεί δρομολόγια αποκλειστικά από το λιμάνι της Μυτηλίνης με προορισμό το αντίστοιχο της Καβάλας δίχως στάσεις ή άλλον προορισμό. Πολλοί δε είναι αυτοί που διερωτούνται αν το καταμαράν «κλέβει» όπως συνηθίζεται να λέγεται μεταφορικό έργο από τα πλοία της γραμμής και συγκεκριμένα της εταιρίας Hellenic Seaways που επίσης εκτελεί δρομολόγιο από τη Λέσβο προς Καβάλα. Ωστόσο σύμφωνα με το λιμεναρχείο Καβάλας το καταμαράν και η εταιρία που το ναυλώνει είναι καθ όλα νόμιμες αφού η δρομολόγηση του για την συγκεκριμένη και μόνο γραμμή είναι εγκεκριμένη από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών το γνωστό μας Σ.Α.Σ. όσο και από το Υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο με απόφαση του εξουσιοδοτεί το εν λόγω καταμαράν να εκτελεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη – Καβάλα καθημερινά από τις 23 Οκτωβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου όμως πιθανότατα η άδεια αυτή θα ανανεωθεί.

Όπως δε προκύπτει από την έρευνα μας το καταμαράν έχει ναυλωθεί με έναν αποκλειστικό, προς το παρόν, σκοπό. Την μεταφορά προσφύγων απευθείας από την Μυτιλήνη προς την Καβάλα και δια αυτού του λόγου δεν υπάρχουν άλλοι επιβάτες στα καταμαράν πλην των προσφύγων. Στα θετικά του καταμαράν είναι η ταχύτητα του αφού το δρομολόγιο εκτελείται σε μόλις 4 ώρες ενώ με το πλοίο της γραμμής ο χρόνος άφιξης είναι πολλαπλάσιος. Από την άλλη πλευρά όμως το εισιτήριο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό αφού με το πλοίο της γραμμής κοστίζει 35 ευρώ ένω με το καταμαράν φτάνει τα 80 ευρώ. Προφανώς κάποιοι μυρίστηκαν χρήμα και ανέλαβαν κατ’ αποκλειστικότητα με την έγκριση του υπουργείου το χρυσοφόρο δρομολόγιο.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι της εταιρίας είναι ενθουσιασμένοι με την απόδοση του δρομολογίου σε οικονομικούς όρους που σκέφτονται να αιτηθούν την μονιμοποίηση του ως τακτικό.