Μπορεί ο ΠΑΟΚ να μην έχει πάρει ακόμα πρωτάθλημα, ο Ιβάν Σαββίδης όμως, μετά και τη πώληση του ΟΛΘ στο κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει, αναδεικνύεται σε κορυφαίο επιχειρηματία στη Βόρειο Ελλάδα.

Γαλλογερνανικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει και ο Ιβάν Σαββίδης αναδείχθηκε πλειοδότης για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Το κοινοπρακτικό σχήμα που πλειοδότησε με προσφορά ύψους 232 εκατομμυρίων ευρώ για το 67% του ΟΛΘ, αποτελείται από την Deutsche Invest Equity Partners, την γαλλική εταιρεία διαχείρισης λιμένων Terminal Link και εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Το κοινοπρακτικό σχήμα υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά ύψους 232 εκατομμυρίων ευρώ, αρκετά υψηλότερη από τις προσφορές που κατέθεσαν οι άλλοι δύο υποψήφιοι.

Το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για εξέλιξη ορόσημο που σηματοδοτεί νέα εποχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας συνολικά. Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από το εφάπαξ τίμημα, υποχρεωτικές επενδύσεις 180 εκ. ευρώ τα επόμενα επτά έτη.

Στην συνολική αξία πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από την σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει με τον ΟΛΘ, κι από την οποία θα προκύψουν άλλα 170 εκ. ευρώ έως το 2051. Η αρχική σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΘ υπεγράφη το 2001 και προέβλεπε την παραχώρηση ποσοστού 2% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ στο κράτος.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλάζουν οι όροι της σύμβασης παραχώρησης, με τον ΟΛΘ να πρέπει να παραχωρεί ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών στο δημόσιο έως το 2051, οπότε και ολοκληρώνεται η περίοδος παραχώρησης.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και στην συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.