Με αφορμή την αναμεταβίβαστη του Δελτίου της Ε.Μ.Υ. από το Λ.Τ. Λάγους, λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην θαλάσσια περιοχή ευθύνης τους, συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Διοικητή του Λιμενικού Τμήματος Πόρτο Λάγος Α. Κιλίτση, σχετικά με τον απόπλου μικρών σκαφών, κυρίως αλιευτικών και φυσικά των ερασιτεχνών ψαράδων, από την ασφάλεια του λιμανιού, στην ανοιχτή θάλασσα σημειώνοντας ότι από την στιγμή που εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν είχαμε απόπλου μικρού σκάφους και οι αλιείς συνεργάζονται με το Λιμενικό Τμήμα στο θέμα της ασφάλειας τους..

Όπως μας ενημέρωσε ο Λιμενάρχης μέχρι στιγμής δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στην θαλάσσια περιοχή ευθύνης του και οι αλιείς ακλουθώντας τις συμβουλές των λιμενικών δεν «βγάζουν» τα σκάφη τους στην θάλασσα.

Ο κ. Κιλίτσης σημείωσε πώς οι καιρικές συνθήκες δεν ενδείκνυνται για τον απόπλου και σημείωσε ότι γίνεται άμεση ενημέρωση των συλλόγων των ψαράδων. Όπως σημείωσε το λιμενικό δεν απαγορεύει τον απόπλου και αυτό έγκειται στην απόφαση του πλοιάρχου ή του ιδιοκτήτη όταν πρόκειται για μικρά αλιευτικά σκάφη.

Οι επαγγελματίες ψαράδες συμμορφώνονται άμεσα γιατί λόγο της εμπειρίας τους δεν βγάζουν με αυτόν τον καιρό τα σκάφη τους έξω από το λιμάνι σημειώνοντας ότι και οι ερασιτέχνες αλιείς λαμβάνουν σοβαρά υπ όψη τις καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν που πολλές φορές μπορεί να είναι δυσμενέστερες των δελτίων καιρικών φαινομένων τοπικά, διευκρινίζοντας ότι μπορεί πολλές φορές το Δελτίο της Ε.ΜΥ. να δίνει την «Χ» κατάσταση αλλά τοπικά τα πράγματα να είναι χειρότερα.

Στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία απαγορεύεται ο απόπλους από το λιμεναρχείο αφού ληφθούν υπ όψη πολλοί παράμετροι κάτι που δεν ισχύει στα μικρά, κυρίως, αλιευτικά σκάφη και  έχει την κύρια ευθύνη ο πλοίαρχος.

Τέλος όπως ανέφερε ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος κ. Κιλίτσης, η κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στην θαλάσσια περιοχή ευθύνης του είναι κακή και καλό θα ήταν οι αλιείς να μην βγάλουν τα σκάφη τους από το λιμάνι.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ.

ΛΗΨΗ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ 26 02 2018_signed