Η έκρηξη σημειώθηκε σε πυρηνικό κέντρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Φλαμανβίλ. Πέντε άνθρωποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες, καθώς παρουσίασαν συμπτώματα ζάλης, συνέπεια των αναθυμιάσεων και του έντονου καπνού

Έκρηξη σημειώθηκε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα, στο πυρηνικό κέντρο της Φλαμανβίλ κοντά στη Μάγχη της Γαλλίας. Ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και ανδρών ασφαλείας από την περιοχή σπεύδουν στο σημείο. Πέντε άτομα αισθάνθηκαν αδιαθεσία από εισπνοή καπνού, χωρίς όμως να έχουν τραυματιστεί, ενώ οι υπεύθυνοι τονίζουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια της περιοχής.

Από την έκρηξη έχει προκληθεί πυρκαγιά στο σημείο στο εσωτερικό του κέντρου και πιο συγκεκριμένα στην αίθουσα μηχανημάτων, αλλά ευτυχώς, εκτός της πυρηνικής ζώνης. Οι αρχές αναφέρουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας. Η περιφέρεια δήλωσε άλλωστε πως δεν ενεργοποιείται κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο άμεσης επέμβασης, καθώς δεν εντοπίστηκε κίνδυνος διαρροής.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό τεχνικό ζήτημα, αλλά δεν αφορά σε πυρηνικό ατύχημα καθώς η έκρηξη προέκυψε εκτός πυρηνικής ζώνης” σημειώνει ο Ολιβιέ Μαρμιό, εκπρόσωπος της τοπικής αρχής στην περιοχή. “Πέντε άτομα εμφάνισαν συμπτώματα ελαφριάς ζάλης από την εισπνοή των αναθυμιάσεων, όμως δεν έχουν τραυματιστεί” σημειώνει ο ίδιος.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον αντιδραστήρα 1, από τους δύο που διαθέτει η εγκατάσταση σταμάτησε μετά το περιστατικό για λόγους ασφαλείας, παρά το γεγονός πως οι τοπικές αρχές σημειώνουν πως η κατάσταση βαίνει προς πλήρη ομαλοποίηση.