100 ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΑΙΝΟ

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης η αρχαιολόγος Νάγια Δαλακούρα
Εικοσιπέντε χρόνια ζωής μετράει πλέον ο θεσμός που έχει καθιερώσει ο Σύλλογος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων και αφορά στη βράβευση των αριστούχων μαθητών και μαθητριών που έλκουν την καταγωγή τους από τη συγκεκριμένη κοινότητα.
“Παλαιότερα δίναμε και κάποιο χρηματικό ποσό” λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Νάκος “αλλά στα χρόνια της κρίσης, περιοριζόμαστε στην απονομή επαίνων. Όμως για μας είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύουμε τις προσπάθειες των παιδιών μας και πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι πολύ όταν βλέπω παιδιά που έχουν γίνει ενήλικες και μου λένε ότι έχουν τον έπαινο μας σε κορνίζα”.
Φέτος δόθηκαν 100 έπαινοι σε ισάριθμους μαθητές που αρίστευσαν στο γυμνάσιο και το λύκειο και σε επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άλλωστε η εκδήλωση γίνεται στη δεδομένη περίοδο ακριβώς για να μπορούν να συμμετέχουν και οι φοιτητές που λείπουν μακριά από την Κομοτηνή.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στην εκδήλωση υπήρχε και ομιλήτρια που θα αναλύσει ένα θέμα που άπτεται της σαρακατσάνικης ιστορίας και κουλτούρας. Φέτος κεντρική ομιλήτρια ήταν η μουσειολόγος και αρχαιολόγος Νάγια Δαλακούρα η οποία ασχολήθηκε με την σαρακατσάνικη φορεσιά και την θέση που αυτή κατέχει στα μουσεία ανά την Ελλάδα για να πει με λίγα λόγια ότι η συγκεκριμένη φορεσιά είναι από τις πιο αγαπημένες των ελληνικών μουσείων αφού βρίσκεται ως έκθεμα σε πολλά από αυτά.