Είναι τραγικό οι δύο συνθήκες Ραμσάρ και Νατούρα που θεσπίστηκαν να διαφυλάττουν το περιβάλλον και να προστατεύουν την φυσική ζωή, να διώχνουν από μέσα τους τα οικόσιτα ζώα τα οποία στηρίζουν τις οικογένειες αυτών που τα έχουν. Ένα θέμα που σύμφωνα με τον πρόεδρο των αιγοπροβατοτρόφων Θανάση Λουκμακιά απασχόλησε όλους τους φορείς το μεσημέρι της Τρίτης στην Π.Ε. Ξάνθης και είχε σαν θέμα τις αδειοδοτήσεις των σταυλικών εγκαταστάσεων ιδιαίτερα στην περιοχή του δήμου Τοπείρου όπου σχεδόν ολόκληρος είναι ενταγμένος στις δύο συνθήκες.
Ποιο συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος διερωτάται, πώς είναι δυνατόν το ίδιο το κράτος να παραχωρεί εκτάσεις για κτηνοτροφική εκμετάλλευση και το ίδιο το κράτος να μην αδειοδοτεί αυτές τις εκμεταλλεύσεις.
Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στην συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ζαγναφέρη με τους κτηνοτρόφους του νομού και κατατέθηκαν οι ανάλογες προτάσεις όπου η Περιφέρεια θα αποστείλει στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να καμφθεί η γραφειοκρατία και να αδειοδοτηθούν επιτέλους οι κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την έκταση του νομού.
Το ποιο τρελό απ όλα είναι, όπως αναφέρει ο κ. Λουκμακιάς, ότι το ίδιο το κράτος έρχεται και βάζει πρόστιμα στους κτηνοτρόφους που κάνουν εγκαταστάσεις προκειμένου να στεγάσουν τα ζώα τους.