Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Η Σαμοθράκη, το άλλο τουριστικό σμαράγδι του Βορείου Αιγαίου, δεν έχει τρόπο εδώ και δεκαετίες να διαχειριστεί τα απορρίμματα του.

Η απόφαση της πλοιοκτήτριας εταιρείας να μην μεταφέρει τα σκουπίδια του νησιού έχει λογική βάση.

Δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται σκουπίδια και επιβάτες μέσα στο ίδιο πλοίο.

Σταμάτησε για λίγες μέρες, είπε η εταιρεία, να μεταφέρει τα σκουπίδια του νησιού και πάγωσε όλος ο πολιτικός κόσμος γιατί οι πολίτες αντιδρούν και θέλουν το νησί καθαρό αλλά έχουν και την απαίτηση, αφού πληρώνουν, να μην συνταξιδεύουν μαζί με τα σκουπίδια και εδώ πλέον, βγαίνει στον αφρό, «καθαρή» οι ανεπάρκεια των πολιτικών τοπικών ταγών.

Το νησί κατοικείτε εδώ και αιώνες. Το πώς διαχειρίζονταν τα σκουπίδια τους, δεν έχει πλέον καμία σημασία αφού πρέπει σήμερα, αυτά να φύγουν από το νησί για να πάνε στον προκαθορισμένο χώρο που είναι η Κομοτηνή.

Το κόστος μεταφοράς από το νησί στην Αλεξανδρούπολη, είναι ασύμφορο. Να συνταξιδέψουν με τους επιβάτες του πλοίου είναι αντιαισθητικό και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Άρα;

Κάτι άλλο έπρεπε να κάνει ο τοπικός δήμαρχος. Τι; ας ρωτήσει, ας μάθει και ας το υλοποιήσει. Κάτι λέει ο κόσμος για ανακύκλωση.

Προφανώς στον διαχρονικό δήμαρχο του νησιού,  αυτό είναι μία άγνωστη λέξη. Θα μπορούσε κάλλιστα το πλοίο, αντί να μεταφέρει μαζί με τους ανθρώπους σκουπίδια, να μεταφέρει «χρήματα», δηλαδή ανακυκλωμένα απορρίμματα που θα έφερναν στον δήμο και έσοδα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δήμαρχε της Σαμοθράκης δεν μπορείς να είσαι εκεί μόνο για λεζάντα και «τζιβιτζιλίκια». Είσαι εκεί για να λύνεις προβλήματα και όχι να περιμένεις άλλοι να στα λύσουν.

Μία μικρής κλίμακας μονάδα ανακύκλωσης νομίζω θα βοηθούσε.