Με το πολυχρησιμοποιημένο αφήγημα του «τελευταίου κακού» και του οράματος για μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας η κυβέρνηση θα φροντίσει να κόψει από τη ρίζα κάθε ενδεχόμενη αντίδραση εκ των έσω που θα απειλούσε την ομαλή διεξαγωγή στη Βουλή της συζήτησης και της ψήφισης του νέου επώδυνου πολυνομοσχεδίου.

Ως «τελευταία βάσανο» χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει δραματική αύξηση φόρων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών
Ανησυχία ουσιαστική δεν υπάρχει στο Μαξίμου, αν και το πακέτο προς ψήφιση χαρακτηρίζεται «υψηλού κινδύνου». Επειδή ωστόσο η… πρόληψη είναι πάντα καλύτερη ως στρατηγική από την καταστολή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσουν την Κ.Ο. για τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο-προαπαιτούμενο ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου: α) να επισφραγιστεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, β) να ανάψει το πράσινο φως για αποδέσμευση της δόσης και γ) να υπάρξει πρόοδος -κατά την επιθυμία της κυβέρνησης- στη συζήτηση για το χρέος.

Ως «τελευταία βάσανο» χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει:
δραματική αύξηση φόρων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών
τα «κόκκινα» δάνεια
το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και
τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο οποίος πάντως θα κατατεθεί στη Βουλή με τροπολογία την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή «για λόγους τεχνικής επεξεργασίας», σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών.
«Δεν πάμε σε βαρύτερη συμφωνία από εκείνη που υπογράψαμε το περασμένο καλοκαίρι» συνεχίζουν να διαμηνύουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κάνουν λόγο για «αναγκαίο κακό», που όμως θα οδηγήσει την Ελλάδα να αλλάξει σελίδα βγαίνοντας στις αγορές το 2017.

Είναι γνωστό ότι πολλοί βουλευτές έχουν μεγάλες ενστάσεις κυρίως για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ έντονες παραμένουν οι αντιδράσεις για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον ΟΛΠ.
Πέτρινα χρόνια

Στη γραμμή που έχει χαράξει το κυβερνητικό επιτελείο -και σύμφωνα με το επικοινωνιακό κλίμα που χτίζει τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να ξεπεραστεί ο εσωτερικός σκόπελος (των αντιδράσεων)-, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης (αφού αναλύσουν τα μέτρα και τις διατάξεις) θα μεταφέρουν στους βουλευτές το μήνυμα της «ηρωικής δραπέτευσης» από τα πέτρινα χρόνια και της φυγής προς το μέλλον με προοπτικές που αίρουν την αβεβαιότητα για την οικονομία και τους πολίτες, και οδηγούν σε ένα σταθερό περιβάλλον με επενδύσεις και ανάταξη σε όλα τα επίπεδα.