Εκδήλωση παρουσίασης του εκπαιδευτικού, συλλέκτη και συγγραφέα Βασίλειου Π. Σαρλή.

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Νομού Ξάνθης, «Ο Γέρος του Μοριά» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποιούν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, στις 20:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, Καπναποθήκη «Π», εκδήλωση παρουσίασης του εκπαιδευτικού, συλλέκτη και συγγραφέα Βασίλειου Π. Σαρλή.

Untitled

Ο Σαρλής Π. Βασίλειος γεννήθηκε το 1928 στη Γκούρα της Κορινθίας. Είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών με άριστα, της μετεκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του Γερμανικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Β. Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.

Υπηρέτησε σε ελληνικά και μουσουλμανικά σχολεία της Ροδόπης (1953-1968), αποσπάστηκε στη Γερμανία (1968-1970), όπου παρακολούθησε τις μεθόδους εργασίας και την οργάνωση των σχολείων της, και από το 1971-1980 εργάστηκε σε σχολεία των Αθηνών.

Το 1981, με διαγωνισμό, πήρε προαγωγή στο βαθμό του επιθεωρητή Α/βαθμιαίας εκπαίδευσης και τοποθετήθηκε στην Ξάνθη, απ’ όπου μετά από τρία χρόνια αναγκάστηκε να παραιτηθεί και ν’ ασχοληθεί με τα λαογραφικά του Δήμου Φενεού.

Διετέλεσε γραμματέας υπηρεσιακών συμβουλίων, διοικητικό στέλεχος διδασκαλικών συλλόγων, της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών, της Εφορείας Προσκόπων, αλλά και των Φίλων της Γκούρας και του Φενεού.

Πραγματοποίησε διαλέξεις παιδαγωγικού-θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά και ομιλίες στην εκπομπή “Η ώρα του Μοριά” από τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών.

Συνεργάστηκε κατά καιρούς με τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, όπου δημοσιεύθηκαν παιδαγωγικές του πραγματείες, λογοτεχνικά του πεζά και έμμετρα.

Το 1974 εξέδωσε του βιβλίο του “Η Γκούρα Κορινθίας” (κοινωνιογράφημα). Για την πολύπλευρη δραστηριότητα του στην εκπαίδευση του απονεμήθηκαν ηθικές αμοιβές “δια την δράσιν και επίδοσιν πέραν της εκ των καθηκόντων του επιβαλλομένης”.

Το 1995 του απονεμήθηκε από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Α’ Έπαινος για τον πρώτο τόμο και το 2000 επίσης Α’ Έπαινος για τον δεύτερο τόμο της χειρόγραφης συλλογής του “Λαογραφικά βιώματα της περιοχής Φενεού Κορινθίας”.

Για τον ίδιο και το πλούσιο συγγραφικό, κυρίως λαογραφικό έργο του, για το οποίο έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, μιλούν οι

  • Αθανάσιος Καρλής, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ/ΔΠΘ
  • Μιχάλης Σπανίδης, Εκδότης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

 

 

 

xasapis

 

 

 

 

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Κτήριο 1 – Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων Κτήριο 2 – Καπνεργατών 9

Τ.κ. 67 100, Ξάνθη, τηλ.: 25410 29282 – 26635, fax.: 25410 62086

Web: www.fthrace.gr    blog:  fthrace.blogspot.com  email: fthrace@otenet.gr