Της Άντζελας Πεΐτση

«Εκρηκτικό κοκτέιλ» για την τσέπη του καταναλωτή αναμένεται το νέο κύμα αυξήσεων σε υγρά καύσιμα, τσιγάρα – καπνό, καφέ, internet και κινητή τηλεφωνία. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ 24%, σύμφωνα με τους εκτιμητές της αγοράς, αναμένεται να οδηγήσει σε νέο περιορισμό προϊόντων τους καταναλωτές. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, πλέον, η τιμή των καυσίμων διαμορφώνεται στον τομέα των καυσίμων, στα 4 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, 10 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και 10-12 λεπτά στο υγραέριο κίνησης.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα διαγράφουν τρελή πορεία ανόδου και δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των τιμών και στις τιμές των διυλιστηριακών καυσίμων, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Όπως εξηγούν από την ΠΟΠΕΚ, αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα πρατήρια, θα αγοράζουν ακριβότερα πλέον τα καύσιμα, με άμεση συνέπεια την αύξηση της τιμής του τελικού προϊόντος για τον καταναλωτή εάν συνοπολογίσει κανείς και την αύξηση του ΕΦΚ.
Όπως αναφέρουν μέλη της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, η κατάσταση στη νησιωτική Ελλάδα, προδιαγράφεται ως «τραγική»
Όπως αναφέρουν μέλη της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, η κατάσταση στη νησιωτική Ελλάδα, προδιαγράφεται ως «τραγική» αφού εκτός από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αυξήθηκε και ο ΦΠΑ από 17% σε 24%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νησί της Αμοργού. Διαθέτει συνολικά δύο πρατήρια υγρών καυσίμων. Εκεί η βενζίνη αυξήθηκε από 1,77€ στο 1,92 – 1,93 € και το πετρέλαιο κίνησης από 1,35€ στο 1,53 – 1,55€.

Ομοσπονδία Βενζινοπώλων Ελλάδος

«Οι νέες αυξήσεις, σημαίνουν περισσότερα «λουκέτα», περισσότερες θέσεις ανεργίας και μείωση των εσόδων στα δημόσια ταμεία», υπογράμμισε μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης. «Εμείς έχουμε την εμπειρία ν’ αποδείξουμε πως από το 2009 που επιβλήθηκε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, είχαμε τα παραπάνω αποτελέσματα. Κι αυτή τη φορά δε θ’ αλλάξει κάτι», επεσήμανε και τόνισε: «Τώρα πια, με τις αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είμαστε ως χώρα, οι «πρωταθλητές» στην Ευρωζώνη. Υπολειπόμασταν από την Ολλανδία και τη Δανία, αλλά τώρα πραγματικά είμαστε «πρώτοι». Ο κ. Κιούσης, εκτίμησε πως μαζί με τον ΦΠΑ, «η βενζίνη θα φλερτάρει με τα δύο ευρώ».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καφεκοπτών

«Ο Ειδικός Φόρος στον καφέ επιβλήθηκε σε τρεις κλίμακες. Στον πράσινο, δηλαδή στον ωμό πριν επεξεργαστεί 2€, στον ήδη επεξεργασμένο που έρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτες χώρες, που είναι «έτοιμος» να μπει στο ράφι ή να καταναλωθεί σε μία καφετερία 3€ και στο στιγμιαίο 4€», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Καφεκοπτών, Γιώργος Κατράκης. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο zougla.gr, εξήγησε γιατί θα πάει η τιμή του ωμού καφέ στα 4€ για τον τελικό καταναλωτή. Μίλησε για τις αντιδράσεις και το διάλογο που είχαν και έχουν οι καφεκόπτες με τα συναρμόδια Υπουργεία, για την επιβολή Ειδικού Φόρου στον καφέ κι έκανε λόγο για «αιφνιδιασμό» του επιχειρηματιών του κλάδου, καθώς «η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είχε υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2015 ως μνημονιακή δέσμευση. Κανείς δεν μας ενημέρωσε και το είδαμε γραπτά».

Το φορολογικό ημερολόγιο 2017:

· Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ατμιστές) επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

· Στον καφέ επιβάλλεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ. Η επιβάρυνση αναμένεται κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

· Σταθερή τηλεφωνία και υπηρεσίες Internet από 1/6/2017 επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Αυτό, θα υπολογίζεται επί των καθαρών –εκτός ΦΠΑ- τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

· Στα τσιγάρα ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70€ στα 170€ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

Οι επιχειρηματίες – επαγγελματίες

Το zougla.gr, κατέγραψε τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών – εμπόρων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των καυσίμων, των καπνικών ειδών και του καφέ.
Ο ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων επί της οδού Δελφών, Μανόλης Νέοπουλος, είπε σχετικά: «Από τότε που ανέβηκαν οι τιμές – μέσα σε μία εβδομάδα, περίπου 10 λεπτά του ευρώ το πετρέλαιο και 5 λεπτά του ευρώ η βενζίνη- , ο κόσμος από το πρωί που έρχεται για να βάλει καύσιμα, μας λέει «που θα πάει αυτό». Θαρρείς κι εμείς ανεβάσαμε τις τιμές. Ακούω πως θ’ ανεβούνε κι άλλο. Είναι σίγουρο πως η πελατεία θα πέσει κι άλλο.

»Ήδη μειώθηκε, η ποσότητα των λίτρων που ζητάει να βάλλει ο κόσμος στα οχήματά του. Ταυτόχρονα μειώθηκε και συχνότητα, η οποία έρχεται κάποιος για να ζητήσει βενζίνη. Μόνον αν είναι ανάγκη για να κάνει τη δουλειά του. Από αυτά που βλέπω κι από την εμπειρία μου, περιμένω η πτώση να φτάσει μέχρι και τ0 20% μέσα στον επόμενο μήνα».

Η κ. Βάνα Κεφαλαδέλη, διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση ψιλικών και ειδών καπνού, στην περιοχή της Μητροπούλου. Μιλώντας στο zougla.gr είπε: «Στα τσιγάρα δεν μπορούμε να κάνουμε «κάτι» αλλά για τον καφέ, θα προσπαθήσουμε να τον κρατήσουμε στις ίδιες τιμές. Αντιλαμβάνεστε πως την επιβάρυνση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, θα την επωμιστούμε εμείς οι ίδιοι.

»Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε χαμηλές τις τιμές μας, γιατί ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Ταυτόχρονα, ο κόσμος – οι πελάτες μας, έχουν μειώσει κατά πολύ την αγορά των τσιγάρων κι έχουν στραφεί στον καπνό. Από τη μία είναι οι αποτρεπτικές για την τσέπη τους, αυξήσεις αλλά και οι αποκρουστικές φωτογραφίες στα πακέτα. Αυξήθηκε και η τιμή στα πακέτα του καπνού, αλλά βοηθάει. Τα πράγματα γίνονται για μας ακόμα πιο δύσκολα και με τους φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες.

»Εμείς δουλεύουμε, στα τσιγάρα, τα περιοδικά, τις εφημερίδες –στον τύπο γενικά- με πολύ μικρό ποσοστό κέρδους. Μας υποχρέωσαν και πήραμε τερματικό μηχάνημα, αλλά από το ποσοστό των 10 λεπτών του κέρδους, τα 5 λεπτά τα παίρνει η τράπεζα. Τα υπόλοιπα 5 λεπτά, εμείς τα παίρνουμε μετά από τρεις μέρες, λόγω τραπεζικής πολιτικής. Είναι «ζόρικα τα πράγματα». Θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές δικλείδες ασφαλείας, για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Όσο για την προκαταβολή φόρου, τι να πω; Μας τρομάζουν οι νέοι φόροι που έρχονται. Δεν ξέρουμε πως θα πάμε φέτος. Μπορεί η περσινή χρονιά να πήγε καλά, αλλά φέτος; Ο κόσμος άρχισε ήδη «να μαζεύεται».

Η κ. Σταυρούλα, διατηρεί εδώ και δέκα χρόνια, επιχείρηση ψιλικών ειδών και καφέ στην περιοχή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Εξήγησε πως δεν πρόκειται να ξαναβάλει καπνικά είδη στο μαγαζί, τα κατήργησε. Όσο για την επιβολή του Ειδικού Φόρου στον καφέ, είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να τον αυξήσει. «Είμαστε μια γειτονιά. Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Ξέρω ανθρώπους που έμειναν άνεργοι, που τα παιδιά τους μεγάλωσαν κι έχουν υποχρεώσεις. Δεν τα βγάζουν πέρα. Εγώ θα επιβάλω αύξηση; Με τίποτα. Θα προσπαθήσω να κρατήσω την επιχείρηση μου «ανοιχτή». Αν με όλα αυτά που έρχονται δεν τα καταφέρω, θα βάλω «λουκέτο».