Σχέδιο για την επέκταση του ΕΝΦΙΑ και σε ακίνητα, καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», έκανε λόγο για ένα σχέδιο που έχει ήδη αποφασιστεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το οποίο προβλέπει ότι από το 2016 ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον νέο, διευρυμένο φόρο περιουσίας, ο οποίος θα έχει ως στόχο όχι μόνο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ που αποδίδει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, συνολικού ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός, τα πολυτελή ακίνητα που έχουν Έλληνες στην Ελβετία, στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις εκτός χώρας, καθώς και οι καταθέσεις που έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού, θα υπάγονται στον νέο αυτόν φόρο.

Να σημειωθεί ότι σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κ. Αλεξιάδης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για υψηλότερη φορολόγηση των επενδυτικών προϊόντων που διακρατούνται στο εξωτερικό.